Wat-is-blended-learning - Studytube

Wat is blended learning?

De term "blended learning" komt inmiddels regelmatig voorbij. Steeds meer organisaties plukken de vruchten van deze leermethode. Hoewel de populariteit van deze gemengde leervorm stijgt, is het toch niet voor iedereen duidelijk wat we er precies mee bedoelen. Daarom gaan we in deze blog in op de vraag: "Wat is blended learning precies?"

Wat is blended learning?

Blended learning is een leermethode die online en social trainingsmethodes combineert en integreert met traditionele klassikale activiteiten. Deze leervorm, die ook wel hybrid learning wordt genoemd, is dus een methode om een training te creëren met een mix van verschillende leervormen.

Waar moet blended learning aan voldoen?

Over het algemeen gelden de volgende "regels" voor deze gecombineerde vorm van leren:

  1. Een deel van het leren gebeurt online. Dit vindt plaats in een format waarbij de cursist controle heeft over het leerpad en het leertempo.
  2. Een deel van het leren gebeurt in een klassikale setting.
  3. De delen online en klassikaal vullen elkaar aan. Hierdoor ontstaat een volledig geïntegreerd lesprogramma.

Wat is blended learning niet?

Blended learning betekent dus niet dat er alleen maar computers worden toegevoegd aan het klassikale deel van de training. Ook houdt het niet in dat precies dezelfde content in een andere leervorm wordt aangeboden. In deze methode sluiten verschillende online en klassikale elementen naadloos op elkaar aan. Juist doordat ze elkaar aanvullen, vormen ze samen een geheel.

Leervormen combineren

Het wordt steeds belangrijker dat leren leuk is, zeker gezien de noodzaak van het continu ontwikkelen door organisaties en medewerkers. Dankzij blended learning krijgen medewerkers een positieve leerervaring. Medewerkers kunnen namelijk op hun eigen manier en tempo leren dankzij deze mix van leermethodes.

Vooral online onderdelen bieden medewerkers de vrijheid om op eigen tempo door de lesstof te gaan. Wanneer de lesstof al bekend is, kan de medewerker gemakkelijk door zonder te wachten. Heeft hij iets meer tijd nodig om de lesstof te begrijpen of behoefte aan extra informatie, dan hoeft de medewerker niet geforceerd verder.

Creëer je eigen blended leertraject

Wil jij zelf aan de slag met blended learning, maar zoek je nog wat praktische handvatten? Download ons e-book over het ontwikkelen van een blended leerstrategie en zet je eerste stappen. We vertellen je stap voor stap hoe je zelf een blended leertraject maakt.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.