Aveco de Bondt en Studytube: klaar voor overmorgen

Bij ingenieursbedrijf Aveco de Bondt is iedereen zich bewust van de vele maatschappelijke veranderingen en hoe deze een impact hebben op de beroepen van vandaag. Samen met Studytube wil het bedrijf zich optimaal voorbereiden op de toekomst.

Drones op de dijken

Op Studytube’s Bouw Event 2019 zei Ronald Pruisscher, toen HR-Manager bij Aveco de Bondt, nog dat de wereld sneller verandert dan we denken, en dat die voortdurende ontwikkelingen een invloed uitoefenen op allerlei beroepen en dienstverleningen.

"Drie jaar geleden leidden wij nog mensen op tot visueel dijkinspecteur," legde Pruisscher uit. "Zij liepen dan met rubberen laarzen over de dijken om te kijken of er scheuren waren. Nu vliegt daar een drone met warmtecamera over, en is onze dijkinspecteur een dronepiloot geworden."

Terwijl digitalisering en automatisering blijven, zullen diverse takenpakketten vervallen en plaatsmaken voor nieuwe beroepen en vaardigheden. Als organisatie moet je dus blijven leren om niet achter te blijven. Vooral menselijke eigenschappen zoals creativiteit zullen immers aan belang winnen.

"Een leven lang leren is niet langer vrijblijvend, maar een voorwaarde om relevant te blijven op de arbeidsmarkt," legde Pruisscher uit. "Zaken als kritisch denken en probleemoplossend vermogen – dingen die een robot niet kan – zijn de punten waarop ons personeel het verschil kan maken."

Samen met Studytube

Aveco de Bondt erkent dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven. Leren moet uitgroeien tot een gewoonte, zodat alle lagen van de organisatie klaar zijn voor de toekomst.

In het complete leerplatform van Studytube zag Aveco de Bondt de ideale partner om leren binnen de organisatie te bevorderen. "Het platform sluit aan op alle vormen van leren," zei Pruisscher. "Onze jongere werknemers kennen andere leervormen dan hun oudere collega's; alleen klassikaal leren aanbieden werkt dan niet meer."

Een bijkomend pluspunt: bij Studytube kan Aveco de Bondt de trainingsbibliotheek steeds aanpassen door vakspecifieke opleidingen van externe partijen te implementeren. Ook is het mogelijk om met de gebruiksvriendelijke auteurstool zelf leerlijnen en trainingen te ontwerpen, in lijn met de lopende thema's binnen de organisatie.

Leerdoelen

Op korte termijn wil Aveco de Bondt graag de bestaande leercultuur verder stimuleren en medewerkers duurzaam inzetbaar maken. Via efficiëntere, gestroomlijnde onboardingsmodules krijgen nieuwe personeelsleden al meteen meer informatie over de online academy; voor de directie en het management is er de leerlijn rond inspirerend leiderschap. Met behulp van interne events wil de organisatie het personeel regelmatig bijscholen over interessante onderwerpen.

Het bedrijf heeft eveneens een aantal langetermijndoelstellingen uitgestippeld. Naast een aantrekkelijk werkgeverschap mikt men ook op een steeds relevanter leeraanbod, geïnspireerd door de vele innovaties in het vakgebied en toegespitst op toekomstbestendige vaardigheden. "We moeten niet klaar zijn voor morgen, maar voor overmorgen," zei Pruisscher. "Want de wereld verandert snel."

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.