1x2 IMG_20190711_140618-1

Welke 21st-century skills zijn er nodig in de gemeente van de toekomst?

Onze maatschappij verandert voortdurend, en de rol van lokale overheidsorganisaties past zich daaraan aan. Om bij te blijven met alle ontwikkelingen van de moderne tijd, hebben gemeenteambtenaren dus 21st-century skills nodig - en Studytube kan hen daarbij helpen.

Dialoog tussen overheid en burgers

De overheid is aan het veranderen. Langzamerhand evolueren we naar een participatiemaatschappij: een model voor de samenleving waarbij burgers zelfredzaam zijn en minder afhankelijk van de overheid. Hierdoor krijgt de gemeente als uitvoeringsorgaan een andere rol: die van een participerende lokale overheid die in gesprek gaat met haar burgers.

Ook heeft het Rijk een groot deel van haar taken overgeheveld aan gemeenten, zoals bijvoorbeeld de wet WMO 2015. Op die manier ziet het takenpakket van gemeentes er net iets anders uit: ze gaan mee het beleid vormgeven en, als gevolg daarvan, vaker rechtstreeks moeten communiceren en onderhandelen met zowel bedrijven als burgers. Die verandering vereist nieuwe vaardigheden: 21st-century skills.

21st century skills

Met 21st-century skills bedoelen we de vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn in de 21ste eeuw. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kritisch denken, digitale geletterdheid, flexibiliteit en leiderschap.

Maar terwijl we vroeger een klaslokaal moesten binnenstappen om nieuwe kennis te verwerven, leren de nieuwere generaties op de werkvloer anders: zij leren deze vaardigheden op het moment dat ze die nodig hebben. Dankzij het internet of een learning management systeem (LMS) - zoals dat van Studytube - zijn leerbronnen namelijk altijd binnen klikbereik. Snelle, compacte leerinterventies als microlearnings zijn een product van en voor deze tijd.

Gemeenten zijn zich er steeds meer van bewust dat nieuwe vaardigheden nodig zijn om in een participerende samenleving te kunnen functioneren. Studytube kan daarbij helpen.

21st-century skills voor gemeenten

Eerder dit jaar sloegen Studytube en HRD Groep de handen ineen om ambtenaren te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe of bestaande competenties. Het is duidelijk dat deze leermomenten just-in-time moeten gebeuren, wat betekent dat de ambtenaar kan leren op het moment dat hij dit nodig acht, op welke plek én op welk apparaat dan ook. Dit is mogelijk met het platform van Studytube.

Studytube biedt een online trainingsbibliotheek vol microlearnings en gespecialiseerde leerlijnen. Aan de hand van de bestaande leerbehoeften van gemeenten en hun ambtenaren ontwikkelen we daarnaast een online trainingsbibliotheek speciaal voor gemeenten en binnenlands bestuur. Daarbij staat de volgende vraag (en het antwoord daarop) centraal: welke 21st-century skills zijn voor ambtenaren het meest noodzakelijk om hun werk te kunnen doen, en moeten dus zo snel mogelijk ontwikkeld worden?

HR Gemeente event 2019

Om de modules zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen, organiseerden we op 11 juli 2019 het HR Gemeente event, gefocust op 21st-century skills. We nodigden L&D-professionals en HR-managers uit van verschillende gemeenten en overheidsinstanties, en tijdens drie workshops hebben we thema's en dilemma's vastgesteld, skills geprioriteerd en leerlijnen ontwikkeld. Het werd een zeer vruchtbare bijeenkomst voor ons én alle aanwezigen. Bekijk hier de aftermovie van het event:

Prioriteren van de online trainingen

Na het event begon voor ons het echte werk pas: we zijn geïnspireerd aan de slag gegaan met de resultaten van de workshops en zijn in augustus al gestart met het ontwikkelen van de eerste vier trainingen.

De onderstaande visual geeft de thema's aan die bij de deelnemers het meest en minst leven.

21st-century-skills-gemeenten-01 (2)Ons doel is dat er aan het einde van het jaar een bibliotheek vol online leermodules komt die aansluit bij de behoefte van de ambtenaar. Wil je feedback geven op de eerste trainingen of bij ons volgende event aanwezig zijn?Meld je aan!

HR Gemeente event 11 juli 2019. 2HR Gemeente event 11 juli 2019.9HR Gemeente event 11 juli 2019.4HR Gemeente event 11 juli 2019.5

 

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.