In de spotlight: CNC Grondstoffen en de noodzaak van leren en ontwikkelen

CNC Grondstoffen is specialist in het produceren van substraat voor champignons en (exotische) paddenstoelen. Om succesvol aan haar ambitieuze groeiplannen te kunnen werken, is CNC eind 2023 met Studytube in zee gegaan. Ons leerplatform wordt nu aan alle medewerkers beschikbaar gesteld en in de nieuwste fabriek in Heerewaarden draait een pilot om het werkplekleren binnen de eigen ‘CNC Academy’ vorm te geven. Zo kan het daarna goed ingericht en uitgerold worden voor de hele organisatie. Jeanine Sikora, HR-Manager bij CNC, deelt waarom leren en ontwikkelen bij CNC zo essentieel is en hoe zij dit integreren.

Wie is CNC?

Met haar 350 medewerkers verspreid over vier vestigingen is CNC in de substraatmarkt een toonaangevende speler. De organisatie begon 70 jaar geleden als coöperatie, opgericht door een groep champignontelers die hun eigen grondstofvoorziening wilden borgen. Drie jaar geleden is het bedrijf na een reorganisatie overgenomen door een investeringsmaatschappij die veel groeipotentie zag in het bedrijf en de middelen had om hier ook in te investeren. Dit betekende best wel een omslag voor de organisatie en de medewerkers. Maar dit heeft CNC in de kern niet veranderd: het produceren van de beste kwaliteit ‘Circular Natural Compost’ blijft het doel. 

De uitdaging: leren en ontwikkelen voor een succesvolle toekomst

Voorkom dat kennis verloren gaat

Naast het behouden van haar leidende positie in de markt en het borgen van kwaliteit, legt CNC ook haar focus op veranderingen, groei en ontwikkelingen binnen de organisatie. Het is belangrijk om medewerkers bij deze veranderingen te betrekken en kennis in de organisatie goed te borgen. 

Met veel medewerkers die al tientallen jaren dienstverband hebben en over unieke kennis beschikken die nodig is om de gewenste kwaliteit te kunnen realiseren, is het vastleggen en bewaren van waardevolle kennis voor toekomstige generaties voor CNC extra belangrijk.

Talent aantrekken en goed onboarden

De organisatie is ook van plan om meer mensen aan te trekken en wil deze nieuwe medewerkers goed onboarden, opleiden en begeleiden, zodat ze zich thuis voelen in de organisatie en zich vaktechnisch goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast wil CNC haar medewerkers ook de mogelijkheid bieden zich ook op andere vlakken continu verder te blijven ontwikkelen.

Jeanine vertelt: “Een dienstverband van 40 jaar is geen uitzondering bij CNC. Die mensen gaan op een gegeven moment met pensioen natuurlijk, maar zij weten ontzettend veel van hoe je de beste compost maakt. We willen die kennis daarom heel graag vastleggen en borgen voor onze organisatie.”

De oplossing: Het leerplatform van Studytube

"Ik ben positief verrast door het aantal mensen dat uit zichzelf ingelogd is, zonder dat het moet. Het brede interessegebied van de cursussen gaat veel verder dan wij zelf zouden kunnen bedenken."

- Jeanine Sikora, HR-Manager, CNC

Een centrale omgeving voor ontwikkeling

CNC ging daarom op zoek naar een passende leeroplossing voor haar ontwikkelwensen en kwam uit bij het leerplatform van Studytube. Dit platform stelt CNC in staat om alles wat met leren en ontwikkelen te maken heeft, te organiseren en te monitoren vanuit één omgeving. Van kennisborging en onboarding, tot aan een breed algemeen leeraanbod en certificatenbeheer.

