Zo maak je meer impact met L&D dankzij AI en verwante technologie

AI ontwikkelt zich in rap tempo en wordt al op veel plekken met positief resultaat toegepast in bedrijven. Zo ook bij het organiseren van L&D. Het kan bijvoorbeeld tijdsbesparing opleveren, meer lerende medewerkers en betere resultaten. Maar doordat AI nog een relatief nieuwe technologie is, weten veel mensen niet precies hoe het werkt en wat het kan doen. Dit gebrek aan begrip kan leiden tot angst en wantrouwen. Zonde, want AI kan je juist helpen om meer impact te maken waar het écht telt: bij jouw mensen. In dit artikel vind je daarom een aantal concrete voorbeelden van de toepassing van AI en aanverwante technologie bij het organiseren van leren & ontwikkelen.

De innovaties in AI-technologie en -technieken volgen elkaar snel op en de invoering hiervan zal de komende jaren alleen maar verder versnellen. Zo voorspelt de 2022 Gartner Hype Cycle™ for Artificial Intelligence dat veel van de technieken die wij nu nog als ‘nieuw’ of misschien zelfs ‘futuristisch’ beschouwen, binnen 2 tot 5 jaar massaal zullen zijn ingevoerd en omarmd.

Dit kan overweldigend zijn. Zeker als jij je met het organiseren van L&D juist hoofdzakelijk ontfermt over het ontwikkelen van het potentieel van je medewerkers, en niet zo zeer het potentieel van technologie. Maar wat zijn precies de uitdagingen, wat is er al mogelijk met AI bij het organiseren van leren & ontwikkelen, en waar kun je het beste mee beginnen?

AI-technologie invoeren in organisaties; de uitdagingen

Hoewel AI veel voordelen oplevert in organisaties, gaan er ook nog uitdagingen gepaard met de invoering. Deze kunnen te maken hebben met een gebrekkige datakwaliteit, de kosten van de systemen, en ethische of juridische kwesties ten aanzien van privacywetten en intellectueel eigendom.

Uitdagingen hebben ook vaak te maken met de weerstand die de invoering van AI-technologie soms oproept bij medewerkers, doordat de mogelijkheden voor velen nog onbekend zijn. De beelden die veel sciencefictionfilms en boeken hebben gecreëerd van AI-systemen die de controle volledig overnemen, dragen niet bij aan het vertrouwen in deze technologie. Ook maken sommige mensen zich zorgen dat AI-systemen hun baan zullen overnemen en dat ze overbodig zullen worden op de arbeidsmarkt.

Mensen zijn en blijven onmisbaar

Mensen zijn én blijven echter onmisbaar in organisaties. AI-systemen zijn namelijk geen vervanging voor menselijke expertise en inzet. Bedrijven zullen altijd menselijke professionals nodig hebben voor hun powerskills, zoals interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit, oordeelsvermogen en ethiek, en aanpassingsvermogen. Maar ook om AI-systemen en andere technologie te kunnen monitoren, onderhouden en bijsturen.

Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om zorgen ten aanzien van AI in jouw organisatie serieus te nemen. Leid je mensen ook op dit gebied dus goed op. En reguleer de ontwikkeling van AI om ervoor te zorgen dat het veilig, eerlijk en transparant blijft en ten goede komt aan jouw mensen. Dit laatste is uiteraard ook het voornaamste uitgangspunt bij de toepassing van AI binnen L&D.

Wat je zoekt is technologie die jou dusdanig ondersteunt dat jij als L&D-professional het verschil kunt maken waar het echt telt: bij je mensen. De technologie werkt dus niet ter vervanging van jouw rol, maar zorgt ervoor dat je meer tijd kunt besteden aan het werk waarmee je de grootste impact maakt. Zoals het ontwerpen van effectieve trainingsprogramma's, het ondersteunen van je medewerkers binnen hun leertraject en het implementeren van het meest gebruiksvriendelijke leerplatform of LMS.

Wat is er al mogelijk met AI en verwante technologie?

Er worden al veel successen geboekt met de implementatie van AI bij het organiseren van leren. Maar wat is er nu al mogelijk met deze technologie? En welke AI-technologie wordt al op grote schaal toegepast binnen L&D? Hier volgen enkele concrete voorbeelden:

Contentcreatie voor leerprogramma’s

AIs L&D-professional ben je natuurlijk altijd op zoek naar de meest effectieve leerprogramma’s voor jouw medewerkers. Je wilt deze bovendien ook zelf eenvoudig kunnen creëren met de meest relevante content, waarin bijvoorbeeld herkenbare praktijkvoorbeelden worden opgenomen. Je kunt AI gebruiken om automatisch leerinhoud te genereren. Van interactieve video's, tot quizzen, simulaties, samenvattingen van tekstboeken, en zelfs volledige lessen. Dit kan de ontwikkeling van nieuwe cursussen versnellen en de werklast van jouw L&D-team verlichten.

