Webinar ‘AI als co-piloot’; een verslag

AI speelt een steeds grotere rol op de werkplek. Met baanbrekende ontwikkelingen zoals ChatGPT en natuurlijke taalverwerking, verandert de manier waarop we werken en leren momenteel ingrijpend. Maar wat zijn nu de vaardigheden die je nodig hebt om van AI te profiteren binnen L&D? Erik van der Veen, AI-expert en eigenaar van ChatGPTexpert.com, en Laura van Hees, onderwijskundige bij Studytube, deelden hun inzichten tijdens het webinar 'AI als co-piloot’. In dit verslag bespreken we de hoogtepunten.

Liever het hele webinar direct terugkijken? Dat kan hier!

De rol van AI op de werkplek: kansen en uitdagingen

Het webinar startte met een verkenning van de impact van AI op de werkplek en hoe het organisaties verandert. AI-expert Erik van der Veen deelde hierin hoe AI zijn eigen werkproces heeft getransformeerd en benadrukte dat AI niet bedoeld is om menselijk werk over te nemen, maar juist om medewerkers te ondersteunen en hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Dus op de veelgestelde vraag: “Neemt AI straks mijn werk over?” zegt Erik: “Nee, mensen die AI goed gebruiken, nemen jouw werk over.” Het is dus echt een co-piloot.

Laura van Heesch vulde hierop aan dat AI vooral kan helpen bij het verhogen van de kwaliteit van het werk door routinematige taken efficiënter en sneller uit te voeren. En hierdoor houd je als L&D-professional bijvoorbeeld weer tijd over om te spenderen aan de meer strategische aspecten van je werk, zoals het optimaliseren van de leerervaringen en -resultaten van je medewerkers.

“Ik denk dat AI als co-piloot je heel erg kan helpen om een hogere kwaliteit content te ontwikkelen. Wij ontwikkelen in dit geval online content, maar ik denk dat het voor alle vormen van content geldt. En dat de kwaliteit een stuk hoger ligt, omdat je eigenlijk geholpen en geïnspireerd wordt door AI,” aldus Laura. Maar hoe doe je dit nu op een succesvolle manier? Ook dat werd tijdens het webinar besproken:

Randvoorwaarden voor succesvolle implementatie van AI

Wat heb je nu nodig om tot een succesvolle implementatie van AI te komen? Zowel op het gebied van L&D als in organisaties in het algemeen?

Erik van der Veen benadrukte de noodzaak van een strategische aanpak. Een taskforce of werkgroep kan hier bijvoorbeeld bij helpen. En ook Laura onderstreepte het belang van beleid rond AI, want veel organisaties hebben nog beperkte kennis van AI en de technologie loopt vaak voor op het beleid. Je zult dus hoe dan ook elk type medewerker moeten ondersteunen bij het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden om AI succesvol te benutten.

Maar er kwamen tijdens het webinar meer randvoorwaarden aan bod om optimaal te profiteren van AI. Benieuwd? Kijk nu het volledige webinar terug!

AI als onderdeel van je bestaande tools en programma’s

AI zal waarschijnlijk snel een vast onderdeel van het werk worden vanwege de nieuwe fase waar het nu ingaat: met natuurlijke interfaces. AI is namelijk al geïntegreerd in veel tools, zoals Gmail, Outlook, en Google Docs voor functies zoals spamdetectie of tekstsuggesties. En softwareleveranciers leren momenteel hoe ze AI binnen hun software kunnen integreren, zoals Studytube dit doet binnen de Auteurstool.

Met behulp van de nieuwe auteurstool van Studytube, met een geïntegreerde AI-co-piloot, kun je als L&D-professional of als medewerker snel en eenvoudig hoogwaardige leercontent creëren. Dit is onder andere ideaal voor interne kennisdeling, onboardingsprogramma’s en het aanbieden van bedrijfs- en functiespecifieke trainingen.

Beide sprekers voorspelden dan ook dat ChatGPT in de toekomst niet langer een standalone tool zal zijn, maar een geïntegreerd onderdeel van de tools waar mensen mee werken, of je het nu over e-mail, tekstsverwerking of (leer-)contentcreatie hebt.

Als je meer inzichten wilt opdoen over de toekomst van AI binnen L&D en hoe je dit nu al kunt benutten binnen L&D, kijk dan hier het volledige webinar terug.

AI webinar Studytube

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.