3 Typen online academy's uitgelegd

Je bent op zoek naar een online academy, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Zo gek is dat niet. Op internet vind je namelijk verschillende aanbieders van online academy's, zowel in Nederland alsook internationaal. Vervolgens blijkt het verschil niet alleen in de aanbieder te zitten, maar ook in het aanbod van het type online academy. Hoe weet je welke online academy het beste bij jouw organisatie past?

Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat het uiteindelijke doel van een online academy het overzichtelijk aanbieden van een relevant leeraanbod is en het stimuleren van kennisdeling via verschillende leerinterventies. Om de mogelijkheden tussen de verschillende online academy's duidelijk te maken, zetten wij drie typen online academy's op een rij. 

3 Typen online academy's

1. Online only academy 

Door de opkomst van internet ontstond de behoefte aan snellere kennisdeling, plaats- en tijdonafhankelijk leren en de ontwikkeling van specifieke vaardigheden. Online trainingen werden één van de populairste leermethodes binnen organisaties.

Een online only academy speelt in op deze behoefte en biedt gebruikers de mogelijkheid om online trainingen te volgen via één platform. Een online only academy fungeert hiermee als verzamelplek voor bedrijfsspecifieke trainingen en online trainingen van interne en externe aanbieders. De persoonlijke groei van gebruikers wordt hiermee gestimuleerd.

Samenvattend, een online only academy is:

  • Eén platform waar je online trainingen upload en volgt. 
  • Een academy met bedrijfsspecifieke trainingen en online trainingen afkomstig van zowel interne als externe aanbieders.

2. Mix van leerinterventies op de academy

Buiten het feit dat online leren een steeds belangrijker onderdeel is binnen organisaties, blijken gebruikers behoefte te hebben aan verschillende leervormen en centralisatie. Een online academy met een mix van leerinterventies kan in deze behoefte voorzien. Op een online academy wordt het gehele leeraanbod inzichtelijk aangeboden. Naast online trainingen kan je bijvoorbeeld ook klassikale trainingen, microlearnings en evenementen boeken en volgen.

Samenvattend, een academy met mix van leerinterventies is:

  • Eén platform waar je zowel online trainingen als klassikale trainingen, microlearnings en evenementen boekt en volgt.
  • Een academy met content afkomstig van zowel interne als externe aanbieders.

 

3. Volledig geïntegreerde online academy

Het derde type online academy is een mix van de twee typen hierboven. Het is een online academy waarmee je zowel online, klassikale en blended trainingen als microlearnings kunt aanbieden. Anders dan de eerder genoemde academy's, biedt een volledig geïntegreerde online academy ook mogelijkheden tot social learning.

Social learning is het proces waarop gebruikers leren binnen een sociale context. Denk hierbij aan samenwerking, discussies en social media integratie via het platform.

Daarnaast is een volledig geïntegreerde online academy gericht op het observeren en evalueren van leergedrag. De verschillende leerinterventies op de academy bieden inzicht in meetresultaten zoals de voltooiingstijd, de feedback van gebruikers en hoe vaak een training is gevolgd. Hiermee wordt naar de algehele prestatie gekeken van de gebruiker, in plaats van enkel naar kennisproductie.

Samenvattend, een volledig geïntegreerde online academy is:

  • Eén platform waar je zowel online trainingen als klassikale trainingen, microlearnings en evenementen boekt en volgt.
  • Een academy met content afkomstig van zowel interne als externe aanbieders.
  • Een academy met social learning mogelijkheden.
  • Een academy waarop meetresultaten inzichtelijk worden gemaakt.

Beslis welk type online academy het beste past binnen de organisatie

Grofweg zijn alle online academy's onder te verdelen in drie typen: online only, mix van leerinterventies of een volledig geïntegreerde academy. Allen met als doel het overzichtelijk aanbieden van relevant leeraanbod en kennisdeling via verschillende leerinterventies. Om een keuze te maken, is het belangrijk te kijken naar de verschillen en intern te onderzoeken welke opleidingsvorm de voorkeur heeft. Op basis hiervan beslis je of een online academy nodig is en welke type online academy het beste past binnen de organisatie.

Nog niet overtuigd of een online academy wat voor jullie is? Lees dan eens onze blog over het creëren van een leeromgeving met een online academy.