De nieuwe Omgevingswet: bereid je voor met Schulinck

Op 1 juli 2022 voert de overheid wellicht de nieuwe Omgevingswet in. Die regelgeving heeft een sterke invloed op de werking van lokale overheidsorganisaties; zij zullen zich moeten bijscholen om optimaal in te kunnen spelen op die verandering. Opleider Schulinck, onderdeel van Wolters Kluwer en al jarenlang actief in de overheidsbranche, geeft meer uitleg.

 

 

Voor de nieuwe Omgevingswet zal de overheid een digitaal loket oprichten dat de regels voor ruimtelijke projecten vereenvoudigt. Voor gemeenten betekent dit een nieuwe manier van werken – en dus een grondige bijscholing. Er zijn verschillende mensen betrokken bij de Omgevingswet, en die hebben allemaal een passende opleiding nodig.

“Het gaat niet alleen om specialisten ruimtelijke ordening,” verduidelijkt Joyce Teurlincx, Product Manager bij Schulinck voor de opleidingen omgevingsrecht. “Je moet ook rekening houden met verantwoordelijken op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving, én met de gemeenteraad, het college en het management.

Participatie

De nieuwe Omgevingswet bevat regels over de participatie van zowel burgers als de overheid zelf. Zo wil men ervoor zorgen dat de voorbereiding van elk ruimtelijk project rekening houdt met de meningen en creatieve inbreng van relevante belanghebbenden zoals bewoners, (maatschappelijke) organisaties en bestuursorganen.

“Hiermee willen ze bereiken dat er burgerparticipatie komt bij overheidsinitiatieven en overheidsparticipatie in burgerinitiatieven,” aldus Teurlincx.

Maatwerk

Bij Schulinck kunnen bedrijven een in-company-training volgen over de Omgevingswet, en zich zo uitstekend voorbereiden op deze kersverse manier van samenwerken. De opleider ontwerpt een leerplan op maat, afgestemd op de gemeentelijke afdelingen die de modules moeten volgen.

Ook selecteert Schulinck telkens weer een docent die naadloos aansluit bij de klant. “Is de klant een gemeente, dan willen we een docent die ervaring heeft met gemeenten,” legt Teurlincx uit. “Is de klant een waterschap, dan moet de docent ook echt ervaring hebben met waterschappen.” Eventueel doet men beroep op externe docenten, die men grondig toetst qua achtergrond en kwaliteit.

Daarnaast beschikt Schulinck over een kennisbank, aangevuld door hun eigen vakdocenten omgevingsrecht. Zo hebben ze steeds de meest actuele kennis over de wet- en regelgeving in huis.

Boek het open aanbod via jouw academy

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Je kan het open aanbod van Wolters Kluwer Schulinck terugvinden in jouw Studytube-academy, inclusief trainingen als “Geluid in het omgevingsrecht”, “Het omgevingswet spel” en “Participatie in het kader van de omgevingswet”.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.