online-versus-blended-learning-wat-werk-beter-voor-jou

Online versus blended learning: wat past beter bij jouw organisatie?

Je bent er eindelijk uit! Je gaat een eigen training of leertraject maken voor jouw organisatie. Het grote ontwikkelproces begint. Je focust je volledig op de inhoud van de training. Welke kennis je wilt overbrengen, is een belangrijke beslissing. Maar er zijn nog meer keuzes te maken. Bied je je training alleen maar online aan? Of wil je juist een blended leertraject, waarin je online en klassikaal leren combineert? Je keuze hangt af van je training en je doelgroep. Om je te helpen kiezen, zetten we hieronder een aantal voor- en nadelen van de twee leervormen op een rij.

Online trainingen: de voor- en nadelen

Een bedrijfsspecifieke online training ontwikkelen is een manier om kennis te delen en te borgen binnen de organisatie. Maar wat zijn de positieve en minder positieve kanten van deze leermethode?

Online trainingen: voordelen

Flexibel leren

Medewerkers volgen de online training op een plek en tijdstip naar keuze. Ze zitten daardoor niet vast aan geplande tijdstippen of externe locaties. Hierdoor is het leren gemakkelijker in te plannen met de dagelijkse werkzaamheden en beschikbaar voor iedere medewerker met een internetverbinding. Dit scheelt een hoop regelwerk voor HR en reiskosten.

Leren op eigen tempo

Sommige medewerkers hebben meer tijd nodig om de stof te begrijpen dan anderen. Online trainingen geven medewerkers de gelegenheid om de lesstof in eigen tempo te volgen. Dit is vooral het geval bij adaptieve leerpaden. Hier gaan de medewerkers die het snappen sneller door de stof heen, terwijl medewerkers die er meer moeite mee hebben meer uitleg krijgen.

Online trainingen: nadelen

Natuurlijk heeft deze manier van leren ook een aantal nadelen:

Gebrek aan motivatie

Online leren doet een groot beroep op de motivatie van medewerkers. Aangezien het vooral zelfgestuurd leren is, kan het afmaken van de training als opgave worden gezien - als de medewerker er überhaupt aan begint.

Eenzaamheid

Sommige online trainingen bieden mogelijkheden om interactie te hebben met andere cursisten. Toch ontbreekt het sociale aspect van klassikaal leren regelmatig.

Wanneer werkt een online training het best?

Op het moment dat:

  • Medewerkers op vele verschillende locaties werken;
  • Je alleen maar theoretische kennis wilt overbrengen;
  • Je wilt werken met een flexibel lesrooster;
  • De training tijd- en plaatsonafhankelijk gevolgd kan worden;
  • Weinig interactie met andere cursisten noodzakelijk is.

Blended learning: de voor- en nadelen

Blended leertrajecten vormen een combinatie van online en klassikale leermethodes. Deze lesmethode is vooral geschikt om vaardigheden aan te leren die cursisten in de praktijk moeten oefenen.

Blended learning: voordelen

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Minder tijd in een klaslokaal

Omdat je een deel online aanbiedt, hoeven medewerkers minder tijd in een klaslokaal door te brengen. De online training leent zich goed voor het theoretische gedeelte. De tijd in het klaslokaal kun je vervolgens effectiever besteden aan het praktijkgedeelte.

Sociale omgeving

Mensen leren nog altijd het best van anderen. Onderschat dus vooral de kracht van netwerken en interactie met andere cursisten niet.

Je kunt meer maatwerk bieden

Iedere medewerker heeft zijn eigen leervoorkeuren. Door die te combineren met leermethodes, is de kans groter dan je aansluit bij de wensen en behoeften van de medewerkers.

Blended learning: nadelen

Ook blended learning heeft een aantal nadelen:

Plannen is nog steeds noodzakelijk

Omdat er klassikale onderdelen in het traject zitten, is plannen nog steeds noodzakelijk. Het kan uitdagend zijn om alle deelnemers op hetzelfde tijdstip op dezelfde locatie te krijgen.

Locatie nodig

Het kan lastig zijn voor de organisatie om een goede trainingslocatie te vinden. Belemmerende factoren zijn o.a. de ligging, de huurkosten of de beschikbaarheid van de ruimte.

Wanneer werkt een blended traject het best?

Op het moment dat:

  • Medewerkers een vaardigheid leren waarbij oefenen in de praktijk nodig is;
  • Medewerkers tijd en ruimte hebben om klassikale sessies bij te wonen;
  • Verschillende leermethodes gewenst zijn;
  • Interactie met andere cursisten nodig is.

Het doel van de training bepaalt de keuze

Beide leermethodes kunnen zeer succesvol zijn. Het succes hangt vooral af van de wensen en behoeften van de doelgroep, en of de training daarbij past. Bedenk daarom eerst wat je met de training of het leertraject wilt bereiken. Kijk daarna welke leermethode hier het best bij past.

Heb je besloten dat je een blended leertraject wilt ontwikkelen, maar weet je nog niet hoe je dit effectief doet? Download dan hieronder onze praktische how-to gids, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je zelf een blended leertraject maakt. Veel succes!

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.