blended-learning-toekomst

Blended learning: de toekomst van leren?

Aangezien het traditionele klassikale onderwijs tekortkomingen kent als hoge kosten en een beperkte capaciteit, en online leren soms te weinig personalisatie kent, kiezen steeds meer organisaties voor de leermethode blended learning. Wordt deze leervorm overschat, of is dit wel degelijk de toekomst?

Oneindig veel mogelijkheden

Blended learning bestaat tegenwoordig vooral uit de combinatie van klassikaal leren en digitale leermogelijkheden. Denk aan een online training met theoretische kennis, waarna in een klassikale sessie de praktijk wordt geoefend.

Maar het zal niet blijven bij een combinatie van deze twee leervormen. Gamification wordt nu al gebruikt, maar ook virtual reality, augmented reality en robotica zijn in opkomst. Virtual reality simuleert echte situaties in een digitale 3D-omgeving door middel van een speciale bril. Augmented reality maakt het mogelijk om digitale informatie te projecteren en dus te integreren in de echte wereld - ook door middel van een speciale bril. Robotica heeft dan weer te maken met de inzet van robots in het leerproces.

Leren in een virtuele wereld

Hoewel het grotendeels nog toekomstmuziek is, zijn organisaties en schoolinstellingen al volop aan het experimenteren met virtueel onderwijs. Zo draaide KLM een pilot waarbij zij virtual reality inzetten om hun onderhoudsmonteurs te trainen, zette Defensie augmented reality in om een aantal gevaarlijke situaties realistisch te trainen, en voerde het ROC een pilot uit waarbij zij augmented reality inzetten in de zorgopleiding.

Er wordt zelfs geëxperimenteerd met robots die lesgeven. Je kunt de robot dan zien als zowel het leermiddel als het leerobject.

21ste-eeuwse vaardigheden

Het toepassen van deze nieuwe technologieën maakt het leren uitdagender en vooral levendiger. Daarnaast geeft het mogelijkheden om de training beter aan te sluiten op de werksituatie van de medewerker.

Werken met dergelijke technologieën zorgt er ook voor dat medewerkers in aanraking komen met 21ste-eeuwse vaardigheden, en dat ze deze vaardigheden sneller onder de knie krijgen.

Train de trainers

Het inzetten van deze geavanceerde methodes heeft natuurlijk wel invloed op de kennis die jouw trainers nodig hebben. Een toekomst in blended learning vergt een investering in extra scholing voor trainers.

Begeleid je medewerkers daarom in het gebruik van nieuwe leermethodes en vraag vooral niet te veel tegelijk van hen. Neem hen mee in de voordelen van blended learning. Zo kunnen zij bijvoorbeeld interessante, efficiëntere en afwisselende trainingsprogramma's ontwikkelen.

Bovendien verschaft blended learning een beter inzicht in de leerresultaten. Hierdoor is het gemakkelijker om een medewerker op individueel niveau te begeleiden.

Is blended learning de toekomst?

Blended learning biedt een hoop mogelijkheden, maar het werkt vooral goed als jouw doelgroep zeer gevarieerd en gedifferentieerd is. Denk hierbij aan verschillen op kennisniveau, maar ook aan leertempo. Het gebruik van technologieën biedt de mogelijkheid om content op maat aan te bieden aan je medewerkers. Je geeft met blended learning dus gemakkelijker individu-gerichte training.

Hoewel compleet geïndividualiseerd onderwijs nu nog te hoog gegrepen is, biedt blended learning de mogelijkheid om hierin de eerste stappen te zetten. Willen we hier naartoe groeien, dan is blended learning zeker de toekomst.

Gids: een optimale blended learning strategie

Wil jij graag te weten komen hoe jij je eigen blended leertraject maakt? In onze how-to gids nemen we het ontwikkelproces stap voor stap door. Download de gids hieronder.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.