Online leren thuiswerk

Online leren: do's & don'ts

Wie zich wil bij- of omscholen tijdens de coronacrisis vindt in online leren een betrouwbare bondgenoot. Via een online leerplatform, zoals Studytube’s Learn Together Academy, kan je thuis nieuwe kennis en vaardigheden verwerven, die je voorbereiden op een wereld ná corona. In dit artikel bespreken we enkele do’s en don’ts, zodat jouw online leeractiviteiten een maximaal rendement bereiken.

Online leren: do’s

Leerdoelen opstellen

Denk allereerst goed na over je leerdoelen. Wat hoop je te bereiken door online te leren? Via de gebruiksvriendelijke indeling van de Learn Together Academy kan je eenvoudig het beschikbare aanbod doorzoeken, en bepalen welke lessen of microlearnings je op weg helpen naar je doelwit.

Splits grotere leerdoelen op in kleinere doelstellingen. Het is heel wat motiverender om iedere dag enkele kleine taken af te vinken, dan om weken te moeten wachten op de mijlpaal “36 hoofdstukken verwerken”. Bovendien kunnen enkele korte leerinterventies net zo doeltreffend zijn als een langere cursus.

Blijf je focussen op je doelstellingen gedurende je hele online leertraject, en onderwerp ze regelmatig aan een kritische evaluatie.

Een leermoment plannen

Met je leerdoelen in je achterhoofd (of op enkele felkleurige post-its op je muur), kan je die ambities structureren met behulp van een persoonlijke planning. Denk daarbij in de eerste plaats aan de tijdstippen waarop jouw productiviteit het grootst is: ben jij een ochtendmens of een avondmens? Of misschien wel een net-voor-het avondmaal-mens?

Bekijk de inhoudsopgave van je cursussen, en verdeel die verschillende hoofdstukken of onderdelen over je agenda. Wees niet bang om ook deze planning kritisch te beoordelen; neem de tijd om uit te zoeken welk ritme voor jou werkt.

Je kennis offline toepassen en delen

Het online leerproces stopt niet zodra je je computer uitschakelt. Om je kersverse kennis zo efficiënt mogelijk te absorberen, moet je ze toepassen in de praktijk en actief nadenken over wat je geleerd hebt.

Bevat de cursus een reeks video’s? Maak dan zeker aantekeningen, zodat je die achteraf gemakkelijk offline kan raadplegen. Bedenk ook hoe deze informatie past bij de vaardigheden die je nodig hebt voor je huidige baan, of voor die droomfunctie waarop je je zinnen hebt gezet.

Ben je ook zo enthousiast over Studytube’s gratis Learn Together Academy? Verwijs ons dan zeker door naar je vrienden; dan krijgen jullie elk een extra maand gratis toegang!

Online leren: don’ts

Online leren voor je TV

Online leren kan je in principe overal doen, zolang je een stabiele internetverbinding hebt. Toch breng je je studeeruurtjes beter niet door tussen de zachte kussens van je zitbank, met de TV verleidelijk lonkend voor je neus.

In de plaats daarvan richt je best een aparte werkruimte in, die je omtovert tot een aantrekkelijke en georganiseerde studieplek, exclusief bestemd voor online leren of thuiswerk. Herleid afleidingen tot een minimum door zo weinig mogelijk tabbladen te openen en je telefoon uit te schakelen, zodat je deze afgesloten oase gaat associëren met stilte, rust en studie.

Een statische leerattitude hanteren

Leren via het wereldwijde web wijkt op bepaalde punten sterk af van het klassieke model in een klaslokaal. Daar hoort dus ook een andere visie bij: je inzet moet even groot zijn, maar je zal zelf je leermomenten moeten uitstippelen en invullen.

Probeer dus alle nieuwe en vertrouwde aspecten te verzoenen in een aangepaste leerattitude: “Ik doe mijn uiterste best om zoveel mogelijk bij te leren, maar ik erken de unieke identiteit van deze virtuele ruimte, en neem de touwtjes in handen om de inhoud zelf te plannen in mijn kalender.”

Gemotiveerd blijven met de Learn Together Academy

Met enkele concrete leerdoelen, een effectieve planning en een exclusief studieplekje heb je een succesrecept in handen om je studieroute vol vertrouwen te bewandelen. Bovendien bevat Studytube’s Learn Together Academy een rijke verscheidenheid aan opleidingsmogelijkheden, die je keer op keer weer inspireren om iets nieuws te leren. Zo komen we deze coronacrisis met z’n allen sterker door.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.