Danny Buma Van Wijnen

Van Wijnen: eén loket voor alles wat medewerkers willen leren

Dit artikel is origineel verschenen op Cobouw.nl

Een mix van Netflix en Zalando moest het zijn; het nieuwe opleidingsloket van bouwbedrijf Van Wijnen. Leerplatform Studytube bleek het antwoord op die zoektocht.

Stel, een medewerker wil doorgroeien en bespreekt met zijn leidinggevende het plan om een bepaalde cursus te gaan volgen. Via Google zoeken naar een geschikte opleiding leidt tot een waslijst aan opleidingen. Door de bomen is het bos niet meer te zien. Sinds bouwbedrijf Van Wijnen samenwerkt met Studytube is dat euvel verleden tijd, vertelt Danny Buma, hoofd learning & development bij Van Wijnen. “Ik noem Studytube een ‘onestopshop’ met ons complete opleidingsaanbod voor medewerkers. E-learning, incompany-trainingen, opleidingen van externe partijen; alles zit erin.”

"Van Wijnen wil een lerend bedrijf zijn. Dat is nodig om alle vernieuwingen van deze tijd te kunnen bijbenen"

Netflix en Zalando
Studytube heeft Van Wijnen geholpen om invulling te geven aan leren binnen de organisatie. “Van Wijnen wil een lerend bedrijf zijn. Dat is nodig om alle vernieuwingen van deze tijd te kunnen bijbenen. De infrastructuur van een opleidingsplatform moet daar bij aansluiten: laagdrempelig en toegankelijk. Ik heb, in de aanloop naar de samenwerking met Studytube, weleens gezegd dat een opleidingsplatform een mix moet zijn tussen Netflix en Zalando: de toegankelijkheid en het intuïtieve van Netflix en het ruime aanbod van Zalando. Studytube biedt ons precies dat. Het oogt eenvoudig en is snel te gebruiken. Daarnaast heeft Studytube een grote catalogus.”

Voor iedereen
Elke klant zal hoge eisen stellen aan een opleidingsplatform, maar voor Van Wijnen geldt dat misschien nog wel extra sterk. Dat heeft te maken met de grote variatie tussen de medewerkers, bijvoorbeeld qua opleidingsniveau, digitale vaardigheid en leeftijd. “Er moet voor iedere medewerker iets van zijn of haar gading bij zitten. Een timmerman heeft bijvoorbeeld baat bij een training over asbestherkenning, terwijl een cursus over rekenmethodieken beter aansluit bij een calculator. Daarnaast moet het gemakkelijk werken, zeker voor de vakmensen die weinig achter de computer zitten. Overigens zien we, en dat verwacht je misschien niet zo snel, dat onze vakmensen het leuk vinden om aan e-learning te doen. Dat kunnen ze namelijk doen waar en wanneer ze maar willen. Bij de oudere medewerkers zie ik soms nog wat terughoudendheid.”


"Nu zet HR de beschikbare cursusdata en -locaties in Studytube, eventueel aangevuld met documentatie, die medewerkers voorafgaand aan de cursus moeten doorlezen."

Incompanytraining
Buma heeft de mogelijkheid om het aanbod aan te passen, zodat het niet opnieuw te groot wordt. Bovendien kan hij dankzij Studytube meer sturing geven aan de opleidingsvisie van Van Wijnen. “Ik ben in 2018 in dienst gekomen voor de regio Noord van Van Wijnen. Mijn werkzaamheden breidden zich al snel uit naar de rest van het land. Ik merkte namelijk dat bij veel regio’s dezelfde opleidingsbehoefte was en ze daardoor vaak bij dezelfde externe aanbieder terechtkwamen. Dan is het beter om een incompanytraining op te zetten. Ook die bieden we aan via Studytube. Ons uitgangspunt is namelijk dat alles wat we aanbieden aan opleidingen, trainingen en cursussen, daar te vinden is.”

Automatisch gekoppeld
Ook voor de afdeling Human Resources is het gebruik van Studytube een aanzienlijke verbetering van het werk. Een goed voorbeeld is
het inplannen van de verplichte training bedrijfshulpverlening. “Voorheen hield iemand van HR in een Excel-document bij wie wanneer op cursus moest. Zij plande medewerkers in en stuurde hen een uitnodiging: op die en die dag word je daar en daar verwacht. Het gebeurde vaak dat mensen dan niet konden. Het was enorm veel werk om dat voor tweehonderd mensen te organiseren.”

Nu zet HR de beschikbare cursusdata en -locaties in Studytube, eventueel aangevuld met documentatie, die medewerkers voorafgaand aan de cursus moeten doorlezen. De medewerkers kiezen zelf een geschikte datum en schrijven zich in. “Het scheelt enorm veel werk. Dat geldt ook voor de certificering. We moeten per persoon bijhouden wie welke certificaten heeft. Studytube regelt dat nu voor ons en koppelt die automatisch aan het personeelsbestand van de betreffende medewerker. Het inscannen van certificaten is dus verleden tijd.”

In heel Nederland
Van Wijnen werkt sinds april 2019 met Studytube en het mag duidelijk zijn: het bevalt goed. Valt er dan niets te verbeteren? Jawel, zegt Buma. “Studytube voegt geregeld nieuwe opleidingsaanbieders toe aan het platform, waardoor het aantal opleidingen inmiddels toch weer flink is uitgedijd. We moeten oppassen dat het niet alsnog een soort Google wordt. Gelukkig kan ik aan de achterkant opleidingen dichtzetten en het aanbod beperkt houden.”

Was Studytube – of Van Wijnen College, zoals het bouwbedrijf het platform noemt – tot nu toe alleen te gebruiken voor medewerkers van regio Noord, vanaf december kunnen de collega’s in de rest van het land er ook op. “Dan is het aan ons om al die collega’s te enthousiasmeren.”

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.