In de spotlight: Last Mile Solutions over het belang van kennisdeling

Snelle groei in een complexe markt. Dat vereist stevige leer- en ontwikkelprocessen! Last Mile Solutions groeide van slechts 20 medewerkers begin 2021 rap uit tot een team van meer dan 110 medewerkers. Dit zorgde voor een andere informatiebehoefte en vergrootte de noodzaak van succesvolle kennisdeling. Sinds oktober 2023 maakt de e-Mobility-expert daarom gebruik van het leerplatform van Studytube. Lieke Dijkman, Manager LMS Academy bij Last Mile Solutions, deelt haar ervaringen met het bouwen van een eigen academy, het werken met de Studytube Auteurstool met AI co-piloot en het optimaliseren van kennisdeling via een leerplatform.

Wie is Last Mile Solutions?

Last Mile Solutions is leverancier van het meest complete, onafhankelijke SaaS-platform voor Charge Point Operators en Mobility Service Providers in Europa. Met meer dan 175.000 direct aangesloten laadpunten en meer dan 550.000 laadpunten in 22 landen in haar roamingnetwerk biedt Last Mile Solutions het meest uitgebreide netwerk op de markt. Een complex werkveld waar de (technische) ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. 

De uitdaging: snelle groei in een complex werkveld

Lieke vertelt over de snelle groei: “Tot voor kort liepen alle collega’s bij Last Mile Solutions bij elkaar naar binnen. We waren immers een kleine organisatie. Hierdoor wist je goed wat alle afdelingen deden en waar iedereen zich mee bezighield. Omdat we in de afgelopen jaren zo hard zijn gegroeid is de informatiebehoefte veranderd.”

Het werkveld is bovendien complex en verandert snel. Het adequaat opvolgen van de technische ontwikkelingen binnen de EV-branche is volgens Lieke een dagtaak. “Voor ons is het delen van kennis absoluut essentieel. Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor een solide basis voor het behoud van kennis.” 

De oplossing: altijd de juiste informatie dankzij het nieuwe leerplatform

“Ik vind het belangrijk dat alle klanten en collega’s altijd de beschikking hebben over de juiste informatie. Nu kunnen alle basics snel worden teruggevonden door alle collega’s en klanten.” 

– Lieke Dijkman, Manager LMS Academy, Last Mile Solutions

Kennis die alleen bij specialisten bekend is, moet beschikbaar komen voor iedereen binnen de organisatie. Direct toen Lieke iets meer dan een jaar geleden begon, is zij gestart met het creëren van een kennisbank. “Ik vind het belangrijk dat alle klanten en collega’s altijd de beschikking hebben over de juiste informatie. Nu kunnen alle basics snel worden teruggevonden door alle collega’s en klanten.” 

Het raadplegen van die kennisbank is nu geïntegreerd in de manier van werken binnen Last Mile Solutions. Ook de onboardingstrainingen van collega’s zijn een stuk efficiënter door het gebruik van Studytube. 

Snel effectieve leerinhoud maken, ook zonder didactische achtergrond 

De Auteurstool met AI-co-piloot van Studytube speelt een centrale rol in het ontwikkelen van trainingen bij Last Mile Solutions. De tool is onmisbaar geworden in het proces om gestructureerd en effectief leercontent te creëren. 

Lieke: “Ik heb geen didactische achtergrond, hierdoor merk ik dat het soms lastig is om de juiste toon te vinden. Maar de Studytube Auteurstool met AI co-piloot helpt me om mijn schrijfstijl om te zetten in informatieve, leerzame modules.” 

WhatsApp Image 2024-02-08 at 13-03-11 (1)

“Het is fantastisch om te zien hoe de auteurstool ons kan ondersteunen in het creëren van uniforme en doeltreffende trainingen, waardoor we onze teams beter kunnen ondersteunen en onze organisatie als geheel kunnen versterken."

– Lieke Dijkman, Manager LMS Academy, Last Mile Solutions

Onboarding van collega’s én onboarding van klanten

De onboardingsleerlijnen voor collega’s zijn nu helemaal klaar. De volgende stap? Binnen zes maanden hoopt Lieke de onboarding van nieuwe klanten volledig operationeel te hebben via het leerplatform. “Een verbeterde overdracht van informatie aan klanten staat centraal, waarbij de focus ligt op kennisdeling en het verankeren van de informatie, zodat klanten zelfredzamer worden. Zo hoop ik de druk op de Customer Care-afdeling te verlagen en de kwaliteit van binnenkomende vragen te verbeteren." 

Het advies: maak tijd vrij om het platform eigen te maken  

Een nieuw leerplatform heeft zo zijn uitdagingen, zo ondervond ook Lieke: “Je moet echt tijd vrij maken om het leerplatform eigen te maken. Voor mij werkte een methodiek waarbij ik gewoon aan de slag ging en along the way het leerplatform eigen maakte. Lekker aan de slag en zelf door het systeem klikken, dingen opbouwen en verwijderen. Gelukkig is het systeem daar goed opgebouwd en werkt het intuitief.”

Klaar om de volgende stap te zetten in de L&D-evolutie van jouw organisatie? Ontdek in onze uitgebreide gids hoe je met het juiste Learning Management Systeem (LMS) de leerervaring binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Download ‘Het juiste LMS kiezen: een stap-voor-stap gids’

Zo zet je vandaag nog de eerste stap naar een gestroomlijnde, effectieve en inspirerende leeromgeving.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.