De kracht van zelfkennis en zelfinzicht: presteer meer met deze powerskills

Zelfkennis en zelfinzicht zijn essentieel voor persoonlijke groei en succes. Deze powerskills, die op de werkvloer helaas vaak over het hoofd worden gezien, vormen zelfs de sleutel tot het ontsluiten van je volledige potentieel. Maar waarom zijn deze twee vaardigheden zo krachtig? En hoe kun je ze inzetten? Of je nu een L&D-professional bent of jezelf gewoon graag verder ontwikkelt, dit artikel helpt je op weg om zelfkennis en -inzicht te ontwikkelen.

Wat zijn zelfkennis en zelfinzicht?

Zelfkennis en zelfinzicht gaan hand in hand met elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Hieronder duiden we daarom eerst het verschil:

Zelfkennis

Zelfkennis is het diepe begrip en bewustzijn van iemands eigen persoonlijkheid, waarden, sterke punten, zwakheden, emoties, motivaties en ambities. Het gaat om introspectie en reflectie om inzicht te krijgen in wie je bent als individu. Zelfkennis stelt je in staat om je unieke eigenschappen, voorkeuren en gedragspatronen te herkennen en biedt een solide basis voor zelfverbetering.

Zelfinzicht

Zelfinzicht gaat hand in hand met zelfkennis en verwijst naar het vermogen om de onderliggende factoren die je gedachten, emoties en gedragingen vormen te herkennen en te begrijpen. Het gaat om het verkrijgen van duidelijkheid over de redenen achter je acties, het identificeren van beperkende overtuigingen of vooroordelen en het onderzoeken van de invloeden van ervaringen uit het verleden op je huidige zelf. Zelfinzicht stelt je in staat om bewuste keuzes te maken, barrières te doorbreken en je acties af te stemmen op je waarden en doelen.

Wat maakt zelfkennis en zelfinzicht powerskills?

Zelfkennis en zelfinzicht worden bestempeld als powerskills vanwege de enorme impact die ze hebben op persoonlijke groei en succes. Voorheen stonden de meeste powerskills beter bekend als soft skills. Maar remote werken, nieuwe technologieën en continu veranderende functieomschrijvingen maken dat je steeds weer iets anders moet kunnen om succesvol te zijn in je werk. De daarvoor benodigde ‘zachte’ vaardigheden geven je de kracht die je nodig hebt. Daarom dekt de term ‘powerskills’ de lading beter.

Hier volgen een paar redenen waarom zelfkennis en -inzicht zo belangrijk zijn:

Empowered beslissingen nemen

Als je jezelf goed begrijpt, ben je beter uitgerust om weloverwogen beslissingen te nemen die in lijn zijn met je ware zelf. Zelfkennis en zelfinzicht stellen je in staat om kansen en uitdagingen te beoordelen vanuit een heldere en authentieke positie, wat leidt tot meer doelgerichte keuzes. Keuzes die aansluiten op je waarden, sterke punten en ambities.

Verbeterde emotionele intelligentie

Het ontwikkelen van zelfkennis en zelfinzicht voedt je emotionele intelligentie. Dit is het vermogen om je eigen emoties te herkennen en te beheersen en de emoties van anderen te begrijpen. Door je eigen emotionele triggers en reacties te begrijpen, kun je empathie cultiveren, effectief communiceren en sterkere relaties opbouwen, zowel persoonlijk als professioneel.

Verhoogd zelfvertrouwen

Zelfkennis en zelfinzicht bevorderen je zelfvertrouwen door je te helpen je sterke punten en verbeterpunten te identificeren. Als je duidelijk inzicht hebt in je mogelijkheden en beperkingen, kun je je sterke punten benutten en vol vertrouwen werken aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Deze zelfverzekerdheid stelt je in staat om uitdagingen aan te gaan en groeikansen te omarmen.

