gamification-blended-learning

Gamification als element van een blended leerstrategie

Monopoly, Rummikub, Mens Erger Je Niet!,... Al van kleins af aan spelen we spelletjes, waarbij we nieuwe tactieken uitproberen, fouten analyseren en strategieën verfijnen. Spelenderwijs leren we zonder dat het als leren aanvoelt. Langzamerhand gaat formele instructie (trainingen en cursussen) die leermethode vervangen, maar toch kunnen we die spelelementen perfect opnieuw integreren in een blended leertraject en zo gamification toepassen.

Wat is gamification?

Gamification is de toepassing van spelelementen in een context die van nature geen spelvormen bevat, zoals bijvoorbeeld een leertraject. Deze spelvormen zie je o.a. terug in beloningen zoals punten, badges en leaderboard-posities. Ook spelregels en andere competitie-elementen dragen bij aan "het spelgevoel".

Wat zijn de voordelen van gamification?

Gamification stimuleert medewerkers om controle en regie te nemen over hun eigen leerproces. Het is een medewerker-gerichte vorm van leren, die focust op zelfonderzoek naar ontbrekende kennis.

De verschillende spelelementen maken leren leuk en spelen in op de natuurlijke drang naar status en prestatie. Door die intensere betrokkenheid onthouden medewerkers de inhoud van de training beter. Punten, badges en leaderboards stimuleren eveneens gezonde concurrentie onder de medewerkers.

Minder is meer

Gamification is geen doel op zich, maar een middel om het leerproces te verbeteren, leuker en effectiever te maken. Pas het dus gedoseerd toe, zodat het leertraject nog steeds om leren draait.

Kies een aantal onderdelen waarvan jij denkt dat een spelelement echt meerwaarde biedt. Denk bijvoorbeeld aan een puntensysteem (hoe meer hoofdstukken je afrondt, hoe meer punten je krijgt) of leaderboard-posities (hoe hoger je score, hoe hoger je ranking).

Niet iedere medewerker waardeert deze leervorm, dus gebruik gamification alleen als je zeker weet dat het bij de behoeften van jouw doelgroep past. Zo kan je de spelelementen bijvoorbeeld optioneel maken, zodat je medewerkers kunnen kiezen of ze ze al dan niet doorlopen.

Evalueer gamification

Net als bij elk ander element van jouw leertraject(en) is het belangrijk om te meten hoe gamification bijdraagt tot het algemene leerrendement. Zorgen de spelelementen voor een hogere betrokkenheid? Heeft het invloed op het aantal goede antwoorden dat medewerkers geven?

Gamification in een blended leertraject

Om jou te helpen een effectief blended leertraject te ontwikkelen (inclusief mogelijke spelelementen), hebben we een handige how-to-gids gemaakt. Hierin nemen we je stap voor stap mee door het ontwikkelproces en krijg je allerlei tips, net als een praktische casus. Download de gids hieronder en ga vandaag nog aan de slag met jouw blended leertraject!

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.