Het opzetten van een effectief onboardingsprogramma

Met behulp van AI kun je effectieve onboardingsprogramma’s opzetten op een efficiënte manier. Bijvoorbeeld door persoonlijke aanpassingen te laten doen op basis van de functie, vaardigheden en ervaring van de nieuwe medewerker. Door het gebruik van algoritmen en machine learning kan het systeem een gepersonaliseerd onboardingsplan ontwikkelen, afgestemd op de individuele behoeften van elke werknemer.

Het evalueren leerprestaties + geven van feedback

Leerprestaties evalueren en feedback geven kost vaak veel tijd en moeite. Door het gebruik van algoritmen en machine learning kan AI diverse leeractiviteiten analyseren. Denk hierbij aan toetsen, opdrachten en quizzen. Het systeem kan feedback geven over de sterke en zwakke punten van de medewerker, en hoe deze zich verhouden tot de leerdoelen. Zo krijgen jouw medewerkers snel gerichte feedback en kunnen zij zich sneller verbeteren.

Analyse en rapportage

Als L&D-professional wil je inzicht hebben in de leerbehoeften van jouw medewerkers om hun training- en ontwikkelingsprogramma's hier optimaal op af te kunnen stemmen. Met AI krijg je meer zicht op leerpatronen en -trends. Met behulp van AI kunnen namelijk grote hoeveelheden gegevens worden geanalyseerd en gerapporteerd, bijvoorbeeld over de effectiviteit van programma’s. Hierdoor kunnen L&D-professionals hun trainingsprogramma's verbeteren en de impact ervan vergroten.

Andere voorbeelden van succesvol toegepaste AI-technologie binnen L&D zijn: personalisatie (gepersonaliseerde leertrajecten ontwerpen op basis van de individuele leerstijlen, vaardigheden, interesses en prestaties van medewerkers), adaptieve leertrajecten (trajecten die zich aanpassen aan voortgang en prestaties zodat medewerkers op hun eigen niveau en tempo kunnen leren) en chatbots (om medewerkers te helpen met vragen, waardoor tijd van L&D-professionals wordt bespaard).

Waar kun je het beste mee beginnen?

De kosten van AI-systemen kunnen initieel hoog zijn en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het systeem, de gewenste functionaliteit en het niveau van automatisering. Bovendien zijn er ook aanvullende kosten, zoals onderhoud en training van personeel om het systeem te kunnen gebruiken en te onderhouden. Het is daarom verstandig om vooraf altijd een kosten-batenanalyse uit te voeren.

Als jij uit bent op tijdsbesparing, meer lerende medewerkers en optimale resultaten, zijn er ook andere technologieën en systemen waarmee je aan de slag kunt. Met een leerplatform als dat van Studytube kun je dit bijvoorbeeld ook bereiken. Je kunt hier gemakkelijk leercontent creëren, effectieve en gepersonaliseerde onboardingsprogramma’s maken en inzicht krijgen in leertrends en -behoeften.

Voor ambitieuze organisaties met beperkte middelen is het logisch om te beginnen met:

  • automatisering van alle handmatige en repeterende taken in L&D die met een hoge frequentie gebeuren;
  • personalisatie binnen leerprocessen en -producten;
  • en ondersteuning in de ontwikkeling van powerskills bij medewerkers.

Met een leerplatform of LMS van Studytube heb je de zekerheid dat je nu en in de toekomst goed zit, omdat dit leerplatform continu wordt verbeterd. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Je kunt hier diverse werkstromen eenvoudig automatiseren, profiteren van personalisatie, en gebruikmaken van de meest professionele e-learnings, microlearnings en masterclasses over powerskills en andere relevante onderwerpen voor jouw organisatie.

Met onze Auteurstool voeg je bovendien ook moeiteloos eigen leercontent toe. Zo wordt het ook makkelijker om interne expertise te borgen en delen. En je wordt door Studytube door ervaren leercontent-producenten geadviseerd en persoonlijk ondersteund bij deze processen.

Meer leren over hoe je L&D-processen handig automatiseert en snel meer impact maakt waar het telt? Download dan nu het e-book ‘Al je L&D-processen eenvoudig geautomatiseerd’.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.