Mindfulness: geen overbodige luxe in tijden van corona

Mindfulness: geen overbodige luxe in tijden van corona

Mindfulness gaat over leven met aandacht: de bewuste activering van al je zintuigen om zo gepieker en tunnelvisie te voorkomen. In coronatijd, waarin je wordt geacht om werk en privé perfect te kunnen scheiden in eenzelfde omgeving, is zo’n houding geen overbodige luxe. “Mindfulness kan je helpen om die gewenste focus en concentratie te bereiken,” aldus Ronald Bouter, oprichter van trainings- en coachingsbureau dOorsprong.

Wat is mindfulness?

“De kern van mindfulness is bewust zijn en ‘wakker’ leven,” legt Bouter uit. “Dat klinkt heel chic, maar het is voor ons allemaal iets wat we een beetje ‘vergeten’ zijn door de waan van de dag. Vaak wordt mindfulness in één adem genoemd met ontspanning of meditatie, maar deze uitleg dekt niet altijd de lading. Al resulteert de beoefening van mindfulness wel vaak in een meer ontspannen en bewustere levenshouding.”

Bij dOorsprong begeleidt men mensen naar een levenskrachtig en geïnspireerd functioneren in hun werk- en privéomgeving. In coronatijd is dat nog een grotere uitdaging dan anders, omdat beide plekken nu voor veel mensen versmolten zijn. Met een heldere visie en praktische methodes wil dOorsprong ervoor zorgen dat mensen zich niet verliezen in zorgen over de toekomst, maar leven in het nu, met oog voor kansen en mogelijkheden.

Mindfulness toepassen in de praktijk

Om mindfulness gemakkelijk toepasbaar en down to earth te houden, focust Ronald zich in zijn trainingen op de vijf zintuigen. Hij geeft een mooi voorbeeld van de manier waarop je kunt merken dat je “uit” de aandacht bent.

“Stel, je zit in de auto en rijdt verzonken in gedachten en op de automatische piloot van A naar B,” verduidelijkt Bouter. “Dat betekent dat je niet met aandacht hebt gereden en wellicht niets van de omgeving hebt waargenomen. Of je komt thuis en krijgt de vraag ‘Goh schat, valt je niks op?’ Waarop je ‘nee’ antwoordt en jouw partner aangeeft nog eens goed te kijken. ‘Oh ja, nu zie ik het pas… Je bent naar de kapper geweest!’”

Een gemakkelijke praktijkoefening die je meteen al kunt proberen is mindful de vaatwasser uitruimen. Ruim de vaatwasser met aandacht uit, voel de warmte van de borden en ruik de geur van het vaatwastablet. Zet alles bewuster terug in de kast. Het uitruimen van de vaatwasser op deze manier duurt net zo lang en het maakt de klus minder vervelend, ook voor je huisgenoten.

Een ruimere wereld

Door stil te staan bij je zintuigen en deze optimaal te gebruiken, kan er een ruimere wereld voor je opengaan en ga je veel meer genieten van het leven. Je gaat stilstaan bij je fysieke gewaarwordingen, wat kan leiden tot een dieper bewustzijn van emoties en gevoelens.

Om dit te oefenen heeft dOorsprong een mindfulness-ervaringspakket samengesteld. Daarbij ontvang je thuis een box met een vijftal gadgets, waarmee je samen met je persoonlijke mindfulnesstrainer alle zintuigen één voor één behandelt en stimuleert.

Meer mindfulness?

Met de (online) training “Mindfulness en meer” krijg je persoonlijke begeleiding van Ronald en andere Mindfulnesstrainers van dOorsprong, ondersteund door het Mindfulness-ervaringspakket. Daarnaast biedt dOorsprong een training rond stresspreventie en vitaliteit, eveneens met een vitaliserend en ontspannend ervaringspakket. Ook kun je terecht voor 1-op-1 coachingsessies in de natuur.

Benieuwd naar het volledige aanbod? Neem dan een kijkje op jouw academy.

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.