Blended-learning-klassikaal-leren-Studytube

Blended learning: klassikaal leren blijft populair

Weet je nog? De tijd dat je kennis opdeed in de schoolbanken. De leraar legde je klassikaal de lesstof uit en gaf je feedback waar nodig. Deze vorm van leren wordt tegenwoordig steeds vaker aangevuld met online leermethodes. Hierdoor ontstaat een mix van online en klassikaal leren, ook wel blended learning genoemd. Maar is deze blended methode beter dan de bekende klassikale manier van leren? Of vullen ze elkaar aan?

De opkomst van blended learning: van leraargestuurd onderwijs naar leren op afstand

De laatste jaren is online leren een hot topic. Het biedt gigantische mogelijkheden voor medewerkers. Maar ook voor organisaties waarin efficiënt kennismanagement belangrijk is.

Elke medewerker kan namelijk een online training naar zijn leervoorkeuren aanpassen. Denk aan het kiezen van de leeromgeving, de taal en de leersnelheid. Daarnaast geven organisaties hun medewerkers de mogelijkheid om het leren te doen op een tijdstip dat hen uitkomt. Een fulltime leraar is niet meer nodig. Vragen en antwoorden ter discussie stellen via online forums volstaat nu ook.

Maar, ondanks de toenemende belangstelling voor online leren, volgen medewerkers hun trainingen het liefst gedeeltelijk klassikaal. Een blended leertraject is dan ook de uitkomst.

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van klassikaal leren?

Klassikaal leren biedt aandacht voor het groepsproces

Een pluspunt van klassikaal leren is de aandacht voor het groepsproces. Door samen te werken, verkrijgen medewerkers nieuwe inzichten en leren zij om te gaan met feedback. Ook besteedt de leraar uitgebreid aandacht aan het beantwoorden van vragen van de groep. Daarnaast zorgen klassikale leermomenten ervoor dat ongewenst gedrag binnen de groep snel gecorrigeerd wordt. De leraar kan namelijk direct reageren.

Klassikaal leren kan leiden tot een hogere prestatiedrang

De aanwezigheid van andere medewerkers, leidt vaak tot de drang om te presteren. Velen voelen zich aangetrokken om te laten zien wat zij weten en kunnen. De kans is groot dat men door deze drang beter voorbereid is. Je wilt natuurlijk niet de enige zijn die het antwoord niet weet. Goede voorbereiding is een must.

Met klassikaal leren oefen je de theorie in de praktijk

In een klassikale sessie oefen je de praktische vaardigheden met andere medewerkers door bijvoorbeeld rollenspellen. Hierdoor komen praktijksituaties en theorie samen. Daarnaast kan de trainer de opdrachten bespreken en vragen beantwoorden. Medewerkers passen dus direct de theorie toe in de praktijk.

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Klassikaal leren is een onderdeel van blended learning. Maar, wat zijn de voordelen van het combineren van deze methode met online leren? Dus wat zijn de pluspunten van blended learning?

Blended learning zorgt voor de balans tussen online en klassikaal leren

In een blended leertraject bied je een deel van de lesstof online aan. In dit online gedeelte verwerk je bijvoorbeeld de theorie. De tijd in het klaslokaal gebruik je voor het praktijkgedeelte en om eventuele vragen over de theorie te behandelen. Hierdoor kun je in het klassikale gedeelte gelijk aan de slag met de praktijk waardoor medewerkers minder tijd in een klaslokaal doorbrengen.

Met een blended leertraject creëer je maatwerk

Medewerkers leren op hun eigen manier en hebben wisselende leervoorkeuren. Anders dan bij klassikaal leren, combineer je in een blended leertraject verschillende leermethodes. Je bepaalt zelf hoe je het theoretische- en praktische gedeelte indeelt.

Hierdoor speel je gemakkelijker in op de verschillende behoeften en wensen van de medewerker. Het gaat dan niet per se om de prestatie van de groep, maar om de prestatie van de medewerker.

Met blended learning houd je de leerprestaties makkelijk bij

De verschillende leermethodes en het focussen op de ontwikkeling van de medewerker, leidt tot een behoefte aan inzicht in de leerprestaties. De opgedane kennis van de medewerker test je met behulp van een toets of opdrachten. De resultaten hiervan kun je opslaan in een learning management systeem (LMS). Dit systeem houdt automatisch bij welke onderdelen zijn afgerond en welke eventuele feedback een cursist heeft. Met deze informatie zie je of de onderdelen meten wat je wil meten. Op basis van deze resultaten kun je het leertraject aanpassen.

Klasikaal leren een belangrijk onderdeel van blended learning

Medewerkers leren vandaag de dag nog altijd het beste van anderen. De kracht van netwerken en interactie met anderen is voortdurend aanwezig. Pas daarom klassikale leermomenten toe aan je blended leertraject! Vraag je je af hoe je dit efficiënt doet? Wij hebben een praktische how-to gids ontwikkeld. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een blended leertraject maakt. Download hem via de button hieronder.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.