Zijn microlearnings de oplossing die jij zoekt?

Microlearnings (rapid e-learning) zijn korte leerinterventies die je helpen om een acute leervraag snel op te lossen. Naast voordelen kent deze methode ook enkele beperkingen, dus het is belangrijk dat je als organisatie bepaalt of microlearnings passen in jouw leercultuur. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

Wat is een microlearning?

Een microlearning bevat leercontent die we doorgaans in enkele minuten lezen, bekijken en consumeren. Deze trainingsmethode, die diverse vormen kan aannemen (video's, blogs, whitepapers, etc.), richt zich op een acute vraag of probleem, zoals bijvoorbeeld "Hoe registreer ik mijn uren in ons SAP-systeem?" of "Hoe maak ik een draaitabel in Excel?"

Microlearnings helpen ons dus om onze dagelijkse werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren, zonder dat hier een complete online, klassikale of blended training voor nodig is.

Wanneer worden microlearnings ingezet?

Hier lopen de meningen sterk uiteen. Zo vindt de ene dat microlearnings kleine, informele en zelfsturende leerervaringen zijn die we volgen vanuit een persoonlijke leerinteresse, zoals Ted Talks of instructievideo's op YouTube. Anderen beschouwen microlearnings dan weer als een verzameling korte leerervaringen die voldoen aan een breder leerdoel.

Sowieso bezitten microlearnings enkele karakteristieke vaste eigenschappen:

  • Beknoptheid: hoewel er geen precieze standaardlengte is, zijn microlearnings meestal kort.
  • Specifiek: door hun beperkte duur focussen microlearnings zich op een zeer specifiek onderwerp, concept of idee.
  • Gevarieerd: microlearnings komen voor in allerlei contentvormen, zoals presentaties, activiteiten, spellen, discussies, video's, quizzen, whitepapers, etc.
  • Onafhankelijkheid: elke microlearning behandelt één onderdeel, waardoor je de microlearnings afzonderlijk kunt bekijken in een willekeurige volgorde.

Voordelen van microlearnings

Meteen resultaat

Een microlearning stelt een persoon in staat om eenvoudig en snel een klein probleem, ontstaan door te weinig ervaring en/of kennis, op te lossen.

Zo kan een organisatie een microlearning bijvoorbeeld inzetten om medewerkers een introductie te geven van de bedrijfsacademy en hen te helpen om een eigen account op te zetten.

Snelle succeservaringen

Door de korte leermomenten, beperkte hoeveelheid informatie en de (vaak) praktische aanpak, zullen medewerkers sneller een onderdeel snappen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van speciale formules in Excel.

Ideaal voor sociale interactie

Door hun bondigheid en laagdrempeligheid zijn microlearnings de ideale leerinterventie om te delen met collega's.

Ze passen in een 'fast-paced' cultuur

We zijn met z'n allen ontzettend druk bezig. Snelle microlearnings passen perfect in dat jachtige werkleven dankzij de "just-in-time" leerervaring die ze bieden. Zo kan je nieuwe vaardigheden en kennis meteen toepassen, zonder eerst een lange cursus te moeten volgen waar je misschien helemaal geen tijd voor hebt.

Gepersonaliseerde en autonome leerervaringen

Met microlearnings kunnen medewerkers op een zelfstandige manier een antwoord vinden op een persoonlijke leervraag m.b.t. hun werkgerelateerde taken. Op die manier krijgt hun leerproces en sterk geïndividualiseerd karakter.

Wil je graag meer weten? In dit artikel komen nog meer voordelen van microlearnings aan bod.

Hoe zet je microlearnings efficiënt in?

Hoewel microlearnings diverse voordelen hebben, is een leer- en ontwikkelstrategie met enkel microlearnings zeker niet voldoende. Die zal namelijk volledig bestaan uit korte leerstukjes, waarbij het moeilijk is om het grotere geheel te zien. Ook kan er verwarring ontstaan over het belang van bepaalde onderdelen.

Maar hoe zorg je dat microlearnings de oplossing zijn? Je kan microlearnings effectief inzetten door:

  • De verschillende microlearnings met elkaar te verbinden door labels toe te voegen;
  • Een verbinding tussen micro- en macrolearnings te maken;
  • Gerelateerde micro- of macrolearnings voor te stellen aan het einde van een microlearning.

E-book: micro- en macrolearnings

Wil jij meer weten over het verschil tussen micro- en macrolearnings, hoe je beide trainingsvormen het best inzet, en hoe de twee elkaar aanvullen? Download dan hieronder ons handige e-book "Micro & macrolearnings: hoe moderne leervormen jouw organisatie vooruit helpen".

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.