3_typen_LMS-Studytube

Welk LMS systeem past het beste bij jouw organisatie?

Je bent op zoek naar een learning management system (LMS), maar ziet door de bomen het bos niet meer. Zo gek is dat niet. Google even en je krijgt veel verschillende aanbieders, zowel in Nederland als internationaal. Maar dat is niet het enige. Vervolgens ontdek je dat er ook nog allemaal verschillende typen op de markt zijn. Het overzicht van systemen is ingewikkeld. Hoe kies je daaruit welk type LMS het beste bij jouw organisatie past?

Kies het LMS voor jouw organisatie in 3 stappen

Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is het uiteindelijke doel van het systeem. Dit LMS, leerportaal, leerplein, elo of hoe je het ook wilt noemen, heeft altijd hetzelfde doel. Het moet jullie implementatieproces rondom opleiden, leren en het delen van kennis optimaal ondersteunen. Maar... voordat je op zoek gaat naar een bepaald type systeem, moet jullie trainingsvorm helder zijn. Dus:

Stap 1: Bepaal eerst hoe je als organisatie trainingen wilt aanbieden.

Wil je jullie medewerkers opleiden door klassikale of online trainingen? Of heeft een combinatie van beiden oftewel blended learning jullie voorkeur? De verschillende learning management systemen op de markt zijn namelijk in te delen op deze drie vormen van trainingen. Zodra de trainingsvorm helder is, ben je klaar de volgende stap.

Stap 2: Koppel de organisatiebehoeften aan kenmerken van een type LMS.

Inventariseer aan welk type trainingen jouw organisatie nu en in de toekomst behoefte heeft en koppel dit aan het leersysteem dat je zoekt. 

Om je hierbij te helpen, zetten wij de kenmerken van de drie typen learning management systemen op een rij.

Stap 3: Selecteer een systeem dat past bij jullie leerbehoeften.

3 LMS'en met elkaar vergeleken

Benieuwd hoe de 3 typen LMS voor verschillende leervormen van elkaar verschillen? We leggen hieronder uit hoe een learning management systeem voor klassikaal leren werkt. Daarna behandelen we er eentje die zich goed leent voor online leren en tot slot een systeem gericht op blended learning.

1. LMS voor klassikaal leren

Als klassikaal leren jullie focus heeft, functioneert een LMS als een administratiesysteem voor de klassikaal gegeven cursussen. Het systeem ondersteunt jou bij de organisatie en het beheer van de trainingen. Denk hierbij aan:

  • Het inplannen van de trainingen;
  • Het uitnodigen van de juiste werknemers per e-mail;
  • Het bijhouden van de presentielijst;
  • Het versturen van benodigde gegevens naar de opleider.

Integreren van LMS

Je kunt met een learning management system meer dan alleen administratieve zaken regelen. Bijvoorbeeld het systeem integreren in klassikale trainingen. De trainer kan multimediale content aanbieden en interactieve oefeningen op het scherm behandelen. De cursisten kunnen via hun eigen laptop, tablet of telefoon ook toegang krijgen tot het leersysteem. Zo worden deelnemers zoveel mogelijk betrokken. Wat weer een positief effect heeft op hun motivatie.

Testen en evalueren

Verder leent het systeem zich goed om tussentijds de voortgang van deelnemers te testen en doelstellingen te evalueren. Aan het einde van de cursus kan je feedback verzamelen door middel van een survey. Daarmee kun je bij volgende trainingen effectiever en efficiënter inspelen op de leerbehoefte.

2. LMS voor online leren

Het systeem voor online trainingen werkt in grote lijnen hetzelfde als een systeem voor klassikale trainingen. Het ondersteunt het aanbieden en beheren van online trainingen. Maar behalve het inplannen en toewijzen van online trainingen, versturen van uitnodigingen en bijhouden van aanwezigheid, heeft dit systeem ook een aantal specifieke kenmerken. Denk aan:

  • Trainingen aanbieden en volgen waar en wanneer het de deelnemer uitkomt;
  • Monitoren van voortgang en resultaten;
  • Certificering van online trainingen;
  • Aanpassen van trainingen en trainingsprogramma’s aan de organisatiebehoeften;
  • Toetsen of de trainingsdoelstellingen behaald zijn oftewel: of de deelnemer de beoogde vaardigheden en kennis na afloop beheerst.

