Webinar ‘De kracht van zelfgestuurd leren: Vandebron’s aanpak’; een verslag

In een tijd waarin levenslang leren steeds crucialer wordt, is het bevorderen van zelfgestuurd leren niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk. In ons recente webinar deelden Tim Smolders, People & Leadership Development Specialist bij Vandebron en Franciska van Pinxteren, Customer Success Manager bij Studytube, hoe autonomie bij leren & ontwikkelen je bedrijfsmissie kan ondersteunen.

Wil jij ontdekken hoe zelfgestuurd leren kan leiden tot radicale groei binnen jouw organisatie? Lees dan snel dit verslag of bekijk direct de opname van het volledige webinar.

Wat is zelfgestuurd leren?

Zelfgestuurd leren is een methodiek waarbij de leerling zelf de regie voert over zijn of haar ontwikkeling. Tim Smolders lichtte tijdens het webinar toe waarom dit proces zo essentieel is binnen Vandebron; het stelt werknemers in staat hun eigen leerbehoeftes te identificeren en na te streven. "Medewerkers zijn continu bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en vragen aan hun leidinggevende wat zij nodig hebben, in plaats van andersom," aldus Tim.

Een katalysator voor duurzame groei

Statistieken wijzen uit dat medewerkers die de ruimte krijgen om zelf hun leerproces te beheersen, productiever en tevredener zijn. Deze aanpak stimuleert bovendien niet alleen persoonlijke groei, maar versterkt ook de missie en visie van een organisatie. Vandebron streeft bijvoorbeeld naar 100% duurzame energie. En deze missie vereist werknemers die in staat zijn om uitdagingen op een nieuwe manier aan te vliegen. "You can't solve problems with the same thinking that created them," stelde Tim tijdens het webinar.

De basis: het Inner Development Framework

Dit idee – je kan geen problemen oplossen met dezelfde denkwijze die ze heeft gecreëerd – komt voort uit het Inner Development Framework, dat vijf pijlers omvat: being, relating, thinking, collaborating en acting.

Inner Development Goals  – zelfgestuurd leren

Tim Smolders illustreerde hoe dit framework bijdraagt aan de doelstellingen van Vandebron; het stimuleert medewerkers om continu aan zichzelf te werken. "Dit framework is de brug tussen onze duurzame missie en dagelijkse leeractiviteiten. Het stelt ons in staat om duurzame doelstellingen te integreren in persoonlijke groei." Franciska van Pinxteren, Customer Success Manager bij Studytube, kon het belang van de koppeling van doelstellingen beamen: "Het start allemaal met een missie en visie."

Van kennis naar actie: het trainingslandschap bij Vandebron

Tim wil voornamelijk de intrinsieke motivatie bij medewerkers stimuleren en verder bouwen aan een cultuur waarin leren voorop staat. Want, zoals onze webinar-host Jolien Siemerink ook opmerkte, niet iedereen is van nature gedreven om continu te leren. Dit vraagt om een bewuste benadering om medewerkers te inspireren tot persoonlijke ontwikkeling.

Zo heeft Vandebron een innovatieve leeromgeving ontworpen genaamd 'Vandebron Training Terrain'. Nieuwe medewerkers beginnen hierin met een inleidende training die vervolgens leidt tot meer content en fysieke evenementen. Dit pad biedt een mix van digitale cursussen en interactieve oefeningen, zoals 'expedities’: levendige teambuilding-sessies die theorie omzetten in praktische ervaringen. En het doorlopen van dit leerlandschap zorgt er volgens Smolders voor dat "mensen worden gebeten door de Learning & Development bug."

De rol van technologie en automatisering

Technologische ontwikkelingen spelen een grote rol in de facilitering van een zelfgestuurd leerproces. Door slimme integratie van systemen, zoals Studytube, kan men bij Vandebron efficiënt leren en ontwikkelen zonder verlies van kostbare tijd.

Franciska lichtte dan ook toe hoe Studytube en Vandebron samenwerkten om een leeromgeving te creëren waarin medewerkers stapsgewijs toegang krijgen tot nieuwe content. Hiermee wordt nieuwsgierigheid geprikkeld en het leren bevorderd middels een 'gamified' benadering: "Er zijn meer dan 4300 triggers dit jaar afgegaan. Jullie zijn nog geen volledig jaar bezig, maar het resultaat is al opmerkelijk," aldus Franciska.

Zelfgestuurd leren blijkt dus een krachtige motor voor organisatorische en persoonlijke groei.
Meer inzichten van de sprekers opdoen? Kijk dan nu het volledige webinar terug en ontvang waardevolle handvatten om je medewerkers te empoweren en samen te groeien naar een duurzamere toekomst.

PS Had jij deelgenomen aan het live webinar, maar was jouw vraag nog niet beantwoord? Houd dit blog dan in de gaten. In de eerste week van januari publiceren we nog een artikel met onbeantwoorde vragen over zelfgestuurd leren en de aanpak van Vandebron!

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.