Intermax en Studytube: leren via zelfbediening en -organisatie

Bij managed service-bedrijf Intermax zijn de medewerkers de coördinators van hun eigen leerproces. Op het leerplatform van Studytube kunnen ze – met de volle steun van hun werkgever – hun persoonlijke ontwikkeling zelf inrichten, wat de werkdruk verlicht én het werkplezier vergroot.

Carola Machwirth werkt al 18 jaar bij Intermax, maar is nu als manager van Intermax Academy ruim een jaar actief bezig met kennismanagement binnen het bedrijf. Ze zetelt eveneens in het management en speelt een essentiële rol bij alle strategische ontwikkelingen rondom Learning & Development, opleidingsbudgetten en de leerplannen van de organisatie.

“Onze focus ligt op zelforganisatie,” vertelt Machwirth. “De werkdruk ligt heel hoog, dus het is belangrijk om bij je persoonlijke ontwikkeling als medewerker de klemtoon te leggen op zelfsturing. Als je bezig bent met wat dicht bij jou ligt, wat bij jouw drijfveren past, dan raak je niet snel overspannen.”

Ontwikkeling boven geld

Die investering in leren en ontwikkelen gaat voor Intermax automatisch gepaard met de investering in de actieve betrokkenheid van medewerkers. Door de regie over het leerproces over te laten aan de werknemers zelf en bedrijfsdoelen te koppelen aan hun leerbehoeften, voelen medewerkers zich gesteund en gestimuleerd door hun werkgever, en – bijgevolg – tevreden op de werkvloer.

“Mensen voor langere tijd aan je binden – dat is goud waard,” zegt Machwirth. “Tegenwoordig vinden medewerkers en sollicitanten ontwikkeling belangrijker dan geld, en daarom krijgen ze bij ons een onbeperkt leerbudget. We merken trouwens dat dit de medewerkers trots maakt op onze organisatie.”

Met dit sterkere werkgeversmerk hoopt Intermax niet alleen om de huidige personeelsleden te behouden, maar ook om beloftevol talent aan te trekken.

Academy, LMS en content op één plek

Vóór de samenwerking met Studytube waren overvolle werkweken geen uitzondering voor Machwirth. Alle opleidingsaanvragen passeerden noodgedwongen en onafgebroken langs haar bureau. Bovendien bevond Intermax zich op een steile groeicurve, wat het beheer van al die toenemende leeractiviteiten bemoeilijkte. Een nieuwe, aangepaste infrastructuur was broodnodig.

“Ik was op zoek naar een online academy, een LMS en leercontent in één platform,” legt Machwirth uit. “Ik zocht een platform waar ik de ontwikkeling van al mijn medewerkers kon bijhouden, waar ik een breed palet aan leermogelijkheden kon aanbieden, en waar ik kon zien wie wat heeft geleerd. Mijn zoektocht hield op bij Studytube.”

Dankzij het leerplatform van Studytube wegen de administratieve lasten van Machwirth nu een stuk minder zwaar. In de Digitale Opleidingsintermediair staat zelfbediening centraal, en via het LMS is het eenvoudiger dan ooit om ieders leerproces en de bijbehorende leerbudgetten op te volgen.

“Wat ik charmant vind aan het leerplatform van Studytube is dat je zelf eigen trainingen of externe opleiders kunt toevoegen,” vult Machwirth aan. “Dat is precies wat we zochten, want dat maakt het makkelijk om een divers aanbod aan te bieden.”

Nieuwe content, nieuwe stijl

In de nabije toekomst wil Machwirth vooral nieuwe leerlijnen aanmaken, eigen content uploaden en zich verdiepen in data-gedreven talentmanagement, om zo interne kennisdeling en -verspreiding te bevorderen. Ook heeft ze plannen om het leerplatform in een nieuw jasje te gieten.

“Het is de bedoeling om een zachte landing te organiseren voor de vele zusterondernemingen waartoe Intermax behoort,” verduidelijkt ze. “We hebben het leerplatform ingericht volgens de Intermax-stijl, maar ik wil heel graag naar een vormgeving waarin iedereen zich herkent.”

Leren en ontwikkelen blijft dus een topprioriteit. “Tegen onze medewerkers zeg ik altijd: je bent nu nog een jonge god, maar over vijf jaar zit er een jongere god naast je,” aldus Machwirth. “Hoe zorg jij ervoor dat je aangehaakt blijft? Zeker in onze branche zijn de ontwikkelingen bijna niet bij te houden; je moet dus de drijfveer hebben om je te blijven ontwikkelen. Door te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers zorg je ervoor dat je bedrijf zich ook ontwikkelt.”

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.