voordelen-blended-learning-voor-organisaties

8 Voordelen van blended learning voor organisaties die je nog niet kent

Blended learning is een steeds vaker terugkerende term binnen het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Niet zo gek, want het model van blended learning is haast niet meer weg te denken uit de learning and development strategie van organisaties. Is jouw organisatie al overtuigd van het gebruik van een blended leeraanpak? Zo niet, dan noem ik in deze blog 8 voordelen van blended learning voor organisaties. Hopelijk helpt dat.

1. Blended learning zet de medewerker in het middelpunt

Met een blended leertraject staat de medewerker centraal. Het online gedeelte volgt de medewerker namelijk op zijn eigen tijd, plaats en tempo. Daarnaast is een adaptief leerpad mogelijk, waardoor de medewerker precies de informatie krijgt die nodig is. In het klassikale gedeelte kan vervolgens ingegaan worden op de vragen en onduidelijkheden die de medewerkers hebben.

2. Blended learning maakt voortgang en resultaten inzichtelijk

Wil jij als organisatie weten wat de voortgang en de leerresultaten zijn van jouw medewerkers? Dan zit je met blended learning helemaal goed. Met deze vorm van leren maak je gemakkelijk inzichtelijk wat medewerkers leren en hoe dit proces verloopt. Vooral voor het online gedeelte van het traject. Via een learning management system monitor je bijvoorbeeld hoeveel tijd iemand spendeert aan een module van de online training. Ook houd je gemakkelijk bij of alle opdrachten zijn ingeleverd. Het leerrendement meet je door online toetsing toe te voegen.

3. Het biedt meer maatwerk

Op basis van de data die je genereert over de leeractiviteiten van medewerkers, sluit je het leertraject beter aan op de wensen en behoeften van de medewerkers. Trainers hebben meer inzicht in de behoeften van individuen, waardoor gepersonaliseerd leren makkelijker tot stand komt.

4. Blended learning stimuleert leren van elkaar

Medewerkers leren het meeste in de praktijk, van elkaar of door het zelf te doen. Sociaal leren is dus een belangrijk onderdeel van het leerproces. Dit kun je online stimuleren door bijvoorbeeld een forum in te zetten waarop medewerkers elkaar vragen kunnen stellen en beantwoorden. Of tijdens het klassikale gedeelte een gezamenlijke sessie te organiseren waarin medewerkers elkaar feedback geven op de uitvoering van de aangeleerde vaardigheden.

5. Het leert medewerkers met elkaar te communiceren

Het stimuleren van sociaal leren binnen het blended leertraject, heeft ook een positieve invloed op de soft skills van medewerkers. Vooral de digitale communicatievaardigheden. Niet onbelangrijk door de globalisering van organisaties en de digitalisering van vele contactmomenten. Denk aan het continu communiceren via diensten als Slack, video calls en online meetings. Leren om duidelijk, beknopt en effectief te communiceren is dan ook hoog nodig.  

6. Blended learning geeft de medewerker ‘eigenaarschap’

Medewerkers maken zelf een inschatting van hun kennisniveau. Vooral in het online gedeelte bepalen zij of ze onderdelen overslaan omdat ze deze kennis al hebben. Of juist meer informatie willen omdat het nog niet helemaal duidelijk is. De medewerker bepaalt dus wat hij wilt leren en heeft daardoor het ‘eigenaarschap’ over het leerproces.

7. Het inspireert medewerkers met variatie

Blended learning biedt jou mogelijkheden om variatie in leermiddelen in te zetten. Zo kunnen bijvoorbeeld filmpjes de betrokkenheid van medewerkers verhogen. Daarnaast zie je ook steeds vaker competitie gedreven leren terugkomen. Uiteindelijk is het belangrijk dat leren leuk is voor medewerkers!

8. Tot slot, blended learning haalt meer uit de klassikale training 

Een online training leent zich perfect om de theorie en benodigde kennis aan te leren. Vervolgens komen medewerkers met hetzelfde kennisniveau het klaslokaal binnen. Hierdoor heb je in het klassikale gedeelte meer tijd en ruimte om de toepassing te oefenen. Op die manier maak je beter gebruik van de tijd die een trainer erin stopt.

Overtuigd van de voordelen van blended learning voor organisaties?

Uiteraard heeft elk leermodel zijn voor- en nadelen. Hopelijk hebben deze voordelen jou overgehaald om een blended leeraanpak te gebruiken. Benieuwd hoe je zelf een blended leertraject ontwikkelt? Download onze praktische how-to gids voor een optimale blended learning strategie. Hierin leggen we stap voor stap het ontwikkelproces uit aan de hand van een fictieve casus.

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.