Smiling graphic designer using a graphics tablet in a modern office

Wat is een auteurstool?

Tegenwoordig heeft bijna elke organisatie een digitale leeromgeving in de vorm van bijvoorbeeld een online academy of trainingen aangeboden via het bedrijfseigen Intranet. Die trainingsbibliotheken bieden vaak standaardopleidingen: kwalitatief, maar soms nét niet helemaal wat je nodig hebt. Met een auteurstool kan je die kloof dichten en bedrijfsspecifieke kennis in een eigen (online) training gieten. Maar wat is een auteurstool precies?

Wat is een auteurstool?

Een auteurstool is een online editor waarmee je eigen trainingsmateriaal aanmaakt, dat je vervolgens kunt toevoegen aan je digitale leeromgeving. Zo deel je op een eenvoudige en interactieve manier bedrijfsspecifieke kennis en expertise.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan informatieve video's die bedrijfsinterne processen uitleggen of specialistische microlearnings van collega's die binnenkort de onderneming gaan verlaten. Ook kan je met een auteurstool de inwerkingsprocedure van nieuwe medewerkers aanzienlijk stroomlijnen. Met specifieke leerlijnen per functie kan je alle new hires duidelijk vertellen wat je van hen verwacht - en wat zij mogen verwachten van hun takenpakket en de bedrijfscultuur.

Naast je online academy en je learning management systeem (LMS) vervult de auteurstool dus een bijzondere rol in het leerlandschap van jouw organisatie.

Van auteurstool naar eigen online training

Wanneer je de auteurstool gekozen hebt die het best bij jouw organisatie en leerdoelen past, kan je beginnen met de creatie van je eigen online trainingen.

Zo heb je met de auteurstool van Studytube de mogelijkheid om verschillende werkvormen af te wisselen en je leercontent op die manier zo dynamisch mogelijk te maken. Complexe processen kan je bijvoorbeeld weergeven via een infographic, terwijl je de werking van een programma kan uitbeelden via screenrecordings. Via adaptieve leerpaden (met extra nice-to-know informatie over het onderwerp voor cursisten die daarin geïnteresseerd zijn) houd je rekening met diverse leertempo's.

Dankzij de brede waaier aan opdrachtmogelijkheden (van multiple choice tot invulvragen en antwoorden via webcam) kan je de verworven kennis op een leuke en stimulerende manier testen.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.