operational excellence in de praktijk

Operational excellence: wat is het en hoe breng je het tot stand?

Operational excellence is een concept dat centraal staat in de moderne bedrijfsvoering. Het doel is om bedrijfsprocessen te optimaliseren, zodat organisaties efficiënter en effectiever werken. Operational excellence is van groot belang voor bedrijven die willen concurreren in de huidige markt. Klanten verwachten namelijk veel op het gebied van kwaliteit, service en snelheid. In dit artikel houden we het begrip operational excellence onder de loep, en hoe je dit tot stand brengt binnen je organisatie. Aan de hand van succesvolle voorbeelden, tips en adviezen kom je alles te weten over operational excellence.

De betekenis van operational excellence

Operational excellence wordt vaak gedefinieerd als het vermogen van een organisatie om bedrijfsprocessen te optimaliseren en te stroomlijnen, om zo efficiënter en effectiever te kunnen werken. Het is gericht op het elimineren van verspilling, het verminderen van fouten en het verbeteren van de algehele kwaliteit van processen. Op die manier kan de organisatie beter voldoen aan de behoeften van klanten en medewerkers. Operational excellence gaat echter verder dan alleen procesoptimalisatie. Het gaat ook over het creëren van een cultuur van continue verbetering en het streven naar uitmuntendheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Het is een holistische benadering van bedrijfsvoering, waarbij je alle aspecten van de organisatie optimaliseert om klantwaarde te vergroten en bedrijfsresultaten te verbeteren.

Het doel

Operational excellence stelt organisaties in staat hun bedrijfsprocessen en prestaties continu te verbeteren. Door processen te optimaliseren en de bedrijfsvoering te verbeteren, kunnen zij betere kwaliteit leveren, kosten verlagen en de efficiëntie verhogen. Organisaties voldoen hiermee beter aan de behoeften en verwachtingen van klanten, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Bovendien maakt het bereiken van operational excellence het voor organisaties mogelijk een concurrentievoordeel te behalen en hun marktpositie te versterken.

Een ander belangrijk doel is om een cultuur van continue verbetering te creëren. Hierbij stimuleren organisaties hun medewerkers om bij te dragen aan de verbetering van de bedrijfsprestaties. Dit leidt tot meer betrokkenheid van medewerkers en een hogere motivatie om bij te dragen aan de bedrijfsdoelen.

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Een voorbeeld van operational excellence in de praktijk is Toyota, dat bekend staat om zijn efficiënte productiesysteem. Het Toyota Production System (TPS) richt zich op het minimaliseren van verspilling en het creëren van een soepele en gestroomlijnde productie, waarbij de focus ligt op kwaliteit en klanttevredenheid. Dit heeft geleid tot hoge kwaliteitsnormen en een reputatie als betrouwbare producent.

Een ander voorbeeld is Amazon, dat bekend staat om zijn snelle en betrouwbare leveringen. Amazon heeft geïnvesteerd in een efficiënt en geautomatiseerd distributieproces, waarbij geavanceerde technologieën worden gebruikt om bestellingen snel en accuraat te verwerken. Dit heeft geleid tot een hoge klanttevredenheid en een voorsprong op de concurrentie.

Een derde voorbeeld is ING, die zich richt op het optimaliseren van de klantervaring. ING heeft geïnvesteerd in digitale kanalen en heeft een platform gecreëerd dat klanten in staat stelt om hun bankzaken eenvoudig en efficiënt online te regelen. Dit heeft geleid tot een hogere klanttevredenheid en een groeiend klantenbestand.

Deze voorbeelden laten zien hoe operational excellence kan leiden tot voordelen zoals betere kwaliteit, hogere klanttevredenheid en een betere concurrentiepositie.

Operational excellence binnen jouw organisatie

Operational excellence vergt een gestructureerde aanpak. Dit begint met het bepalen van de bedrijfsdoelen en het identificeren van de bedrijfsprocessen die je wilt optimaliseren. Vervolgens moeten bedrijfsprocessen in kaart worden gebracht en geanalyseerd om te bepalen waar verbeteringen mogelijk zijn. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van tools zoals Lean Six Sigma en Value Stream Mapping.

Een andere belangrijke factor bij het bereiken van operational excellence is het creëren van een cultuur van continue verbetering. Dit breng je tot stand door medewerkers te betrekken bij het proces van verbetering en door ze de juiste training en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Hierbij is het van belang om medewerkers te belonen voor hun bijdragen aan het verbeteren van bedrijfsprestaties.

Tot slot is het van belang om de voortgang te meten en te monitoren om ervoor te zorgen dat de verbeteringen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd en dat er geen terugval optreedt. Dit kan worden bereikt door middel van KPI's en regelmatige evaluaties van de bedrijfsprestaties.

Het bereiken van operational excellence is een voortdurend proces dat geduld, betrokkenheid en doorzettingsvermogen vereist. Maar al dat harde werken betaalt zich dubbel en dwars uit in de vorm van een gunstige concurrentiepositie en tevreden klanten.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.