Twee mannen aan het werk in de techniek, geplaatst door WerkTalent

Hoe WerkTalent uitzendkrachten duurzaam ontwikkelt en plaatst

Net zoals vele andere uitzendbureaus zoekt ook arbeidsbemiddelaar WerkTalent voortdurend naar innovatieve manieren om uitzendkrachten duurzaam te plaatsen. Dat lukt dankzij gerichte bij- en omscholing. Zo kijkt het bedrijf steeds minder naar het CV en steeds meer naar specifieke competenties – ofwel “hire on attitude”.

De uitzendbranche heeft te maken met een turbulente markt. Krapte en overschotten in verschillende branches zorgen ervoor dat detacheerders en uitzendbureaus een innovatieve insteek moeten vinden om uitzendkrachten te plaatsen. Naast de huidige situatie zorgen ook toekomstige trends voor de nodige verandering. Belangrijk om je uitzendkrachten daarop in te laten spelen door ze de juiste kennis en kunde te geven.

Anne van Reeuwijk is HR-Manager bij WerkTalent en ziet een steeds grotere noodzaak voor de omscholing van uitzendkrachten. Van Reeuwijk: “Er waren vaak wel mensen beschikbaar, maar die waren op dat moment niet per se een geschikte match. Met leren en ontwikkelen willen we die mismatch oplossen. We geloven immers dat elke kandidaat een geschikte kandidaat is, als ze maar de juiste kennis tot zich nemen.”

De WerkTalent Academy

Het omscholen van de uitzendkrachten gebeurt via de WerkTalent Academy, waar relevante leerlijnen en trainingen voor uitzendkrachten worden klaargezet. Via het Learning Experience Platform van Studytube heeft elke uitzendkracht toegang tot die opleidingen. Daarnaast moet er in sommige branches ook rekening gehouden worden met verplichte certificaten om wettelijk bevoegd te zijn om aan de slag te kunnen. Ook deze verplichte trainingen zijn te volgen via de Academy.

De focus op potentieel

WerkTalent gaat volgens een stappenplan te werk om hun uitzendkrachten de juiste ontwikkeling te bieden. Allereerst gaat de organisatie in gesprek met een mogelijke kandidaat om te kijken welke competenties bij de huidige baan van belang zijn. Vervolgens wordt er gekeken welke openstaande vacature hierop aansluit.

Een prachtig voorbeeld is de plaatsing van Dilsher, voormalig kapper en nu succesvol werkzaam als commercieel medewerker. Een positie die tot voor kort maar niet vervuld werd, totdat WerkTalent ging kijken naar kandidaten uit andere branches met overeenkomende skills. Reeuwijk: “We hebben gekeken wat de competenties van Dilsher waren als kapper. Dat was, naast haren knippen, ook het communicatieve aspect van zijn werk. Het praten, maar vooral ook luisteren naar klanten. Zo hebben we hem via de WerkTalent Academy een aantal online trainingen aangeboden. Via het leerplatform konden we precies zien hoever Dilsher was met zijn omscholing. Na het succesvol afronden van die trainingen konden we hem plaatsen als commercieel medewerker.”

Dilsher is zeer tevreden over deze manier van werken, de WerkTalent Academy en hoe deze in de praktijk wordt ingezet. Dilsher: “Ik vind het fijn dat ik kan leren in mijn eigen moment. De online trainingen die ik tot op heden gevolgd heb zijn van hoog niveau. Vooral de video’s geven een goed beeld van praktijksituaties. Tijdens het inwerktraject als commercieel medewerker heb ik de video’s van de online trainingen regelmatig teruggekeken en die hebben echt een positieve bijdrage geleverd aan het behalen van mijn eerste successen, en daarmee ook mijn werkplezier!”

Nooit uitgeleerd

Anne van Reeuwijk is blij met de WerkTalent Academy. Het motiveert de uitzendkrachten om zichzelf constant te blijven ontwikkelen. Zo ontdekken uitzendkrachten dat er naast de verplichte en professionele trainingen ook een ruim aanbod is om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Van Reeuwijk: “Laatst hadden we bijvoorbeeld iemand die via de Academy aan de slag ging voor een nieuwe functie. Naast de trainingen die hij daarvoor moest volgen, is hij ook een Engelse cursus gaan volgen. Dat was geen vereiste voor de baan, maar daar lag wel de interesse van de kandidaat. Het is mooi dat we via het leerplatform die zelfstandigheid in leren kunnen faciliteren.”

Ook Dilsher heeft de smaak inmiddels te pakken en is voorlopig nog niet klaar met ontwikkelen. Dilsher: “Ik ben van mening dat je nooit bent uitgeleerd. Wat ik tot nu toe via de WerkTalent Academy heb geleerd kan ik zowel op mijn werk als in privésituaties toepassen. Ik ga zeker nog meer online trainingen volgen om mij persoonlijk nog verder te ontwikkelen.”

Learning & Development Monitor 2022

Hoe gaan Nederlandse bedrijven om met Learning & Development? Studytube brengt alle thema's en uitdagingen in kaart, en deelt graag de resultaten met jou en je organisatie. Schrijf je vandaag nog in, en ontvang als eerste onze L&D Monitor 2022 in je inbox.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.