Relevant en uitgebreid leeraanbod

Jeanine voegt toe: ​​"Wat ik heel mooi vind bij Studytube is dat je al zonder dat je je eigen content hebt, een enorme bibliotheek aan opleidingen en cursussen beschikbaar hebt, waar iedereen gebruik van kan maken. Mensen vinden het hartstikke leuk dat ze onbeperkt toegang hebben tot een groot aanbod aan trainingen. Bijvoorbeeld een Excel-cursus of een microlearning over samenwerken. Je kunt zo’n training ook doen als je het niet direct in je werk nodig hebt, het is ook handig als je penningmeester bent bij de voetbalvereniging. Ik ben positief verrast door het aantal mensen dat na de introductie - we zijn pas gestart - uit zichzelf al een aantal trainingen of microlearnings heeft gevolgd. Het brede interessegebied van de cursussen gaat veel verder dan wij zelf zouden kunnen bedenken.

Daarnaast zijn we nu bezig om met hulp van een externe partij onze bedrijfseigen content te ontwikkelen, die naadloos kan worden toegevoegd met eigen leerlijnen."

Overzichtelijk compliancebeheer

“Het platform stuurt signalen als een certificaat dreigt te verlopen, waardoor we efficiënt compliance en certificatenbeheer kunnen uitvoeren.”

In veel branches zijn medewerkers verplicht om in het bezit te zijn van de juiste certificeringen om hun werk te mogen uitvoeren. Bij CNC is dat niet anders. CNC zet haar leerplatform daarom ook in om ervoor te zorgen dat iedere medewerker in het bezit is van de juiste vaardigheden en certificaten en dat managers eenvoudig en overzichtelijk kunnen zien welke certificaten dreigen te verlopen. 

Jeanine legt uit: "Dankzij het geïntegreerde platform van Studytube hebben we nu alles op één plek, inclusief ons kwalificatiemanagement met BHV-opleidingen, NEN 3140, en code 95-trainingen voor chauffeurs. Het platform stuurt signalen als een certificaat dreigt te verlopen, waardoor we efficiënt compliance en certificatenbeheer kunnen uitvoeren. Hiermee creëren we niet alleen helderheid en efficiëntie, maar ook de mogelijkheid om nauwkeurig te zien waar eventuele tekortkomingen zich bevinden."

De start: een verschuiving in de mindset

Het succes van de implementatie hangt volgens Jeanine niet alleen af van het creëren van een leeromgeving met goede content. Ze is pas echt tevreden als er een verschuiving in de mindset van medewerkers plaatsvindt: de implementatie van het leerplatform is een succes wanneer het niet alleen een idee van HR is om kennis te borgen, maar als continu leren en ontwikkelen ook door alle medewerkers en leidinggevenden wordt omarmd. De continuïteit van herhaling en betrokkenheid van zowel medewerkers als leidinggevenden is cruciaal. “Met de juiste begeleiding en focus op aantrekkelijk aanbod, hopen we op een levendige en effectieve implementatie,” aldus Jeanine.   

Het advies: samen sta je sterker 

Het advies dat Jeanine zou willen meegeven aan organisaties die hun leer- en ontwikkelstrategie aan het (her)overwegen zijn is simpel: samen sta je sterker. Jeanine legt uit: “Denk niet alleen aan het kiezen van een platform of opleider, maar besteed ook aandacht aan de vormgeving van de leercontent. Overweeg of je dit zelf kunt doen of dat je externe hulp nodig hebt. Veel e-learning-trajecten mislukken doordat er te weinig kennis of tijd beschikbaar is binnen de eigen organisatie om de content goed vorm te geven en dit te implementeren in een leeromgeving. Als je het zelf niet denkt te kunnen, overweeg dan om een externe partij in te schakelen of iemand in dienst te nemen met expertise op dit gebied."

Klaar om de volgende stap te zetten in de L&D-evolutie van jouw organisatie? Ontdek in onze uitgebreide gids hoe je met het juiste Learning Management Systeem (LMS) de leerervaring binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Download ‘Het juiste LMS kiezen: een stap-voor-stap gids’

Zo zet je vandaag nog de eerste stap naar een gestroomlijnde, effectieve en inspirerende leeromgeving.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.