Stappenplan_kiezen_LMS - Studytube

Het stappenplan dat jou helpt een learning management system te kiezen

Het lijkt een overweldigende opgave, het uitzoeken van het juiste learning management system (LMS). Maar daar gaat deze blog je bij helpen. Op het moment dat je namelijk weet wat je zoekt en de voorwaarden voor het LMS begrijpt, maak je de keuze in no-time. Met het stappenplan hieronder identificeer, prioriteer en selecteer je de LMS-kenmerken die aansluiten op jouw voorwaarden, waardoor je uiteindelijk met het juiste LMS aan de slag gaat.

Volg een LMS-selectieprocedure

Het kiezen van een LMS heeft enige voeten in de aarde. Net als bij het aannemen van nieuw personeel of het aanschaffen van enig ander ERP- of HR-systeem, is een weloverwogen beslissingsproces noodzakelijk. Ook in deze gevallen ga je hoogstwaarschijnlijk niet enkel af op de aanbevelingen van een collega of de tekst in de advertentie. Je wilt namelijk zeker zijn dat het LMS aansluit op de behoefte van zowel de organisatie als die van de gebruikers.

Om het beslissingsmoment makkelijker te maken, kun je de LMS-selectieprocedure volgen. Deze procedure bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Definieer de leerbehoefte binnen de organisatie

Ga op onderzoek uit binnen jouw organisatie en zoek antwoorden op vragen als:

  • “Hoe vaak hebben wij training en opleiding nodig binnen onze organisatie?”
  • “Hoeveel medewerkers hebben trainingen nodig?”
  • “Wat voor trainingen hebben zij nodig?”
  • “In welke vorm willen wij trainingen aanbieden (online, klassikaal, blended, micro-learnings)?”
  • “Wat voor rapportages zijn noodzakelijk voor onze organisatie?”.

Stap 2: Definieer de LMS-voorwaarden

Op het moment dat je de leerbehoefte van jouw organisatie in kaart hebt gebracht, leg je deze naast de voorwaarden voor het LMS. Bedenk bij het opstellen van deze voorwaarden wel dat jij niet de enige bent die met dit systeem gaat werken. Ga bijvoorbeeld eens bij je collega’s op de afdeling ICT langs om te kijken welke eisen zij aan het systeem stellen, vraag managers welke functies voor hen van belang zijn en welke features het werk van de trainer vergemakkelijkt. Uiteindelijk dient het gebruikersperspectief als goed uitgangspunt voor optimaal draagvlak voor het systeem.

Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht met selectiecriteria opgesteld. Deze algemene lijst vind je in onze blog “Welke voorwaarden stel jij aan een learning management system”. 

Stap 3: Prioriteer de LMS-voorwaarden op belangrijkheid

Als je de LMS-voorwaarden vergeleken hebt met je leerbehoefte, is het tijd om een rangorde in belangrijkheid aan te brengen. Welke LMS-voorwaarden zijn een absolute must-have, welke zijn nice-to-have en voor wie zijn deze belangrijk? Zo heeft het maken van voortgangsrapportages hoogstwaarschijnlijk een hogere prioriteit dan een Wall-of-Fame waarin medewerkers de activiteiten van anderen kunnen zien.

De keuze is aan jou

Het kiezen van het juiste LMS is een belangrijke keuze, maar hoeft niet de allermoeilijkste te zijn. Bepaal vooraf goed welke leerbehoefte jouw organisatie heeft. Inventariseer welke voorwaarden jouw LMS daardoor nodig heeft en creëer hierin een rangorde. Op die manier kun je voor jezelf vaststellen welke voorwaarden het meest noodzakelijk zijn en irrelevante learning management systemen van de optielijst strepen.

Om je op weg te helpen met kiezen, hebben we een uitgebreide checklist ontwikkelt. Deze checklist geeft jou de nodige houvast wat betreft de aspecten om over na te denken. Benieuwd? Download de checklist via de button hieronder.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.