5 Tips voor het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling voor je medewerkers

Haast iedereen heeft 'persoonlijke ontwikkeling' op zijn to-do-list staan. Toch schiet het er vaak bij in. Je vindt het wel interessant maar denkt: “Die training of cursus, module, of openstaande huiswerkopdracht komt straks wel. Eerst nog even...” Of niet? Dit gaat bij de medewerkers in jullie organisatie precies zo. Hoe zorg jij als manager dan dat competentieontwikkeling hoger op de agenda komt te staan? In deze blog geven we je 5 tips voor het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in jouw organisatie.

Stimuleer competenties en persoonlijke ontwikkeling door het bieden van trainingen

Tijd vrij maken om te leren is lastig. Het 'normale werk' krijgt meestal voorrang op het ontwikkelen van persoonlijke competenties. Toch kan ontwikkeling onder de juiste omstandigheden, met planning en doorzettingsvermogen, goed een onderdeel van de routine in jouw organisatie worden.  Met de volgende 5 praktische tips help je jullie medewerkers op weg.

Tip 1: Blok vaste tijden in de agenda

Ga je het leerplan met je medewerkers bespreken? Maak dan samen een goede planning met vaste leermomenten. Deze tijd kan gebruikt worden voor het volgen van een training of cursus. Maar ook om op een andere manier actief te werken aan het ontwikkelen van competenties en vaardigheden. Zorg ervoor dat je medewerkers deze leermomenten daadwerkelijk blokken in hun agenda's. Respecteer deze geplande studietijd ook! Plan er dus als manager geen andere 'belangrijkere' meetings overheen.  

Een realistische planning is het halve werk

Hoeveel tijd wanneer nodig is verschilt per persoon en per leerdoelstelling. De één vindt het fijn om elke dag korte momenten bezig te zijn met leren, terwijl de ander liever twee keer per week een paar uurtjes pakt. Zorg ervoor dat de planning realistisch en haalbaar is. Het motiveert niet als ze hun eigen leerdoel direct al niet halen. Kleine kans dat ze daarna nog de moed hebben om verder aan de slag gaan met hun ontwikkeling. Stel vragen zoals 'Wanneer op de dag leer je het beste?' en 'Hoe lang kun jij aan één stuk door geconcentreerd bezig zijn met een training?'

Concentreren met tomaten: Pomodoro Techniek

Om geconcentreerd te blijven, kunnen je medewerkers de Pomodoro Techniek uitproberen. Deze methode is heel simpel. Je pakt een timer, zet deze op 25 minuten en gaat vol aan de slag met je training. Na 25 minuten heb je even 5 minuten pauze. Vervolgens herhaal je deze Pomodoro cyclus vier keer, waarna je een langere pauze neemt. Lees hier meer over het Pomodoro principe of bekijk dit  filmpje. 

 

Hoe je medewerkers ook plannen, het belangrijkste is dat ze zich aan hun eigen leerdoel houden.

Tip 2: Bepaal het leerdoel 

Hebben jullie de leermomenten ingepland? Bepaal dan per leersessie het doel. Formuleer daarnaast ook het leerdoel dat over een langere periode van bijvoorbeeld een maand bereikt moet zijn.

Het formuleren van leerdoelen kost tijd, maar het geeft zowel de manager als de werknemer houvast, richting en een tijdspad. Door de training op te splitsen in kleine stukjes, wordt het haalbaar om het leerdoel te bereiken. Dit is een enorme stimulans omdat de medewerker zich meer bewust is van zijn voortgang en het haalbaar wordt om vooruit te komen. 

Tip 3: De persoonlijke ontwikkeling moet beloond worden

Geen zin hebben in een bepaalde training: het overkomt iedereen weleens. Hier ligt het gevaar van studieontwijkend gedrag op de loer. Koppel een beloning aan het volbrengen van leersessies. Dat motiveert om toch door de zure appel heen te bijten. Bijvoorbeeld: een gezellige teamlunch als alle teamleden hun leerdoel hebben behaald aan het einde van de maand. 

Waarom ook alweer werken aan kennis en persoonlijke vaardigheden?

Merk je dat iemand echt niet uit zichzelf aan de slag gaat? Probeer te achterhalen wat zijn initiële reden was om zichzelf een leerdoel te stellen. Zorg dat jullie in een gesprek boven tafel krijgen waarom hij over dit specifieke onderwerp wilde leren. Waar helpt de informatie bij in zijn functie? Wat wil hij bereiken met deze training? Het boven tafel krijgen van dit inzicht kan helpen om zijn motivatie weer terug te vinden.

Begin klein: microlearning

Mocht je weerstand voelen bij je medewerker om aan de slag te gaan, dan kan het helpen om klein te beginnen. Bijvoorbeeld met een korte learning bite of microlearning. Je kunt afspreken dat je werknemer elke leersessie begint met een kleine intro. Daarna kan hij verder de inhoud induiken van zijn geplande leersessie.

Tip 4: Kweek begrip van het mentale vermogen 

Het mentale vermogen van je medewerker stelt hem in staat om zijn talent te ontwikkelen, productief en creatief te zijn. Inzicht hierin helpt je medewerker te begrijpen waar zijn sterke en zwakke punten liggen.

De 4 componenten van mentaal vermogen

Mentaal vermogen bestaat uit vier componenten1: cognitief, emotioneel, sociaal en gedragsmatig. De cognitieve component gaat over het leervermogen van de mens. Oftewel: het vermogen waarmee je je kunt ontplooien tot nieuwsgierige en lerende mens. Essentieel voor persoonlijke ontwikkeling!

Afhaakmomenten

Een manier om inzicht in het eigen cognitieve vermogen te krijgen, is kijken naar de momenten waarop je medewerker juist wilde stoppen met leren. Wanneer had hij de neiging om iets anders te gaan doen? Door op deze momenten te reflecteren, ontstaat begrip wat voor afleiding zorgt en wat de aandacht weghaalt. Maar ook wat juist motiveert om wél te ontwikkelen. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe de werknemer zijn potentieel volledig kan benutten.   

1 Trimbos Instituut, (2009). Mentaal vermogen en welbevinden. https://assets.trimbos.nl/docs/af88235b-c532-4097-a30e-5eec1c33a3fb.pdf

Tip 5: Creëer een stimulerende leeromgeving

Om te zorgen dat medewerkers hun leertijd optimaal benutten, is de juiste leeromgeving onmisbaar. Wil je medewerker af en toe met iemand sparren? Heeft hij iemand nodig die hem stimuleert om bezig te blijven? Wil hij regelmatig feedback? Wil hij de stof meteen in de praktijk kunnen toepassen? Verken deze behoeften in jouw organisatie. Luister en observeer goed zodat je de omstandigheden kunt creëren die jullie medewerkers helpen te leren. Wil je weten hoe je dat aanpakt? Dit e-book geeft je 11 praktische tips om een leercultuur te creëren in jouw organisatie. Download het e-book en zet de eerste stap op weg naar een lerende organisatie. 

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.