Powerskill van de maand: omgevingsbewustzijn

Omgevingsbewustzijn is een van de powerskills waar je als toekomstbestendige medewerker niet zonder kan. Het draagt namelijk bij aan betere algehele prestaties op de werkvloer en kan helpen bij het ontwikkelen van andere essentiële vaardigheden zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing. Maar wat is omgevingsbewustzijn precies? En hoe kun je jouw medewerkers ondersteunen bij de ontwikkeling van deze powerskill?

Wat is omgevingsbewustzijn?

Je omgevingsbewustzijn verwijst naar je vermogen om je bewust te zijn van jouw omgeving en de gebeurtenissen die hierin plaatsvinden. Dit houdt in dat je je bewust bent van jouw fysieke, sociale en culturele omgeving, en dat je begrijpt hoe deze omgeving van invloed kan zijn op jouw eigen gedrag en beslissingen.

Omgevingsbewustzijn is van groot belang op veel momenten in het dagelijks leven. Niet alleen voor professionele prestaties, maar ook voor persoonlijke veiligheid. Een chirurg moet zich bijvoorbeeld bewust zijn van de omgeving in de operatiekamer en van de aanwezigheid van zijn of haar team en patiënt om succesvolle operaties uit te voeren. En wie autorijdt, moet zich bewust zijn van andere voertuigen op de weg, verkeersborden en -signalen, en de algemene verkeersomstandigheden om veilig te kunnen rijden.

Je kunt je omgevingsbewustzijn ontwikkelen en verbeteren door middel van training en ervaring. Als je actief aandacht leert besteden aan de omgeving en leert hoe deze kan veranderen, kun je jouw omgevingsbewustzijn vergroten en beter voorbereid zijn op verschillende situaties.

Wat maakt dit een powerskill?

Omgevingsbewustzijn wordt ook wel een powerskill genoemd, omdat het een vaardigheid is die de andere vaardigheden van een werknemer versterkt. Powerskills zijn vaardigheden die voorheen beter bekend stonden als soft skills. Maar remote werken, nieuwe technologieën en continu veranderende functieomschrijvingen maken dat je steeds weer iets anders moet kunnen om succesvol te zijn in je werk. En de daarvoor benodigde ‘zachte’ vaardigheden geven je de kracht die je nodig hebt. Bovendien zijn er ook vaardigheden die je vroeger misschien als ‘hard skill’ bestempelde die nu beter tot powerskill kunnen worden omgedoopt, zoals digitale vaardigheden.

Omgevingsbewustzijn helpt werknemers beter te begrijpen wat er om hen heen gebeurt, wat hen in staat stelt om sneller en effectiever te reageren op veranderingen en uitdagingen op de werkvloer. Het zorgt onder andere voor effectieve samenwerking, betere probleemoplossing, meer klantgerichtheid en grotere veiligheid.

Deze powerskill zorgt voor:

  • Effectief teamwork
    In de moderne werkomgeving werken mensen vaak in teams en moeten ze effectief communiceren en samenwerken om de doelen van het team te bereiken. Heb je een goed ontwikkeld omgevingsbewustzijn? Dan kan je de behoeften en verwachtingen van jouw collega's beter begrijpen en hierop inspelen.
  • Adequate probleemoplossing
    Omgevingsbewustzijn stelt werknemers in staat om problemen sneller te herkennen en op te lossen. Door de omgeving waarin ze werken goed te begrijpen, kunnen zij snel de bron van een probleem identificeren en de juiste stappen ondernemen om het op te lossen.
  • Optimale klantgerichtheid
    In de werkomgeving van nu en de toekomst is klantgerichtheid van groot belang. Een werknemer met een goed ontwikkeld omgevingsbewustzijn kan de behoeften en wensen van klanten immers beter begrijpen en hierop inspelen. Dit kan leiden tot betere klantenservice en hogere klanttevredenheid.
  • Meer veiligheid
    Omgevingsbewustzijn kan ook bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Door aandacht te besteden aan de omgeving en de risico's en gevaren die erin kunnen optreden, kunnen werknemers proactief maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen en ongevallen te voorkomen.

Wat kun je leren op het gebied van omgevingsbewustzijn?

Om je omgevingsbewustzijn effectief te trainen, moet je goed observeren, vragen stellen, oefenen met scenario's, feedback ontvangen en blijven leren over de omgeving waarin je werkt. Het kost misschien wat tijd, maar met regelmatige oefening en toewijding kan elke medewerker zijn of haar omgevingsbewustzijn verbeteren en je prestaties op de werkvloer optimaliseren.

Met de volgende vijf methoden kun je je omgevingsbewustzijn effectief te trainen:

  1. Observeren
    De eerste stap om je omgevingsbewustzijn te verbeteren is goed te observeren wat er om je heen gebeurt. Hierdoor leer je beter begrijpen hoe de omgeving werkt en wat er normaal gesproken gebeurt. Let op de mensen om je heen, de fysieke omgeving, de geluiden en de geuren.
  2. Vragen stellen
    Stel vragen aan mensen die al bekend zijn met de omgeving waarin je werkt. Vraag hen om informatie over de geschiedenis van de omgeving, de cultuur, de gewoonten en de verwachtingen. Dit kan je helpen om de omgeving beter te begrijpen en je aan te passen aan de normen en waarden van de omgeving.
  3. Oefenen met scenario's
    Simuleer verschillende scenario's om je te helpen begrijpen hoe de omgeving kan veranderen en wat de mogelijke gevolgen daarvan kunnen zijn. Dit kan namelijk helpen om je reactievermogen te verbeteren en je voor te bereiden op verschillende situaties.
  4. Feedback ontvangen
    Vraag feedback aan anderen over je prestaties en je gedrag in de omgeving. Dit kan helpen om te begrijpen hoe anderen jouw gedrag interpreteren en hoe je dat gedrag kunt verbeteren om beter in te passen in de omgeving.
  5. Blijf leren
    Houd je kennis van de omgeving up-to-date. Lees boeken, artikelen en nieuws over de omgeving waarin je werkt. Je kunt hier ook e-learningprogramma’s of microlearnings over volgen. Blijf leren over de geschiedenis, de cultuur, de economie en de politiek van de omgeving.

Welke trainingen vind je hierover op Studytube?

Als je beschikt over het leerplatform van Studytube, kun je het leren en ontwikkelen voor je medewerkers eenvoudig plannen en organiseren. Wil je hen helpen om hun powerskill omgevingsbewustzijn te verbeteren? Dan kun je de gewenste collega’s via jouw Online Trainingsbibliotheek met gemak attenderen op diverse trainingen over dit onderwerp. Jouw medewerkers kunnen hier vervolgens op elk moment mee starten: thuis, op het werk, of onderweg op hun telefoon.

Een paar voorbeelden:

Maak jij nog geen gebruik van onze Online Trainingsbibliotheek? Neem dan contact op voor een vrijblijvende demo.

Eerder in deze maandelijkse blogserie over powerskills:

  1. Vitaliteit; de belangrijkste powerskill voor jouw medewerkers in 2023?
  2. Waarom de powerskill communicatie niet langer op een cv kan ontbreken
  3. Powerskill van de maand: plannen en organiseren
  4. Effectief samenwerken; de powerskill waar je gemeenschappelijke doelen mee bereikt

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.