Studytube-3-typen-online-academies.jpg

3 typen online academy's uitgelegd

Het internet wemelt van de online academies, en soms zie je gewoonweg door de bomen het bos niet meer. Hoe weet je nou welke online academy het best bij jouw organisatie past? Het uiteindelijke doel van een online academy is het overzichtelijk aanbieden van een relevant leeraanbod en het stimuleren van kennisdeling via verschillende leerinterventies, maar ook daar zijn weer verschillende mogelijkheden. Dit artikel zet drie typen op een rij.

1. Online only academy

Een online only academy biedt gebruikers de mogelijkheid om online trainingen te volgen via één platform, en fungeert hiermee als verzamelplek voor bedrijfsspecifieke trainingen en online trainingen van interne en externe aanbieders.

Een online only academy is dus:

  • Eén platform waar je online trainingen uploadt en volgt.
  • Een academy met bedrijfsspecifieke trainingen en online trainingen afkomstig van zowel interne als externe aanbieders.

2. Mix van leerinterventies

Medewerkers hebben steeds meer behoefte aan verschillende leervormen en centralisatie. Een online academy met een mix van leerinterventies kan in deze behoefte voorzien. Naast online trainingen kan je bijvoorbeeld ook klassikale trainingen, microlearnings en evenementen boeken en volgen.

Een academy met een mix van leerinterventies is dus:

  • Eén platform waar je zowel online trainingen als klassikale trainingen, microlearnings en evenementen boekt en volgt.
  • Een academy met content afkomstig van zowel interne als externe aanbieders.

3. Volledig geïntegreerde online academy

Het derde type is een mix van de twee typen hierboven. Het is een online academy waarmee je zowel online, klassikale en blended trainingen als microlearnings kunt aanbieden. Anders dan de eerdergenoemde academy's, biedt een volledig geïntegreerde online academy ook mogelijkheden tot social learning.

Social learning is het proces waarbij gebruikers leren binnen een sociale context, zoals samenwerkingen, discussies en social media-integratie via het platform.

Daarnaast is een volledig geïntegreerde online academy gericht op het observeren en evalueren van leergedrag. De verschillende leerinterventies op de academy bieden inzicht in meetresultaten zoals de voltooiingstijd, de feedback van gebruikers en hoe vaak een training is gevolgd. Hiermee wordt naar de algehele prestatie gekeken van de gebruiker, in plaats van enkel naar kennisproductie.

Een volledig geïntegreerde online academy is dus:

  • Eén platform waar je zowel online trainingen als klassikale trainingen, microlearnings en evenementen boekt en volgt.
  • Een academy met content afkomstig van zowel interne als externe aanbieders.
  • Een academy met social learning-mogelijkheden.
  • Een academy waarop meetresultaten inzichtelijk worden gemaakt.

Welk type online academy past bij jouw organisatie?

Grofweg zijn alle online academy's onder te verdelen in drie typen: online only, een mix van leerinterventies of een volledig geïntegreerde academy. Om een keuze te maken, is het belangrijk te kijken naar de verschillen en intern te onderzoeken welke opleidingsvorm de voorkeur heeft. Op basis daarvan beslis je of een online academy nodig is en welke type online academy het best past binnen de organisatie.

Nog niet overtuigd of een online academy wat voor jullie is? Lees dan eens onze blog over het creëren van een leeromgeving met een online academy.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.