Onboarding video’s voor flexkrachten

BEST PRACTICE

Via uitzendorganisatie Manpower beginnen elk jaar duizenden mensen aan een nieuwe baan. Manpower zorgt er voor dat al deze flexkrachten goed beslagen ten ijs komen bij hun nieuwe werkgever. De hamvraag is: hoe doet Manpower dat?

Onboarding video’s

In samenwerking met een aantal grote klanten heeft Manpower onboarding trainingen ontwikkeld voor flexkrachten. Vooraf is bepaald wat medewerkers moeten weten en kunnen om succesvol aan de slag te gaan bij een bepaalde opdrachtgever. Op basis hiervan heeft Manpower onboarding video's opgenomen.

De nieuwe flexkrachten leren via de video’s bijvoorbeeld:

 • Hoe specifieke machines of apparaten werken (handleiding)

 • Wat er in hygiëneprotocollen staat (voorschriften)

 • Hoe bepaalde handelingen/acties uitgevoerd moeten worden (instructie)


Onboarding voor logistieke werkzaamhedenNiet alleen kunde komt aan bod, ook kennis is een belangrijk ingrediënt van de onboarding video’s. Dit komt aan bod in bijvoorbeeld video’s over integriteit en ethiek op de werkvloer, samenwerken en informatie over hoe het bedrijf in elkaar steekt (organogram, uitleg verschillende afdelingen).

De voordelen

Onboarding op deze manier heeft voor drie
verschillende groepen voordelen:

 1. De flexkracht
  Flexkrachten kunnen onboarden in hun eigen tempo en op een moment dat het hen uitkomt. Zo beginnen ze goed voorbereid en met een zeker gevoel aan hun eerste dag.

 2. De opdrachtgever
  Flexkrachten die via Manpower ge-onboard zijn, zijn sneller ingewerkt en vertrekken minder snel. Een opdrachtgever bespaart dus kosten.

 3. Manpower
  Manpower verbetert haar dienstverlening door (een deel van) de onboarding van opdrachtgevers over te nemen

Onboarding voor logistieke werkzaamhedenDe Manpower Talent Academy
Manpower investeert in de ontwikkeling van flexmedewerkers met trainingen en opleidingen. Via de Manpower Talent Academy volgen flexmedewerkers branchespecifieke opleidingen, als onderdeel van de onboarding bijvoorbeeld. Daarnaast hebben ze toegang tot online trainingen en opleidingen. De Manpower Talent Academy helpt flexmedewerkers beter te presteren binnen hun vakgebied én op persoonlijk vlak.

De meerwaarde voor de opdrachtgever: optimaal productieve medewerkers, gekwalificeerd en opgeleid, die effectief bijdragen aan de groei van de organisatie. Manpower neemt het organisatorische gedeelte volledig uit handen en bewaakt de voortgang van cursisten. Door de Manpower Talent Academy profiteren bedrijven van passende en goed opgeleide flexwerknemers.


De Manpower Talent Academy: mede mogelijk gemaakt door Studytube.