Volgen en evalueren resultaat deelnemers

Een groot verschil tussen een LMS voor klassikale en online trainingen, is dat je met het systeem gericht op online trainingen makkelijker leeractiviteiten kunt volgen en evalueren. Met dit systeem kun je precies bijhouden wie met welke cursus bezig is, wat de vorderingen zijn en of extra vaardigheden of kennis nodig zijn.

3. Volledig geïntegreerd LMS gericht op blended learning

Het derde type systeem is een mix van de twee hierboven beschreven typen. Met een volledig geïntegreerd leersysteem kun je zowel klassikale als online trainingen aanbieden, volgen en evalueren. Behalve de bovengenoemde toepassingen, heeft dit type systeem nog een aantal extra functies. Denk aan:

  • Aanbieden van het complete online en klassikale leeraanbod op één centrale plek;
  • Inzicht in leerresultaten en voortgang van complete teams of medewerkers;
  • Aanmaken van een accorderingsflow;
  • Creëren van blended leerlijnen;

Inzicht in leerresultaten

Een geïntegreerd systeem geeft je een totaalbeeld van alle leergedragingen van medewerkers. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel tijd elke medewerker aan een training besteedt. Maar ook welk percentage de training afrondt of halverwege strandt. Benieuwd wie er in welk team op dit moment aan het leren is? Uit deze inzichten kun je conclusies trekken. En deze kun je meenemen in bijvoorbeeld voortgangsgesprekken, interne communicatie en het ontwerpen van leerlijnen specifiek voor jouw organisatie.

Accorderingsflow

Een accorderingsflow helpt bij het vaststellen van de cursusaanvragen die medewerkers of managers indienen. Op basis van het opleidingsbudget wordt beoordeeld of de cursus kan worden gevolgd of niet. Je kunt deze beoordeling handmatig doen. Maar je kunt het in dit type LMS ook automatiseren, bijvoorbeeld op basis van een maximaal trainingsbudget per medewerker.

Blended leerlijnen

Door blended leerlijnen te creëren, kunnen werknemers zowel online als offline trainingen volgen. Zo komt een optimaal leerpakket tot stand met een consistente leerervaring, waarbij verschillende trainingen elkaar versterken. Je kunt bijvoorbeeld online trainingen inzetten om het basisniveau van alle medewerkers op één lijn te krijgen. Vervolgens wordt een verdiepingsslag gemaakt in de klassikale trainingen. 

Auteurstool

Naast trainingen uit een algemene bibliotheek, kun je ook eigen trainingen maken met een auteurstool. Je kunt de trainingen ontwerpen en aanpassen op de organisatiebehoefte. Trainingen worden dan specifiek voor jullie organisatie en sluiten beter aan op de benodigde kennis.

Stap 3: Selecteer een LMS dat past bij de leervorm en -behoefte

Kort samengevat zijn alle learning management systemen onder te verdelen in drie typen: focus op klassikale trainingen, focus op online trainingen of een volledig geïntegreerd systeem voor blended learning. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk intern te onderzoeken welke opleidingsvorm de voorkeur heeft. Hebben jullie de leerbehoefte van jullie organisatie al in kaart gebracht? En weet je welke leervorm zich daarvoor leent? Op basis hiervan kun je beslissen of je een elektronische leeromgeving nodig hebt en welk type LMS het beste past bij jullie behoefte.

Benieuwd welk type LMS het beste past bij jouw organisatie? In deze checklist vind je alle mogelijke features in één handig overzicht. Zo vergeet je nergens aan te denken en kies je het juiste systeem. 

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.