Levenslang leren in jouw organisatie: wie draagt de verantwoordelijkheid?

Leren en ontwikkelen stopt niet na het behalen van een diploma. Voor duurzame inzetbaarheid is levenslang leren cruciaal. Maar wie draagt de verantwoordelijkheid hiervoor binnen jouw organisatie? Ligt deze bij de leidinggevenden of moeten medewerkers zelf het voortouw nemen? Door de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling te verschuiven, kun je meer bereiken in minder tijd. In dit artikel ontdek je waarom en hoe.

Medewerkers willen hun toekomst in eigen handen nemen

Medewerkers willen niet langer dat hun managers hen vertellen hoe ze hun ontwikkeling moeten vormgeven. Er is dan ook een verschuiving gaande waarbij het eigenaarschap van ontwikkeling meer en meer bij de medewerkers zelf komt te liggen. Maar er is nog een duidelijke kloof op dit gebied. Uit de Studytube Learning & Development Monitor blijkt namelijk dat 68 procent van de HR-professionals deze verschuiving herkent, maar slechts 35 procent van de medewerkers geeft aan dat dit in de praktijk ook werkelijk gebeurt.

Waarom eigen regie wenselijk is

Het stimuleren van eigen regie bij medewerkers in hun leer- en ontwikkelingsreis biedt echter diverse voordelen. Het stelt individuen namelijk in staat om hun persoonlijke groei te sturen op een manier die het beste bij hen past. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid en motivatie van medewerkers, maar bevordert ook een cultuur van innovatie.

Medewerkers die actief bezig zijn met hun eigen ontwikkeling komen vaker met nieuwe ideeën en perspectieven, wat kan leiden tot verbeterde processen en strategieën binnen de organisatie. Bovendien helpt eigen regie organisaties om snel te kunnen reageren op veranderende behoeften en marktomstandigheden, waardoor ze wendbaarder en competitiever worden. Het is dus niet alleen voordelig voor je medewerkers, maar ook voor je organisatie als geheel.

Obstakels voor eigen regie bij levenslang leren

Goedkeuringsprocessen, traditioneel management, een gebrek aan inzicht in ontwikkelingsbehoeften en generieke leerinhoud blijven vaak obstakels. Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers daadwerkelijk de regie in eigen handen nemen?

Hoe je de verantwoordelijkheid verlegt naar je medewerkers

1. Empower je medewerkers

Het verleggen van de regie begint met het empoweren van medewerkers. Geef ze de tools, middelen en het vertrouwen om zelf hun ontwikkeling vorm te geven. Het is hierbij slim om duidelijke doelen en verwachtingen te stellen, maar om de weg naar groei vervolgens wel flexibel en persoonlijk te laten zijn. En zorg voor een cultuur waarin fouten maken wordt gezien als een kans om te leren en te groeien.

2. Data en inzicht

Gebruik data en inzicht om medewerkers te ondersteunen bij het identificeren van hun ontwikkelingsbehoeften. Door prestatiegegevens te analyseren kun je makkelijker gebieden identificeren waar extra training of vaardigheden nodig zijn. Dit helpt medewerkers bij het nemen van weloverwogen beslissingen over hun ontwikkelingspad.

3. Aanbod op maat

Bied gepersonaliseerde leerinhoud aan die aansluit bij de individuele behoeften van medewerkers. Eén bepaalde leervorm past niet bij iedereen, dus zorg voor diversiteit in leermogelijkheden. Online cursussen, mentorprogramma's, workshops en conferenties kunnen allemaal bijdragen aan de groei van je medewerkers.

Daarnaast is het ook slim om de ontwikkeling van powerskills onder de aandacht te brengen die de toekomstbestendigheid van je medewerkers vergroten. Bij Studytube stellen we hiervoor elke maand een thema voor met onze Studytube Content Kalender. Zo bied je met gemak volop inspiratie voor levenslang leren.

4. Continue feedback

Implementeer een systeem van regelmatige feedback en evaluatie. Medewerkers moeten weten hoe ze presteren en waar ze verbeteringen kunnen aanbrengen. Dit creëert een cultuur van continue groei en ontwikkeling.

5. De juiste technologie

Maak gebruik van geavanceerde technologieën, zoals een leerplatform met een Learning Management System (LMS) om medewerkers te ondersteunen bij hun ontwikkelingstraject. Hiermee kunnen ze gemakkelijk toegang krijgen tot relevante leerbronnen en hun eigen voortgang bijhouden.

6. Ga samen voor succesvol levenslang leren

Hoewel de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling bij medewerkers ligt, is het belangrijk om een ondersteunende omgeving te creëren waarin ze kunnen gedijen. Leidinggevenden en HR-professionals spelen een cruciale rol in het faciliteren van dit proces.

De verantwoordelijkheid voor levenslang leren en ontwikkelen ligt uiteindelijk dus altijd bij beide partijen. Maar door samen te werken en medewerkers de ruimte te geven om hun eigen pad te volgen, kunnen organisaties een cultuur van groei en innovatie cultiveren.

Ben jij er klaar voor om de verantwoordelijkheid te delen en samen te streven naar een toekomst vol mogelijkheden? De keuze is aan jou.

Lees meer over hoe Studytube organisaties helpt bij het faciliteren van levenslang leren en ontwikkeling in ons e-book 'Hoe je succesvol trainingen organiseert met een online platform'.

E-Book - Hoe je succesvol trainingen organiseert met een online platform_-1 copy

 

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.