vormenmicrolearning_Studytube

Verschillende vormen van microlearning: welke vorm kies jij?

Na het behandelen van de ontwikkeling van een microlearning en de voordelen hiervan, is het tijd voor de vraag "Welke vorm van microlearning is voor jou de beste keuze?" Microlearnings verschijnen namelijk in verschillende vormen en maten. De drie meest gebruikte vormen zijn video's, infographics en korte stukken tekst, zoals blogartikelen. In deze blog bespreken we de verschillende vormen, zodat jij straks kan kiezen welke vorm van microlearning jouw voorkeur heeft.

1. Visuele informatie aanbieden met video

Mensen zijn over het algemeen visueel ingesteld. Dit betekent dat we vooral in beelden denken. Voor het aanbieden van informatie via visuele middelen zijn video's en infographics de twee populairste vormen.

Een video is de meest optimale vorm voor het gebruik van beelden. In een paar minuten presenteer je het leerdoel met behulp van beeld en geluid aan de medewerker. Wil je dus dat je doelgroep de boodschap onthoudt? Maak dan een video. Volgens de dual coding theory wordt informatie namelijk beter onthouden wanneer deze zowel verbaal als visueel aangeboden wordt.

Maak tijd vrij en gebruik bronnen voor optimaal resultaat

Houd er wel rekening mee dat het ontwikkelen van een video een arbeidsintensiever proces is vergeleken met andere vormen van microlearning. Bij een video schrijf je namelijk eerst een script. Dan neem je de verschillende beelden op, om ze vervolgens te monteren.

Vaak zijn er ook meerdere personen nodig voor het ontwikkelen van een video. Heb je genoeg tijd en beschik je over genoeg bronnen? Dan is video een goede optie om je leerdoel uitgebreid te behandelen.

2. Overzichtelijk presenteren met een infographic

Een andere vorm van microlearning is een infographic. Een infographic is als een informatieve illustratie te omschrijven. Met een infographic bied je op een visuele manier informatie aan. Net als bij een video gebruik je veel beeld en weinig tekst.

Het doel van een infographic is het overzichtelijk presenteren van ingewikkelde processen en gegevens. Wil je de boodschap compact en overzichtelijk in één blik aanbieden? Kies dan voor een infographic. Omdat het visueel is, trek je sneller de aandacht en hou je die ook langer vast.

Een infographic kan zowel digitaal als op papier gemakkelijk gelezen en gebruikt worden door de medewerker.

Zorg voor een origineel infographic-design

Bij een infographic is het design een punt van aandacht. Een goed design is niet makkelijk. Hoewel er genoeg templates te vinden zijn op het internet, heb je de kans dat je infographic niet erg origineel is.

Zorg ervoor dat de juiste personen binnen het bedrijf betrokken zijn bij het design, of huur een extern bureau in om de kwaliteit te verhogen. Authentieke ontwerpen met relevante informatie en een mooi design trekken de aandacht, worden bekeken en gedeeld.

3. Korte teksten schrijven als microlearning

Een derde vorm van microlearning is een korte stuk tekst, zoals een blog. Deze is in vergelijking met video's sneller te ontwikkelen en gemakkelijker aan te passen.

Een tekst geeft de mogelijkheid om te scannen. Hierdoor kan de medewerker zelf beslissen wat relevant is om door te nemen. De medewerker heeft meer controle en bepaalt zelf het tempo.

Een stuk tekst geeft daarnaast ook de mogelijkheid om tips te geven of opsommingen met voor- en nadelen. Wil je de doelgroep dus meer overzicht geven? Schrijf dan een korte tekst.

Voeg visuele elementen toe aan je tekst

Besef wel dat een stuk tekst vaak visuele informatie mist. Om toch nog wat visuele content aan te bieden en de tekst aantrekkelijker te maken voor de lezer, kun je gebruikmaken van afbeeldingen.

Welk type microlearning kies jij?

Zowel een video, infographic als een stuk tekst zijn populaire manieren voor het aanbieden van microlearnings. Je uiteindelijke keuze hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur.

Wil je graag in een paar minuten met behulp van bewegende beelden de boodschap overbrengen? Gebruik dan een video. Ga je voor een infographic, waarin je de boodschap in één blik te zien krijgt? Of gebruik je toch liever een stuk tekst, waarbij de lezer zelf het tempo kan bepalen?

Wil je meer weten over wat microlearnings zijn en hoe je ze inzet? Download dan hieronder ons handige e-book!

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.