Blended learning: de toekomst van leren?

Steeds meer organisaties zijn enthousiast over de leermethode blended learning. Maar, wordt de kracht van blended learning niet een beetje overschat? Of wordt de leermethode die leermogelijkheden combineert juist onderschat? Wat duidelijk is, is dat traditioneel klassikaal onderwijs tekortkomingen kent als hoge kosten en een beperkte capaciteit. Net als dat enkel online leren weinig personalisatie kent. Is het samenvoegen van beide leermethodes dan de toekomst?

Oneindig veel mogelijkheden

Blended learning bestaat nu uit het combineren van klassikaal leren met digitale leermogelijkheden. Denk aan een online training met theoretische kennis, waarna in een klassikale sessie de praktijk wordt geoefend. Maar het zal niet blijven bij een combinatie van deze twee vormen van leren. Gamification wordt nu al gebruikt, maar ook virtual reality, augmented reality en robotica zijn in opkomst. Virtual reality simuleert echte situaties in een 3d digitale omgeving door middel van een speciale bril. Augmented reality maakt het mogelijk om digitale informatie te projecteren en dus te integreren in de echte wereld door middel van een speciale bril. Robotica heeft te maken met de inzet van robots in het leerproces.Leren in een virtuele wereld

Hoewel het grotendeels nog toekomstmuziek is, zijn organisaties en schoolinstellingen al aan het experimenteren met virtueel onderwijs. Zo draaide KLM een pilot waarbij zij virtual reality inzetten om hun onderhoudsmonteurs te trainen. Zette Defensie augmented reality in om een aantal gevaarlijke situaties realistisch te trainen. En voerde het ROC een pilot uit waarbij zij augmented reality inzetten in de zorgopleiding. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met robots die lesgeven. Je kunt de robot dan zien als zowel het leermiddel en leerobject.

21ste eeuwse vaardigheden

Het toepassen van deze nieuwe technologieën maakt het leren uitdagender en vooral levendiger. Daarnaast geeft het mogelijkheden om de training beter aan te sluiten op de werksituatie van de medewerker. Werken met dergelijke technologieën zorgt er ook voor dat medewerkers in aanraking komen met de 21ste eeuwse vaardigheden. En deze vaardigheden sneller onder de knie krijgen.

Train de trainers

Het inzetten van deze geavanceerde methodes heeft natuurlijk wel invloed op de kennis die jouw trainers nodig hebben. Een toekomst in blended learning vergt een investering in extra scholing voor trainers. Begeleid je medewerkers daarom in het gebruik van nieuwe leermethodes en vraag vooral niet teveel tegelijk van hen. Neem hen mee in de voordelen van de inzet van blended learning. Zo kunnen zij bijvoorbeeld interessante, efficiëntere en afwisselende trainingsprogramma’s ontwikkelen. En blended learning verschaft beter inzicht verschaft in de leerresultaten. Hierdoor is het gemakkelijker om een medewerker op individueel niveau te begeleiden.

Is blended learning de toekomst?

Blended learning biedt een hoop mogelijkheden en werkt vooral goed als jouw doelgroep zeer gevarieerd en gedifferentieerd is. Denk hierbij aan verschillen op kennisniveau, maar ook aan leertempo. Het gebruiken van technologieën biedt de mogelijkheid om content op maat aan te bieden aan je medewerkers. Je geeft met blended learning dus gemakkelijker individugericht training.

Hoewel compleet geïndividualiseerd onderwijs nu nog te ver gegrepen is, biedt blended learning de mogelijkheid om hierin de eerste stappen te zetten. Willen we hier naar toe groeien, dan is blended learning zeker toekomst.

Ben jij benieuwd hoe jij je eigen blended leertraject maakt? In onze how-to gids nemen we het ontwikkelproces stap voor stap door. Download de gids hieronder.