Authentiek leiderschap

Leiderschap dat geworteld is in zelfkennis en zelfinzicht is authentiek en inspirerend. Door je eigen waarden, overtuigingen en motivaties te begrijpen, kun je integer leidinggeven en effectief contact maken met anderen. Authentieke leiders inspireren vertrouwen, bevorderen samenwerking en creëren een positieve impact op hun teams en organisaties.

Redenen genoeg om deze twee powerskills te ontwikkelen dus! Maar hoe pak je dit effectief aan?

5 manieren om zelfkennis en -inzicht te ontwikkelen

1. Reflecteer

Trek regelmatig tijd uit voor introspectie en zelfreflectie. Houd een dagboek bij, mediteer of neem dagelijks een moment om diep na te denken en je gedachten, emoties en ervaringen te onderzoeken. Stel jezelf daarbij prikkelende vragen die je aannames uitdagen en diepere inzichten blootleggen over wie je bent en wat je drijft.

2. Vraag om feedback

Verwelkom feedback van mentoren, collega's en vrienden of familie. Anderen bieden vaak waardevolle perspectieven die licht kunnen werpen op je blinde vlekken. Dit helpt je om jezelf beter te begrijpen. Sta open voor opbouwende kritiek en zoek actief naar mogelijkheden om van feedback te leren en te groeien.

3. Maak gebruik van zelfbeoordelingstools

Gebruik tools voor zelfbeoordeling zoals persoonlijkheidstests, en tests voor je sterke punten of emotionele intelligentie. Deze tools bieden gestructureerde kaders voor zelfontdekking en benadrukken je persoonlijkheidskenmerken, sterke punten en gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. De uitkomsten zijn niet allesomvattend, maar vormen een goed startpunt voor zelfreflectie en zelfinzicht.

4. Beoefen mindfulness

Neem mindfulness oefeningen op in je dagelijkse routine. Mindfulness helpt je bij het cultiveren van opmerkzaamheid en volledige acceptatie van je gedachten en emoties. Het stelt je in staat om je innerlijke ervaringen zonder gehechtheid te observeren, wat een dieper zelfbewustzijn en inzicht bevordert.

5. Omarm continu leren

Je kunt je kennis en vaardigheden ook uitbreiden door voortdurend te leren. Daartoe kun je cursussen, workshops of ander materiaal tot je nemen over persoonlijke ontwikkeling, psychologie en emotionele intelligentie. Door je te verdiepen in menselijk gedrag en motivatie kun je waardevolle inzichten krijgen. Zowel in jezelf als in anderen.

Help jouw medewerkers om deze powerskills te ontwikkelen

Als je beschikt over het leerplatform van Studytube, kun je je medewerkers via jouw Online Trainingsbibliotheek met gemak attenderen op diverse trainingen die hun zelfkennis en zelfinzicht helpen verbeteren. Deze online trainingscategorie wordt bovendien maandelijks uitgebreid met nieuwe online trainingen die de zelfkennis van de deelnemers verhogen. En je medewerkers kunnen op elk moment starten met deze online trainingen: thuis, op het werk, of onderweg.

Voorbeelden voor het opdoen van meer zelfkennis of zelfinzicht zijn:

En de onderstaande microlearning over het verschil tussen een competentie en een talent:

Maak jij nog geen gebruik van onze Online Trainingsbibliotheek?

Neem dan contact op voor een vrijblijvende demo.

Eerder in deze maandelijkse blogserie over powerskills:

  1. Vitaliteit; de belangrijkste powerskill voor jouw medewerkers in 2023?
  2. Waarom de powerskill communicatie niet langer op een cv kan ontbreken
  3. Powerskill van de maand: plannen en organiseren
  4. Effectief samenwerken; de powerskill waar je gemeenschappelijke doelen mee bereikt
  5. Powerskill van de maand: omgevingsbewustzijn
  6. Digitale vaardigheden: de ultieme powerskill voor toekomstbestendige medewerkers

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.