We kunnen beschrijven hoe een learning management system (LMS) werkt en hoe je dit gebruikt. We kunnen ook schrijven hoe belangrijk een LMS is als je  online trainingen wilt aanbieden en beheren. Maar... laten we eens bij het begin beginnen.

Waarvoor gebruik je een learning management system?

Een LMS helpt met het optimaal ondersteunen van een implementatieproces rondom opleiden, leren en het delen van kennis. Je hebt hierdoor minder administratieve rompslomp. Ook kun je de relaties met medewerkers beter beheren.

4 Redenen om een LMS te overwegen voor jouw organisatie

We leggen in 4 redenen uit hoe een LMS bijdraagt aan bovenstaande. Komen deze redenen jou bekend voor? Dan is het tijd om een LMS te gaan selecteren en uitzoeken met deze tips.

1. Medewerkers missen de juiste kennis of vaardigheden

Via trainingen kun je medewerkers de kennis aanbieden die ze nodig hebben. Met een LMS kun je voor alle lesstof een aparte accoderingsroute instellen. Hiermee geef jij per training aan wie toegang krijgt. Zo voorkom je dat iemand tijd steekt in scholing die niet nodig is. In één klik meld je een nieuwe medewerker aan, beheer je een team of scherm je onnodige informatie af. Zo zorg jij ervoor dat medewerkers de juiste competenties kunnen ontwikkelen. 

Of je medewerkers aan de verplichte normen voor hun vakgebied voldoen is ook inzichtelijk. Je kunt een overzicht uitdraaien waarin staat wie welke cursus wanneer en op welke locatie heeft bijgewoond.

2. Geen overzicht door verschillende systemen

Werkt jullie organisatie ook met verschillende systemen om de opleidingstrajecten van medewerkers bij te houden? Dat kan makkelijker. In een LMS staat alle informatie netjes en veilig georganiseerd. Je kunt er altijd gemakkelijk bij. 

Maar behalve HR en L&D profiteren ook jullie medewerkers van een overkoepelend platform. Medewerkers hoeven nog maar op één plek te zijn voor alles wat te maken heeft met hun ontwikkeling. Zo ontstaat een effectieve leeromgeving, waardoor leren laagdrempelig wordt en medewerkers meer gemotiveerd zijn om aan de studie te gaan.

3. Geen controle op het leerproces van medewerkers

Als elke werknemer een eigen POP opstelt komen daar leerbehoeften uit voort. Deze leerbehoeften kunnen vervolgens worden vertaald naar specifieke trainingen die moeten worden gevolgd. Maar wie precies welke training volgt, is lastig te zien en bij te houden. Met een LMS kun je het trainingsaanbod te personaliseren aan de hand van het POP van elke medewerker.

Het systeem houdt voor elke werknemer de gevolgde trainingen, de benodigde en behaalde certificaten en het leerproces bij. Het overzicht wordt continu bijgewerkt naarmate je werknemer meer leerinterventies volgt. Daardoor helpt het systeem jou om de voortgang te bewaken per medewerker. Je kunt de resultaten van de gemaakte opdrachten inzien. Eventueel kun je commentaar of suggesties geven. Plus, je kunt automatisch alerts en andere meldingen sturen zodat medewerkers hun online training niet vergeten. Dit resulteert in een duidelijk overzicht van en controle op het leerproces.

4. Evaluatie en inzicht in het leerrendement 

Zonder rapportage van de voortgang of resultaten kun je niet weten wat een training oplevert. Een rapport uitdraaien is alleen niet altijd even simpel. Een LMS kan jou hierbij eenvoudig handvatten bieden. Je kunt zelf samenstellen in welk formaat en op welk niveau je het rapport wenst te ontvangen. Je kunt de resultaten bijvoorbeeld filteren op training, afdelingsgroep of examen. Maar je kunt ook type gebruikers selecteren en of er een certificaat kan worden behaald. Doordat het leerrendement automatisch gerapporteerd en gevolgd wordt hoef je dit niet meer handmatig te doen. Het resultaat is dat je zonder veel moeite kunt laten zien hoe succesvol een training was of wat de voortgang van jullie medewerkers is.

Kortom: een learning management systeem maakt de logistiek rondom trainingen een stuk makkelijker. Hiermee kun je overal en op elk apparaat cursusmateriaal aanbieden, volgen en evalueren. Wil je nog meer weten over LMS of welke eisen je aan een LMS kunt stellen? Onze checklist helpt jou alle benodigde specificaties te onthullen. Daarnaast kan je via dit artikel er achter komen welk LMS het beste bij jouw organisatie past

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.