microlearnings-stappenplan

Zelf een microlearning ontwikkelen? Volg deze 4 stappen!

Ben jij verantwoordelijk voor het trainen en ontwikkelen binnen jouw organisatie? Ken je de term microlearning, maar weet je niet hoe je deze zelf inzet? Dan is deze blog zeker iets voor jou! Wij hebben namelijk een stappenplan opgesteld waarmee jij zelf gemakkelijk een microlearning ontwikkelt.

Wat is het doel van een microlearning?

Voor je kijkt naar het stappenplan, moet je weten wat het doel is van een microlearning. Eigenlijk is een microlearning te vergelijken met een minitraining die je afzonderlijk gebruikt van andere trainingen. Het doel van een microlearning is het snel oplossen van een vraag of probleem dat zich tijdens het werk voordoet. Medewerkers gebruiken de microlearning om hun werkzaamheden beter uit te voeren.

Stappenplan voor het ontwikkelen van een microlearning

Het stappenplan voor het ontwikkelen van een microlearning is op te delen in 4 stappen. Hieronder leggen we deze stap voor stap uit.

Stap 1: Analyseren

Stel jezelf de volgende vragen: met welke doelgroep heb ik te maken? Welk gedrag wil ik bereiken? Wat is het leerdoel? Houd rekening met de leercontext, de medewerkers en het leerdoel.

Onthoud dat je één leerdoel behandelt per microlearning. Kijk daarnaast ook naar de achtergrond en persoonlijke informatie van de participanten. Je wilt tenslotte dat de content goed aansluit bij de behoeften.

Stap 2: Ontwerpen

Bij deze stap behandel je vragen over het design van de microlearning. Houd daarbij rekening met de eisen en kenmerken waaraan de learning moet voldoen. De eisen kun je onderverdelen in verschillende groepen: onderwerp en leerdoel, inhoud, vormgeving en functie.

Een goede microlearning bestaat uit een introductie, kern en afsluiting. Elk onderdeel relateert aan het leerdoel. Tijdens deze stap besluit je ook welk type medium je gebruikt. Opties zijn bijvoorbeeld een korte video, een stuk tekst of een infographic.

Stap 3: Ontwikkelen

Zet de verzamelde inhoud uit de vorige stappen om naar actieplannen. Je bent nu dus actief bezig met het creëren van de microlearning. Afhankelijk van de vorm die je koos, zet je de videobeelden in elkaar, schrijf je de blog, of geef je de infographic vorm.

Stap 4: Realiseren en uitvoeren

Ben je klaar met de ontwikkeling van je microlearning? Check dan of het aan alle eisen voldoet. Behandel je bijvoorbeeld echt maar één leerdoel? Kan het afzonderlijk gebruikt worden? Is de tijdsduur niet langer dan 5 minuten? Dit zijn drie van de belangrijkste eisen waar een microlearning aan moet voldoen.

Vraag om feedback van de gebruiker op de door jou ontwikkelde microlearning en zorg dat dit verwerkt wordt. Wanneer je dit hebt afgerond, is de microlearning klaar voor gebruik.

Zelf een microlearning ontwikkelen

Het bovenstaande stappenplan is een handig hulpmiddel bij het ontwikkelen van een microlearning voor jouw organisatie. Verlies bij het doorlopen van het stappenplan vooral het doel niet uit het oog.

Ben je benieuwd naar een uitgebreidere uitleg over microlearnings en wat het verschil is tussen microlearnings en macrolearnings? Download dan ons e-book om meer te weten te komen hierover!

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.