Social-learning-in-blended-learning

Hoe integreer je social learning in dit digitale tijdperk?

In dit digitale tijdperk speelt online leren een steeds belangrijkere rol. Toch is social learning nog altijd enorm relevant en een onmisbaar aspect van ons leerproces. In dit artikel lees je hoe je social learning kan stimuleren in jouw organisatie.

Wat is social learning?

Social learning is een vorm van leren die onbewust al plaatsvindt in jouw organisatie. De social learning theory houdt namelijk in dat mensen leren van andere mensen door middel van observatie, nabootsing en interactie (1).

Deze informele vorm van leren promoot de ontwikkeling van praktische vaardigheden van medewerkers. Daarnaast verbetert het hun communicatievaardigheden.

Social learning stimuleren

Mensen leren nog steeds het liefst van andere mensen. Maar hoe breng je dit samen met het populaire online leren? Dit kan door middel van een blended leeraanpak.

Met deze aanpak combineer je online leermomenten met klassikale leermomenten. Zo stimuleer en creëer je momenten waarop medewerkers met en van elkaar kunnen leren.

Vormen van social learning in een blended leerstrategie

Hoe ziet zo'n blended aanpak er dan uit? Er zijn vele mogelijke manieren om social learning te integreren in jouw blended leerstrategie. Een paar voorbeelden zijn:

1. Medewerkers verbinden met klassikale sessies

Je kunt specifieke klassikale sessies organiseren waarin de medewerkers die hetzelfde online leertraject volgen elkaar ontmoeten. Zo stimuleer je eenvoudig en effectief dat zij praktijkkennis uitwisselen, anderen om hulp vragen en samen over uitdagingen nadenken.

Daarnaast bieden dit soort sessies de mogelijkheid om directe feedback, alsook praktische tips en handige inzichten van gelijkgestemden te ontvangen.

2. De rollen omdraaien met een flipped classroom

Normaal gesproken krijg je in een klassikale les de theorie, waarna je opdrachten mee krijgt om thuis uit te voeren. Bij de flipped classroom draai je dit juist om.

Bij dit type blended learning krijg je de lesstof en opdrachten voordat de klassikale sessie plaatsvindt. Zo weten de medewerkers al iets van het onderwerp af op het moment dat zij het klaslokaal inkomen. Op deze manier kan deze sessie interactiever worden en leren medewerkers van elkaar.

3. Rollenspellen

Wat is een betere manier om medewerkers te laten leren dan door het nabootsen van praktijkomstandigheden? Door middel van rollenspellen geef je hen standaardsituaties waarin zij hun eigen oplossingen oefenen. Andere medewerkers kunnen gelijk feedback geven op de uitvoering, de gemaakte keuzes en de genomen besluiten.

In deze rollenspellen kun je ook spelen met de situaties door medewerkers met meer ervaring deel te laten nemen. Voor hen is het interessant om te werken aan hun communicatie en andere soft skills zoals constructieve feedback geven.

4. Sociaal leren via online discussieforums

Sociaal leren kan ook via digitale wegen, denk aan online discussieforums. Via deze weg kunnen medewerkers hun onduidelijkheden uiten en gemakkelijk wegnemen voor anderen. Zo kunnen zij elkaar verder helpen.

Het voordeel van deze online manier is dat het sociaal leren altijd en overal kan plaatsvinden. Het is een plek waar men elkaar altijd kan vinden voor vragen en antwoorden.

Hoe voeg jij social learning toe in jouw blended strategie?

Social learning is door alle online trainingen minder vanzelfsprekend dan vroeger, maar niet minder belangrijk. Stimuleer daarom social learning door deze leervorm bewust mee te nemen in het ontwikkelen van een leertraject.

Om je te helpen bij het maken van een blended leertraject hebben wij een handige how-to gids ontwikkeld. In dit e-book gaan we stap voor stap door het ontwikkelproces heen, zodat je aan het einde van de rit een effectieve blended strategie hebt staan.

Benieuwd? Download het e-book hier.

Bronnen

(1) Bandura, A. (1971), "Social learning theory".

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.