Studytube-praat-met-gemeenten-over-verandering

Studytube in gesprek met gemeenten

Een zonnige middag in november. Pepernoten, broodjes en cappuccino's. Vier organisatie- en HR-adviseurs bij verschillende gemeenten. Één leerplatform.

Op donderdag 8 november was Studytube’s kantoor het decor van onze gemeente-brainstormsessie. Samen gingen we in op de uitdagingen op het gebied van leren en ontwikkelen bij de lokale overheid. Sparren met peers was een feest der herkenning, alle aanwezigen kampen met dezelfde uitdagingen. ‘Continue verandering’ is dé grote gemene deler die de gemoederen van gemeentelijke organisaties en hun medewerkers flink bezig houdt.

De veranderende gemeente

Van omgevingswet naar digitalisering en van opgave-gericht werken naar overheids- en burgerparticipatie. Met continu veranderende omstandigheden, nieuwe wet- en regelgeving en verwachtingen van burgers, verandert het vak van gemeentemedewerkers voortdurend. Een leven lang leren is volgens alle aanwezige organisatie- en HR-adviseurs een must. Niet alleen om goede dienstverlening te bieden; ook om zelf relevant en inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Die veranderende wereld vraagt heel wat van medewerkers, dat is iedereen roerend met elkaar eens. De aanwezige gemeenten maken in hun organisatie gebruik van het alles-in-één-leerplatform van Studytube. Op deze manier willen de HR- en organisatieadviseurs hun medewerkers zo goed mogelijk faciliteren om nieuwe vaardigheden te leren beheersen die horen bij hun veranderende functie.

Werkdruk

Ook het thema werkdruk leidt tot instemmend geknik. Iedereen herkent dat gemeentemedewerkers in hun organisatie een hoge werkdruk ervaren, juist door alle veranderingen die spelen.

Studytube-praat-met-gemeenten-over-verandering

Als ze dan ook nog het gevoel hebben dat ze nóg meer nieuwe dingen moeten leren, merken we dat het ze teveel wordt. Ze moeten al zoveel en er gebeurt al zoveel. Dan wordt investeren in je eigen ontwikkeling meer gezien als iets extra’s in plaats van als iets dat ondersteuning biedt bij al die veranderingen”. Dit herkennen de overige aanwezigen. Op de vraag, “Wat voor type gemeenteambtenaar wil je in je organisatie?” luidt het unanieme antwoord dan ook “mensen die kunnen veranderen.” Wat betreft het ondersteunen van medewerkers bij die veranderingen liggen mooie kansen voor HR en leidinggevenden.

Trendrapport:‘Verandering binnen gemeenten

Naar aanleiding van interviews met dertien organisatie-/HR-adviseurs bij gemeenten, publiceerde Studytube het Trendrapport ‘Verandering binnen gemeenten’. Lees in dit trendrapport hoe collega’s bij andere gemeenten omgaan met de grootste uitdagingen en trends van dit moment.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.