IMG-Checklist-LMS

Speel met LMS in op leerbehoefte van nu

Leren binnen organisaties is sterk veranderd. Terwijl we jaren geleden enkel leerden omdat trainers of experts hun kennis deelden in een klaslokaal, verwerven we tegenwoordig ook kennis daarbuiten - op een formele en informele manier. Hoe voorzie je als HR-verantwoordelijke in deze veranderende leerbehoefte? En welke rol speelt een learning management systeem (LMS) daarbij? Dat lees je in deze blog.

De functie van een LMS binnen het leerlandschap

Leerplatform-StudytubeOver het algemeen bestaat het leerlandschap binnen organisaties uit een leeromgeving met trainingen en een beheer- en administratiekant.

De leeromgeving wordt vormgegeven door de Online Academy. Dit is het gedeelte waarin medewerkers bezig zijn met leren en ontwikkelen. Het is het portaal waarop zij inloggen en hun trainingen zoeken, boeken en volgen.

De leerervaring en het leeraanbod in de online academy worden beheerd door het learning management systeem (LMS), ofwel het "beheer- en administratiesysteem". Hier monitor en analyseer je alle leeractiviteiten, en stel je rapportages op met betrekking tot het leerrendement.

Drie typen LMS

Er zijn vele soorten Learning Management Systemen, waarbij de functionaliteit en toepassingen per systeem verschillen. Toch kunnen zij grofweg in drie categorieën worden onderverdeeld:

  1. LMS voor online trainingen
  2. LMS voor klassikale trainingen
  3. Volledig geïntegreerd LMS

Met deze indeling maken we een onderscheid tussen systemen voor enkel online trainingen of enkel klassikale trainingen, en een geïntegreerd systeem dat zowel online, klassikale als blended opleidingen aanbiedt, inclusief microlearnings.

In ons blogartikel "Welk LMS systeem past het beste bij jouw organisatie?" vind je nog meer informatie over deze drie verschillende soorten.

Geïntegreerd LMS in trek

Aangezien we vaak de vraag "Kan ik zowel online als klassikale trainingen kwijt in het LMS?" krijgen, lijkt het erop dat organisaties in toenemende mate zoeken naar een geïntegreerd LMS. Niet zo gek als je kijkt naar de veranderende verwachtingen van een leerervaring door technologische ontwikkelingen. Medewerkers willen meer regie over hun eigen ontwikkeling, meer inspraak in waar en wanneer zij leren en de leervorm waarop zij leren.

Dit maakt het aanbieden en beheren van het leeraanbod voor HR een stuk complexer. Waar voorheen klassikale trainingen de overhand hadden, wordt nu verwacht dat HR ook rekening houdt met facetten als informeel en formeel leren, live of asynchroon, tijdens of buiten werk om, van een klassikale trainer of on-demand en toegankelijk via een apparaat naar keuze.

Speel met LMS in op leerbehoefte

Maar hoe zorg je er als HR-verantwoordelijke voor dat je naadloos inspeelt op de veranderende behoefte van jouw medewerkers? Een learning management systeem kan daarbij helpen. Met dit systeem kun je zelf naar eigen wens een leeraanbod samenstellen. Hoe een LMS hier precies bij helpt, lees je in ons blogartikel "Speel met een learning management systeem gemakkelijk in op elke leerbehoefte".

Vraag jij je af waarom het aanbieden van een passend leeraanbod überhaupt belangrijk is? Het blijkt dat een passend leeraanbod de sleutel is tot het motiveren van medewerkers om te leren. Medewerkers die zichzelf ontwikkelen zijn op hun beurt weer cruciaal voor de innovatie van hun organisatie. Innovatie is vervolgens weer een belangrijke aanjager van organisatiegroei. Reden te meer om aan een passend leeraanbod te werken.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.