verschil-academies.jpg

Corporate, virtual of online academy: wat is het verschil?

Als je naar een online academy zoekt, kom je veel verschillende termen tegen. Denk aan termen als online academy, elektronische leeromgeving, corporate academy of virtual academy. Deze verschillende termen zijn metaforen voor een omgeving waar leren wordt ingericht en hiermee ondersteuning biedt binnen organisaties. Met leren bedoelen we dan het opleiden en trainen van individuele medewerkers. Daarbij hoort het creëren en neerzetten van een volwaardige leeromgeving waarin leren is georganiseerd en gefaciliteerd.

De verschillende en door elkaar gebruikte termen zorgen waarschijnlijk voor onduidelijkheden tijdens je oriëntatie naar een online leeromgeving. Om de betekenis van de termen inzichtelijk te maken, leggen we in deze blog een aantal definities van en de verschillen tussen online academies uit.

In deze blog definiëren we wat een online academy, corporate academy en virtual academy zijn.

Wat is een online academy?

‘Een online academy functioneert als het centrale punt van waaruit leren en ontwikkelen binnen de organisatie wordt gefaciliteerd en gestimuleerd.’

Studytube-onlineacademy.pngEen online academy is in wezen de verzamelplek voor alle trainingen en opleidingen die jouw medewerkers kunnen volgen. De academy helpt om het lerende vermogen van de organisatie en haar medewerkers te beheren en te stimuleren. Andere begrippen die geassocieerd worden met een online academy zijn elektronische leeromgeving (ELO) en digitaal leerplein. 

De focus van een online academy ligt op het overzichtelijk aanbieden van een relevant leeraanbod en het delen van kennis. Een online academy helpt HR en L&D bij het opstellen en uitvoeren van een leerstrategie. Daarnaast biedt het leveranciers een optimaal bereik voor trainingen en het krijgen van gerichte feedback. Een online academy is daarmee een totaalpakket voor het ontwikkelen, aanbieden en verbeteren van het leeraanbod. 

Wat is een corporate academy?

‘Een corporate academy is het centrum van waaruit het leren en ontwikkelen in de organisatie wordt gestimuleerd en ondersteund. Dit kan in een webomgeving of fysieke omgeving zijn.’

In tegenstelling tot een online academy is een corporate academy (ook wel bedrijfsacademy) een bedrijfsspecifiek opleidingsinstituut dat zich richt op het creëren van een leerplatform voor de ontwikkeling van verschillende rollen binnen een organisatie. Met als doel: het behalen van doelstellingen binnen de organisatie. Denk aan een gedegen inwerkprogramma, zodat de medewerker een goede binding creëert met de organisatie.

Het leeraanbod op een corporate academy focust zich meer op de werkgerelateerde ontwikkeling dan op de persoonlijke ontwikkeling van een medewerker. Voornamelijk het management, HR en L&D toetsen met een corporate academy leerdoelstellingen en ontwikkelen bedrijfsspecifieke content voor haar medewerkers.

Wat is een virtual academy?

‘Een virtual academy is een online platform waar gebruikers online trainingen in zijn geheel alsook in delen kunnen volgen via het internet.’

Anders dan bij de eerder genoemde academies, is het materiaal op een virtual academy enkel online beschikbaar. Denk aan online lesmateriaal, opdrachten, leerlijnen, trainingen, webinars en webforums. Fysiek contact is niet gebruikelijk, alleen wanneer dit wenselijk is.

Het voordeel van een virtual academy is de flexibiliteit van het platform en de kostenbesparing van klassikale trainingen. HR en L&D bieden met een virtual academy gemakkelijk en snel content aan. Daarentegen biedt een virtual academy weinig ruimte voor sturing waardoor discipline ontbreekt om blijvend te investeren in leren en ontwikkeling.

De term online academy vat alle vormen academies samen

Zoals je in de definities kunt terugzien, zitten er minimale verschillen tussen de academies. Hoewel een online academy dus vaak wordt uitgedrukt in verschillende termen, dienen ze in essentie allemaal hetzelfde doel: een online academy helpt jou om het lerende vermogen van de organisatie en haar medewerkers te beheren en te stimuleren. Welke terminologie je uiteindelijk ook gebruikt, zowel een online academy als een corporate academy of virtual academy helpen bij het ontwikkelen, aanbieden en verbeteren van een gericht leeraanbod.

Meer weten over soorten online academies? Lees meer in onze blog 3 Typen online academies uitgelegd. Of ben je geïnteresseerd in het creëren van een leeromgeving? Lees dan onze blog Creëer een leeromgeving met een online academy.  

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.