cadeau-Studytube

3 Exceptionele kick-offs om je leeroplossing te introduceren

Stel: je hebt maandenlang geploeterd om de juiste leeroplossing voor jouw organisatie uit te zoeken en systemen te vergelijken. Je hebt je verdiept in verschillende Learning Management Systemen, auteurstools, trainingsbibliotheken en alles-in-1-leerplatformen. Natuurlijk heb je gekeken welke het beste aansluit bij de leerdoelen en behoeften in jouw organisatie. Nu is de knoop doorgehakt. Je leeroplossing is aangeschaft. En nu? Voor de duidelijkheid: medewerkers gaan niet zomaar uit zichzelf aan de slag met jullie nieuwe leeroplossing. De vraag is: hoe ga jij ze helpen om dat wél te doen? Begin bij het begin. Organiseer een onvergetelijke kick-off! Zo kan niemand meer om jullie leeroplossing heen. In deze blog inspireren we je met drie voorbeelden uit de praktijk. 

Groot nieuws verdient een grootse aankondiging
Laat jouw medewerkers weten welk probleem jij voor hen oplost met het leerprogramma dat jij voor hen hebt samengesteld, door een goed voorbereide kick-off the houden. Pak het groots aan, want groot nieuws heeft recht op een grootse aankondiging.
 
De 3 ingrediënten voor een te gekke introductie 

Dankzij een succesvolle kick-off kunnen jouw medewerkers meteen gemotiveerd aan de slag met het leerplatform. Maar een ludieke introductie is er niet zomaar. Deze drie ingrediënten zijn onmisbaar:

  1. Voorbereiding
  2. Creativiteit
  3. Planning

Om je een beeld te geven van hoe een kick-off eruit kan zien, hebben wij drie praktijkvoorbeelden van onze klanten verzameld.

1. Surprise surprise! 

Een leuke manier om aandacht te vragen voor de nieuwe leeroplossing, is door van tevoren nieuwsgierigheid te wekken. Zo bouw je de spanning op in jouw organisatie en creëer je buzz. Een van onze klanten deed dat op de volgende manier. 

cadeau-Studytube

Enkele weken voor de lancering van het Medewerker Ontwikkelingsplatform gaf HR een groot cadeau aan de medewerkers van hun bedrijf. Het cadeau stond pontificaal middenin kantoor. Het mocht niet worden opengemaakt. Niemand wist wat het cadeau te betekenen had of wat erin zat. Naarmate het mysterieuze pakje langer onaangeraakt op kantoor stond, groeide de nieuwsgierigheid onder de medewerkers. Zo ontstond er een echte buzz.

"Jezelf ontwikkelen is een cadeau."

Na een paar weken werd het cadeau dan eindelijk uitgepakt op de dag van de kick-off. Met de boodschap van HR "Jezelf ontwikkelen is een cadeau" kreeg iedereen toegang tot het ontwikkelingsplatform.  

2. Wat verwacht jij van een leerplatform in een organisatie?

Een andere klant filmde de verwachtingen van medewerkers over het leerplatform. Op de dag van de introductie werd het filmpje rondgestuurd in de organisatie. 

Hoe ze dat aanpakten? Een week voor de kick-off werd een aantal medewerkers gevraagd om hun verwachtingen over het platform en het ontwikkelen van competenties te delen. Zij gaven bijvoorbeeld aan dat zij trainingen willen volgen die aansluiten op hun eigen vakgebied. Anderen zeiden dat ze competentieontwikkeling belangrijk vinden.

Verwachtingenfilmpje-Studytube

Deze verschillende verwachtingen werden vervolgens in een kort filmpje gemonteerd. Vlak voor de grote lancering zat dit filmpje in iedereen zijn mailbox. Het doel medewerkers te inspireren met content waarin zij zichzelf kunnen herkennen. Op de dag van de kick-off kregen alle medewerkers toegang tot het Medewerker Ontwikkelingsplatform. Er werd op die dag ook uitgelegd hoe ze hier zelf mee konden werken.

3. Grondig informeren 

Een kick-off is uniek voor elke organisatie. Past creatief uitpakken totaal niet bij jullie? Geen paniek. Misschien past het volgende voorbeeld beter in jouw organisatie. Met een inhoudelijke informatiesessie is helemaal niks mis. 

informatiesessie-Studytube.jpg

De lancering van een nieuw leerplatform met andere leerinterventies en features, roept vragen op bij medewerkers. Eén van onze klanten organiseerde bij wijze van kick-off een informatiesessie. Medewerkers leerden hierin wat het leeraanbod inhoudt. Ook werden de verwachtingen vanuit het management over het leerplatform goed gecommuniceerd.

Tijdens de sessie kwam bijvoorbeeld aan bod wat micro- en macrolearnings zijn. Ook werd gedemonstreerd welke functionaliteiten het ontwikkelingsplatform heeft en waar je die voor kunt gebruiken. Zo zie je maar: een kick-off hoeft niet perse ludiek te zijn. Met deze aanpak zorg je er toch voor dat medewerkers optimaal gebruik maken van het nieuwe leeraanbod.

Conclusie

Zoals je merkt zijn er verschillende aanvliegroutes voor een kick-off. Het gaat er niet zozeer om hoe, maar dát je het leerplatform introduceert in jouw organisatie. Zonder kick-off krijgt het leerplatform geen zichtbaarheid. Door er even wat speciale aandacht aan te besteden, creëer je betrokkenheid en nieuwsgierigheid onder werknemers. Essentieel om ze aan het leren te krijgenBenieuwd wat je nog meer kunt doen om je medewerkers te stimuleren te leren? In dit e-book lees je praktische tips om direct toe te passen in jouw organisatie. 

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.