Open Source versus SaaS: welke software kies jij voor je leerplatform?

Op het moment dat je een nieuw leerplatform uit gaat zoeken, is één van de keuzes die je moet maken of je voor Software as a Service (SaaS) of Open Source software gaat. Hoewel er overeenkomsten zijn, zitten er voornamelijk verschillen tussen de twee platformen. In deze blog nemen we je mee in de verschillen, zodat jij beter voorbereid een keuze kunt maken.

Even kort gedefinieerd: Open Source versus SaaS

Software as a Service (SaaS): Bij een SaaS-oplossing wordt het leerplatform gehost op de server van de aanbieder. Je betaalt voor het gebruik van de software en krijgt een licentie waarmee van het platform gebruik gemaakt kan worden. Je bezit de software dus niet, maar door licenties af te nemen heb je de rechten om de software te gebruiken. 

Open Source: Open Source betekent dat de broncode geheel open en vrij beschikbaar is voor absoluut iedereen. Je kunt de code gratis downloaden, waarna jijzelf of jouw development team ermee aan de slag kan. Houd bij Open Source in je achterhoofd dat de broncode gratis en van jou is, maar je te maken zult hebben met kosten voor het hosten van het platform, eventuele aangepaste ontwerpen, premium extensies of plugins, aangepaste codering of enig ander werk dat je nodig hebt op de site.

Nu dat we even kort hebben duidelijk gemaakt wat de twee platformen inhouden, gaan we iets dieper in op de voor- en nadelen van de platformen.

Software as a Service

Zoals hierboven beschreven, betaal je dus voor het gebruik van de software niet voor het bezit ervan. Het voordeel hiervan is dat het leerplatform gemakkelijk te bouwen, beheren en onderhouden is vanuit jouw webbrowser. SaaS-oplossingen focussen op een gebruiksvriendelijk en intuïtieve interface waardoor deze voor alle webdevelopers gemakkelijk te gebruiken is. Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid van de installatie, het technische onderhoud en het actueel houden van de software bij de leverancier. Mede hierdoor is de ontwikkeltijd relatief kort en kan het platform snel in gebruik worden genomen.

De meeste SaaS-platformen worden geleverd met software om het gebruik te analyseren en bij te houden, SSL secure hosting, domeinnaam en customer management oplossingen, zonder extra kosten. Deze additionele functies zullen bij Open Source hoogstwaarschijnlijk extra kosten met zich meebrengen.

Ondanks dat je geen eigenaar van de software bent, heb je wel degelijk vrijheid in de interface en inrichting van het platform. Zo kunnen de bedrijfskleuren worden doorgevoerd, bepaald worden wie welke rechten heeft en het platform gemakkelijk worden uitgebreid met bijvoorbeeld content of auteurstool en geïntegreerd met andere systemen.

SaaS - Studytube

Open Source software

Bij Open Source software hebben developers eindeloze toegang tot de broncode, met alle vrijheid om de code aan en toe te passen voor welk gebruik dan ook. Je bent geheel zelf verantwoordelijk voor het coderen en installeren van het platform op een eigen server en het beheren van alle technische aspecten rondom de hosting, beveiliging en het runnen van je leerplatform.

Het voordeel van Open Source is dus de algehele vrijheid en oneindigheid aan mogelijkheden met de broncode. Dit brengt meteen het grootste nadeel met zich mee, je hebt absolute experts en doorgewinterde developers nodig om het gewenste platform te bouwen. Het ontwikkelproces kost veel tijd en vaak komen er een hoop kosten bij kijken. Want al zijn de kernbestanden gratis, de experts die je moet inhuren zijn dat niet. Evenals eventuele premium plugins, extensies, thema’s en het onderhoud in het algemeen.

OpenSource - Studytube

Conclusie

Als het goed is heb je nu een beter begrip van de voor- en nadelen van beide type platformen. Om de juiste keuze voor jouw organisatie te maken, is het noodzakelijk om te kijken naar de resources en wensen die jij als organisatie hebt.

Heb je geen compleet op maat gemaakt leerplatform nodig en investeer je liever tijd aan het faciliteiten en stimuleren van leren binnen de organisatie, in plaats van het beheren van technologieën, dan is een SaaS-oplossing de beste keuze. Het bespaart jou tijd en geld en geeft jou de mogelijkheid om je op de organisatiedoelstellingen te richten.

Heb jij een sterk aangepast platform nodig en heb je de tijd en het geld om experts in te huren of beschik je over een team van developers, dan is Open Source een goede optie.

Ben jij benieuwd aan welke aspecten je nog meer kunt denken bij het uitzoeken van een LMS. Wij hebben hier een handige checklist voor gemaakt. Download hem via de button hieronder.

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.