FD Opinie-1

Een leven lang leren slaagt alleen bij een zorgvuldige loopbaanbegeleiding

“Technologische ontwikkelingen vragen continue scholing.” Dit schreef Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, onlangs in een opiniestuk in het FD over een leven lang leren. Hier zijn we het volledig mee eens, en we juichen het toe dat hij dit probleem aankaart. We moeten de handen uit de mouwen steken om miljoenen Nederlanders de komende jaren om- en bij te scholen. 

Wat kost dat? 700 miljoen...
Limmen pleit voor het geven van één extra studiejaar aan net afgestudeerden, gefinancierd door de overheid. De vraag is of het extra budget van 700 miljoen, zoals Limmen begroot, de oplossing is voor dit probleem. En of die oplossing alleen bij de publieke sector moet worden gezocht. De vraag stellen is ‘m beantwoorden...

Hoe kun je kiezen uit 15.000 organisaties?
Nederland telt maar liefst 15.000 organisaties die opleidingen aanbieden aan werknemers. Genoeg keuze, misschien zelfs wel teveel? Want werknemers zien door de bomen het bos niet meer. Daarnaast hebben werkenden vaak niet voldoende zicht op waar hun kansen en mogelijkheden liggen als het gaat om hun huidige of eventuele toekomstige functie. Laat staan dat ze daarin de juiste keuzes kunnen maken.

‘Ongeveer 50% van het opleidingsbudget blijft liggen binnen bedrijven’

Op dit moment blijft zo’n 50% (!) van het opleidingsbudget binnen bedrijven op de plank liggen. Wordt niks mee gedaan... Dat is zonde, want dit geld kan goed besteed worden aan loopbaankeuzebegeleiding.

En de grootste uitdaging is...
Budget en aanbod lijken dus niet het primaire probleem. De grootste uitdaging ligt bij de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat je de meest geschikte cursus of opleiding kunt aanbieden aan de juiste medewerker, en op het juiste moment.
Studieadvies en loopbaankeuzebegeleiding kunnen hierin een uitkomst bieden.

In tegenstelling tot wat Limmen zegt, moet je niet alleen het heil zoeken bij hbo’s en de publieke sector, maar ook in de private sector en bij slimme leerplatformen. Deze kunnen je helpen bij het selecteren van de relevante trainingen en je ondersteunen bij loopbaankeuzebegeleiding. Het budget is er al...

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.