wat is adaptief onderwijs - Studytube

Wat is adaptief onderwijs en hoe pas je dit toe in jouw organisatie?

Een aanbod dat precies past bij wat wij willen en leuk vinden; we zijn tegenwoordig niet anders meer gewend. Je kiest toch ook precies dat telefoonabonnement dat past bij jouw wensen en gebruik? Waarom kan leren dan vaak alleen nog ‘one-size-fits-all’? Het antwoord op deze behoefte is adaptief onderwijs. In deze blog geef ik antwoord op de vraag wat adaptief onderwijs is en leg ik uit hoe je deze vorm van onderwijs kunt toepassen binnen jouw organisatie.

Wat is adaptief onderwijs?

Binnen het onderwijs is dit een bekende term. Je kunt het zien als onderwijs op maat. Deze leervorm houdt rekening met de verschillen tussen leerlingen. Hoewel de vorm al enige tijd bestaat, is het nog niet gelukt om één algemene definitie te bepalen. Wij definiëren het als volgt:

Adaptief onderwijs is een vorm van gepersonaliseerd leren waarbij je zoveel mogelijk aansluit bij de leerbehoefte en -interesse van de leerling, gebaseerd op real-time data

Adaptief is personalisatie 2.0

Adaptief leren verschilt van vormen als gepersonaliseerd of gedifferentieerd leren, omdat het het zich baseert op real-time data. Daarmee gaat het net een stapje verder dan de andere twee vormen. De leerling krijgt lesmateriaal dat past bij zijn eigen leerdoelen, kennisniveau en vaardigheden. Dit gebeurt op basis van data over eerdere leeractiviteiten, resultaten en voorkeuren. De gebruikte software speelt daarmee in op de leerbehoefte per leermoment.

Op maat leren binnen organisaties

We weten dat de klassikale one-size-fits-all trainingen niet altijd effectief zijn. Elke medewerker leert op zijn eigen tempo en heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft leervormen. Daarom biedt onderwijs op maat ook vele mogelijkheden binnen organisaties. Blended leertrajecten komen bijvoorbeeld al steeds meer voor. Dit is een mix van online en offline leervormen. Maar je kunt de trainingsinhoud nog beter afstemmen op de individuele leerbehoefte. Hier komen adaptieve leerpaden om de hoek kijken.

Hoe past de lesstof zich aan?

Hoe werkt dit in de praktijk? Medewerkers beantwoorden vragen over de leercontent tijdens de online training. De antwoorden maken duidelijk of ze deze leercontent begrijpen. Op basis hiervan beslist de adaptive learning software of ze complexe of juist simpele content gaat aanbieden. Hierdoor doorloopt elke medewerker de online training op zijn eigen tempo en niveau. Ook de leerstijl past zich aan aan de voorkeur van de medewerker. Een ideale manier van leren om verschillende medewerkers naar hetzelfde kennisniveau te brengen. Zo beginnen bijvoorbeeld alle medewerkers met hetzelfde kennisniveau aan het klassikale deel van de training.

Zelf een online training ontwikkelen?

Om zo effectief mogelijk te leren moet het lesprogramma passen bij de leervoorkeuren, werkzaamheden en het kennisniveau van de medewerker. Organisatiespecifieke trainingen met adaptieve leerpaden bieden daarin een goede uitkomst. Ben jij benieuwd hoe je zelf online trainingen maakt die van toepassing zijn op situaties binnen jouw organisatie? Download ons e-book en leer hoe je zelf de juiste content maakt voor jouw medewerkers.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.