Verplicht leren leuk maken voor jouw medewerkers; kan dat?!

Verplicht leren voelt vaak weinig motiverend voor medewerkers. Toch is hier voor veel professionals geen ontkomen aan. Denk bijvoorbeeld aan diploma’s en certificaten als WFT in de zakelijke dienstverlening, IKK in de kinderopvang, VCA in de bouw, en vele anderen in de zorg. Ben jij verantwoordelijk voor compliance learning en zou jij het jezelf én jouw medewerkers graag makkelijker maken? In welke sector je ook opereert, je kunt verplicht leren leuker maken voor je medewerkers. In dit artikel ontdek je hoe.

De drie grootste uitdagingen bij medewerker-compliance

1: Het is veel

Medewerker-compliance is voor veel bedrijven nog niet zo eenvoudig te organiseren. Er komen namelijk vaak veel documenten, processen en administratieve systemen bij kijken. En hoewel het meestal gaat om terugkerende certificeringen, komen er in veel sectoren nog regelmatig nieuwe certificaten bij. Bovendien veranderen medewerkers wel eens van functie.

2: Het is veranderlijk

Dit alles betekent dat je alle medewerkergegevens en certificeringsdata en -vereisten continu moet blijven updaten. Een hoop administratieve rompslomp dus. Zeker als je dit alles niet (deels) geautomatiseerd in één centraal leerplatform bijhoudt, zoals je dit bijvoorbeeld kunt doen met het platform van Studytube.

3: Het is niet leuk

Maar helaas houden de uitdagingen rondom medewerker-compliance niet op bij de hoeveelheid administratieve handelingen die het de L&D-afdeling kost. Het veel voorkomende gebrek aan intrinsieke motivatie om door te leren, helpt namelijk ook niet mee.

Gelukkig kun je je medewerkers wel degelijk positief stimuleren om zich te blijven ontwikkelen en om zelf op tijd hun certificaten te behalen. Hoe? Door dit verplichte leren persoonlijker én makkelijker te maken.

Personalisatie maakt verplicht leren leuker

Leren omdat het moet, is een stuk minder leuk dan leren omdat het mag. Maar door het persoonlijker te maken, kun je het plezier dat medewerkers ervaren in het hele proces zeker vergroten. Elke medewerker ontwikkelt zich namelijk graag op zijn of haar eigen manier. Bied je medewerkers daarom een zo persoonlijk mogelijke ervaring. Bijvoorbeeld door de lesstof en lesvorm toe te spitsen op de persoon.

Zelf kunnen kiezen wat of hoe je leert (voor zover mogelijk) en wanneer precies (binnen de kaders), zorgt daarnaast voor meer zelfsturing en eigenaarschap. En hoe groter de persoonlijke betrokkenheid, hoe beter de resultaten.

Hoe je maak je compliance learning persoonlijk?

Je kunt compliance learning op verschillende manieren persoonlijker maken. Dit begint al bij de manier waarop je ieders persoonlijke leertraject oppakt en communiceert. Zo kun je jouw medewerkers hier met een-op-een gesprekken doorheen lopen en daarnaast een handige tool gebruiken waarin zij zelf het overzicht kunnen behouden.

Behalve personalisatie op medewerkersniveau, kun je daarnaast ook denken aan optimale personalisatie op functieniveau. Met de juiste leerpartners, zoals Studytube, kun je jouw eigen leerinhoud ontwikkelen. Hiermee kun je precies tegemoet komen aan de behoeften en leervoorkeuren die veel voorkomen in jouw organisatie. Je kunt de inhoud dan namelijk rijker en relevanter maken, bijvoorbeeld door voorbeelden op te nemen uit de dagelijkse praktijk van jouw medewerkers. Dat geldt zowel voor fysieke trainingen als e-learningprogramma’s, masterclasses of micro-learnings, en zelfs complete collecties.

Groter leergemak = groter leerplezier

Naast persoonlijker kun je verplicht leren voor jouw medewerkers ook gemakkelijker maken. Dit geldt voor het leerproces zelf – door de leervorm dus perfect aan te laten sluiten op persoonlijke leervoorkeuren – maar ook voor alles daaromheen.

Is het voor jouw medewerkers bijvoorbeeld makkelijk om het overzicht te behouden in hun eigen compliance-status? En hoe eenvoudig is het om de benodigde trainingen te vinden en boeken? Als je relatief weinig moeite hoeft te doen om compliant te blijven, werkt dat ook plezier verhogend.

Hoe maak je verplicht leren makkelijker?

Eenvoud is het sleutelwoord als je compliance learning makkelijker wilt maken. Dit bereik je het makkelijkst door alles wat met het verplichte leren te maken heeft op één centrale plek te organiseren. Dit zorgt voor inzicht en overzicht op elk moment. Voor iedereen: zowel de medewerker als de leidinggevende, de L&D-afdeling en de werkgever of organisatie.

Kies bij voorkeur voor een leerplatform waarmee je verplichte trainingen eenvoudig of zelfs geautomatiseerd persoonlijk kunt toewijzen, bijvoorbeeld aan de hand van bepaalde rollen of teams. Dit draagt positief bij aan het leergemak. Medewerkers kunnen zo namelijk moeiteloos zien wat zij moeten leren voor wanneer én in een paar klikken de juiste training boeken of hier direct mee starten als het een e-learning, online masterclass of micro-learning betreft.

Wat ook bijdraagt aan het uiteindelijke leergemak is actieve communicatie vóór, tijdens, en na evenementen. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde reminders, maar ook het versturen van enquêtes achteraf. Met de handige analyse-mogelijkheden van een leerplatform als dat van Studytube kun je er zo voor zorgen dat trainingen continu worden verbeterd.

Meer leren over hoe je verplicht leren persoonlijker en makkelijker kunt maken?
Met het alles-in-één-leerplatform van Studytube profiteer je van unieke inkoopkorting en tijdsbesparingen doordat de juiste trainingen makkelijker kunnen worden gevonden, geboekt, betaald, en geadministreerd. Neem contact op voor een vrijblijvende demo.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.