Stemtraining! Professioneel, gezond en overtuigend spreken

Hoe krijg je als HR-manager een L&D-programma op de agenda van het MT?

Vind jij de ontwikkeling van je medewerkers belangrijk? Als je een HR- of L&D-manager bent, heb je waarschijnlijk grote ambities om je organisatie te helpen leren en ontwikkelen. Maar een solide plan uitvoeren kan ingewikkelder zijn dan je denkt. Dit zijn zes belangrijke dingen om te onthouden als je jouw L&D-programma binnen je organisatie op de agenda wilt krijgen.

Checklist voor HR-managers

 1. Top-down of bottom-up?
  Het is niet altijd nodig om te starten vanuit een brede visie - je kunt een L&D-programma ook bottom-up opstarten.
 2. Richt je op de grootste stakeholders en hun grootste pijnpunten
  Een van je eerste cruciale stappen is om te onderzoeken wie de stakeholders zijn bij de invoering van een leerplan.
 3. Houd oog voor de werkvloer
  Minstens net zo belangrijk als aanvoelen waar de directie graag heen wil is om te luisteren naar de mensen op de werkvloer.
 4. Begin klein
  Voordat je je plan in het groot uitrolt, is het slim om eerst een kleinschalige pilot te starten.
 5. Maak het meetbaar
  Als je je case nog overtuigender wil maken, plak je er harde cijfers op. Een boel aspecten van een L&D-plan zijn in principe meetbaar, en daar kun je een keiharde case op bouwen.
 6. Pitch it!
  Met een succesvolle pilot in de broekzak kun je je nu voorbereiden op het einddoel van dit artikel: een "go" krijgen van het MT.

Als alles goed is gegaan, en de directie inderdaad geïnteresseerd is, staat niets je meer in de weg voor je formele proposal. Bereid je goed voor, geloof in jezelf (je hebt dit tenslotte uitvoerig getest) en go get ‘em!

Wil je graag weten hoe andere organisaties dit gedaan hebben, inclusief ons advies bij iedere stap? Download het e-book hier.

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.