Maarten van der Weijden tussen de bedrijven door met Studytube in zee

We zien hem de laatste tijd regelmatig het nieuws halen met een nieuwe zwemactie of recordpoging voor zijn eigen stichting: de ‘Maarten van der Weijden Foundation’. Maarten van der Weijden is dan ook geen onbekende voor velen binnen en buiten de zwemwereld. Al helemaal niet na zijn Olympisch goud op de 10km Open Water Zwemmen in Beijing, 2008. De weg naar zijn Olympische medaille ging niet zonder slag of stoot en als oud-leukemiepatiënt weet Maarten als geen ander hoe het is om met tegenslagen om te gaan. De kennis en de lessen die hij geleerd heeft, zijn sinds kort omgezet in twee trainingen bij ons: ‘Omgaan met tegenslagen’ en ‘Het beste uit jezelf halen’. Beide via onze online academy te volgen. Ter ere van zijn trainingen heb ik Maarten even kort aan de tand gevoeld en dat interview lees je hieronder.

Maarten, wat doe jij tegenwoordig in het dagelijks leven, nu je niet meer dag in dag uit met topsport bezig bent en zeven uur per dag in het zwembad ligt?

Na het behalen van Olympisch goud en het winnen van Sportman van het Jaar in 2008 ben ik gestopt met zwemmen, ik had het hoogstmogelijke in de sport bereikt. Ik heb de mogelijkheid gekregen om te laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, waardoor het tijd werd om nieuwe doelen te stellen. Dus heb ik in 2009 mijn eigen biografie ‘Beter’ geschreven en ben ik tussen 2010-2015 als financieel manager bij Unilever aan de slag gegaan. Tevens geef ik wekelijks presentaties binnen het bedrijfsleven en heb ik een theatervoorstelling gemaakt waarmee ik vorig jaar langs de Nederlandse theaters ben gegaan om mensen over kansen zien en omgaan met tegenslagen na te laten denken. Hen aan te sporen beter te worden. Daarnaast heb ik mijn eigen stichting, de Maarten van der Weijden Foundation, opgericht om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. In augustus 2018 ga ik hiervoor de Elfstedentocht (200 kilometer) zwemmen en kunnen mensen in alle steden met mij mee zwemmen.

Wij zijn uiteraard super blij met de samenwerking en de trainingen, maar hoe ben je in aanraking gekomen met Studytube? En waarom wilde jij samen een training maken?

Studytube heeft mij benaderd om samen online trainingen te maken. Ik raakte geïnteresseerd in het verhaal van Studytube en het leerplatform dat zij hebben ontwikkeld. Het maken van de trainingen met Studytube was voor mij een uitgelezen kans om mijn persoonlijke ervaringen met anderen te kunnen delen. Iets wat ik ook gedaan heb met mijn theatershow. Waar een theatershow nog beperkt is tot de mensen die langskomen, kan ik met deze online trainingen, aan iedereen die wil, mijn ervaringen doorgeven. Door deze trainingen te maken heb ik dan ook een nieuw doel kunnen behalen.

Zowel in je theatershow als in de trainingen richt je je op het omgaan met tegenslagen. Waarom is het volgens jou belangrijk dat mensen dit leren?

Iedereen heeft bepaalde dromen, bepaalde wensen en doelen. Iedereen is op zoek naar succes, op welke manier dan ook. Maar ik denk dat iedereen daarom ook te maken heeft met tegenslagen, grote of kleine. Ikzelf ook. Mijn mening is dat het omgaan met deze tegenslagen juist een cruciaal stukje voor het behalen van succes is. Door mijn kijk op tegenslagen en mijn ervaringen met cursisten te delen, hoop ik dat men meer inzicht krijgt in wat tegenslagen zijn, op welke manieren je met tegenslagen om kunt gaat en hoe zij zelf het beste hiermee om kunnen gaan.

En hoe zit dat met het beste uit jezelf halen? Wat wil jij men hierover meegeven?

Om het beste uit jezelf te kunnen halen, is zelfkennis nodig. Naast omgaan met tegenslagen is zelfkennis naar mijn mening tevens een belangrijk element in het bereiken van een doel. Een onrealistisch doel hebben is namelijk niet erg, zolang men realistisch kijkt naar wat zij goed en minder goed kunnen en hierop in weten te spelen. Niet alles goed kunnen hoeft niet te betekenen dat een doel onhaalbaar is. Soms zul je echter kansen moeten zien en deze aangrijpen. Op het moment dat je jezelf kent, kun je kansen vinden die bij jou passen waardoor je het langer uithoudt om het beste uit jezelf te halen.

Kun jij het belang van jouw training koppelen aan een huidige maatschappelijke trend?

Ik denk dat iedereen ervaart dat het als maatschappelijk wenselijk wordt ervaren om bij tegenslagen te blijven strijden tot het einde. Totdat elke optie geprobeerd is en je je neer mag leggen bij de gebeurtenis. Maar, is dat echt de enige optie? Ik denk dat het in de meeste gevallen ook anders kan. In plaats van ertegen te vechten, accepteren dat het even tegenzit en kijken naar wat je wel kunt veranderen. Want, soms is het gewoon domme, domme pech.

Omdat we niet teveel van de inhoud van de trainingen willen verklappen, wil ik graag afsluiten met de volgende vraag: Wat was jouw beste leermoment?”

Toen ik in het ziekenhuis lag, lag ik samen met Rob en Bob op een kamer. Alle drie voor de behandeling van leukemie. Een tegenslag voor ons allemaal, waar we alle drie anders mee omgingen. Tijdens die periode leerde Bob mij een waardevolle les, een bijzondere manier van naar tegenslagen kijken. Maar wat die precies is, vertel ik je in mijn training ‘Omgaan met tegenslagen’!

Nieuwsgierig naar de trainingen? Kijk hieronder vast de trailer of ga naar onze online bibliotheek.

Sinds 6 oktober 2017 zijn de trainingen ‘Omgaan met tegenslagen’ en ‘Het beste uit jezelf halen’ van Maarten van der Weijden in de online bibliotheek van Studytube te vinden.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.