Banner Wij zijn JONG Studytube

Wij zijn JONG en Studytube: JONG geleerd is oud gedaan

Wij zijn JONG (JeugdOntwikkeling Nederland Groep) wil kinderen laten uitgroeien tot bekwame en zelfverzekerde volwassenen. Dat vereist deskundige begeleiding van gecertificeerde pedagogische professionals die zich voortdurend bijscholen om die hoge kwaliteit te blijven garanderen. Daar is vanaf nu een belangrijke rol weggelegd voor het leerplatform van Studytube.

Het pedagogisch kompas

Wij zijn JONG hanteert een weldoordachte visie op de ontwikkeling van kinderen en structureert die zienswijze in een pedagogisch kompas met vier pijlers: "opvoeden doen we samen", "in een rijke, uitdagende omgeving", "met ruimte voor initiatief" en "altijd in dialoog". Het welbevinden en de actieve betrokkenheid van de kinderen staan altijd centraal; die factoren zijn namelijk essentieel voor een optimale ontplooiing van hun talenten.

De ontwikkelcyclus

Pedagogische professionals kunnen – als aanvulling op de ouders – de verantwoordelijkheid voor die ontwikkeling dragen dankzij de juiste kennis en vaardigheden. Daarom wil Wij zijn JONG de vier pijlers van hun visie vertalen in een passende scholing voor het voltallige personeel.

"De vier punten van het kompas komen in die aanpak terug," vertelt Ronald Brekelmans, adviseur organisatieontwikkeling bij Wij zijn JONG. "We ontwikkelen onszelf als individuen, maar dat doen we altijd in dialoog, samen én in gesprek met elkaar. Dat noemen we de ontwikkelcyclus. Met het leerplatform van Studytube bieden we niet alleen opleidingen aan, maar voeren we ook continu een gesprek met onze medewerkers over hun persoonlijke ontwikkeling - dus niet één keer per jaar tijdens een evaluatie."

Blijven leren en certificeren

Met de ontwikkelcycli van zijn medewerkers heeft Wij zijn JONG een goed geslepen wapen in handen om de vele uitdagingen in de sector aan te pakken. De branche worstelt immers met een nijpend personeelstekort. Ook moeten de huidige werknemers zich voortdurend bijscholen om te voldoen aan de strenge wet- en regelgeving die de hoge kwaliteit van kinderopvangorganisaties waarborgt.

"Die continue ontwikkeling en certificering is ontzettend belangrijk," vult Brekelmans aan. "Je kan het niet vergelijken met een beroep waarvoor je een opleiding volgt en daarna de rest van je leven geen examen meer hoeft te doen. Nee, je moet jezelf blijven ontwikkelen en certificeren om in de kinderopvang te blijven werken."

De medewerker als regisseur

Om die opleidingsmogelijkheden zo gebruiksvriendelijk en flexibel mogelijk aan te bieden, koos Wij zijn JONG voor het leerplatform van Studytube. Alle verplichte cursussen komen in de online leeromgeving terecht, net als de klassikale trainingen van Edux, het opleidingsorgaan van Wij zijn JONG. Via de auteurstool reikt de organisatie leerlijnen aan voor stagebegeleiding en het precieze verloop van een verrijkende ontwikkelcyclus.

Qua invulling van dat leerproces krijgen medewerkers de volledige regie. Het is dus hun verantwoordelijkheid om verplichte trainingen te volgen en zo hun certificaten tijdig te hernieuwen. Ze mogen ook optionele cursussen in hun leerprogramma opnemen, maar deze moeten wel passen bij de bedrijfsstrategie en waarde toevoegen aan de ontwikkeling van de kinderen.

"Als organisatie bedenken wij een strategische koers," legt Brekelmans uit, "en daarover gaan we nadenken tijdens het ontwikkelgesprek: wat heb jij als medewerker nodig om je volgens die overkoepelende thema's te ontwikkelen? Op basis van die behoeften voegen we in de nabije toekomst leercontent toe aan het platform. Zolang opleidingen maar bijdragen aan de ontwikkeling van onze kinderen, want dat is waar alles bij ons om draait."

Talenten ontplooien

"Ik ben heel erg blij dat Wij zijn JONG en Studytube zo nauw gaan samenwerken," aldus Homam Karimi, CEO bij Studytube. "Wij zijn JONG speelt proactief in op de concrete leerbehoeften van het personeel, maar verliest daarbij nooit de aandacht voor het kind – onze toekomst – uit het oog. Zo krijgen zowel de kinderen als hun begeleiders de ruimte om hun talenten te ontdekken in alle vrijheid. Het is fantastisch dat Studytube die ontwikkeling mee kan faciliteren."

Studytube Learning & Development Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.