De realiteit van AI binnen HR en L&D: meer controle en beter presteren

AI is geen sciencefiction meer, maar een krachtige co-piloot die HR- en L&D-professionals kunnen inzetten om hun werk te verbeteren. Maar, net als bij elke nieuwe, revolutionaire technologie, is het logisch dat veel mensen nog enige weerstand ervaren. Want wat betekent AI voor je huidige rol en functie? In dit artikel duiken we dieper in de mythe van de totale AI-overname. We laten je zien hoe deze technologie je juist kan helpen om de controle te behouden en te excelleren in jouw mensgeoriënteerde vak.

De mythe van de AI-overname

Binnen HR en L&D staan mensen centraal. Jij wilt er in jouw rol voor zorgen dat medewerkers met plezier naar hun werk komen, optimaal kunnen presteren en hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen en benutten. Dan lijkt de opkomst van AI misschien niet direct wenselijk. Want zal AI juist die menselijke factor niet gaan vervangen? Bij Studytube zijn we net zo gepassioneerd als jij als het gaat om menselijk potentieel. Het is dan ook onze overtuiging dat AI er niet is om HR-banen over te nemen, maar om ons te ondersteunen. En diverse HR- en andere experts wereldwijd delen deze visie ook al.

Er zullen zeker banen verdwijnen, maar ook anderen worden gevormd. “Er zal waarschijnlijk een continuüm zijn. Op sommige gebieden hechten mensen nog steeds waarde aan mensen die dingen doen, zelfs als een computer het beter kan. Het is al een kwart eeuw geleden dat IBM's Deep Blue wereldkampioen Garry Kasparov versloeg, maar menselijk schaken – met al zijn drama – is niet verdwenen,” zegt Kentaro Toyama, Professor of Community Information bij de University of Michigan in het artikel AI and the future of work.

Mark Finlayson, Associate Professor of Computer Science, Florida International University, stelt in hetzelfde artikel dat sommige banen ongetwijfeld zullen verdwijnen, maar dat er ook nieuwe zullen ontstaan, zoals dat op dezelfde manier gebeurde toen tekstverwerkingsprogramma’s voor het eerst werden geïntroduceerd. “Het zal niet langer nodig zijn om andere mensen te vragen om samenhangende, generieke teksten op te stellen. Aan de andere kant zullen grote taalmodellen nieuwe manieren van werken mogelijk maken en ook leiden tot nieuwe en nog ondenkbare banen,” aldus Finlayson.

AI in de werkplek

Je kunt het je ook zo voorstellen: AI is de pen en jij, als HR- of L&D-professional, bent de auteur. Door AI te omarmen, kunnen we efficiënter en doelgerichter werken. Denk aan AI als een virtuele assistent die je helpt bij het filteren van enorme hoeveelheden informatie en suggesties doet voor relevante leermaterialen. Door AI in te zetten als co-piloot bij leren en ontwikkelen, ontsluiten we een wereld aan mogelijkheden. Het biedt ons de tools en middelen om nieuwe mogelijkheden te verkennen, ons aan te passen aan opkomende trends en onszelf voortdurend bij te scholen. Zo kunnen we traditionele grenzen overschrijden, ons eigen ware potentieel ontsluiten en onze medewerkers optimaal ondersteunen hetzelfde te doen.

Behouden van controle

Een andere veelgehoorde bezorgdheid heeft te maken met controle. Als ik meer taken uit handen geef aan deze technologie, houd kan ik dan grip houden op mijn rol en wat er gebeurt in mijn organisatie? Inmiddels weten we echter dat AI de mogelijkheid biedt om de controle te behouden en zelfs te versterken. Hoe? Door AI-tools te ontwerpen die de experts in jouw organisatie empoweren. Denk aan een AI-gestuurde kennisbank die professionals voorziet van directe toegang tot relevante informatie, waardoor ze sneller en effectiever kunnen handelen. En jij kunt de nieuwste AI-gedreven systemen ook uitgebreid laten rapporteren op zowel input als output. Hierdoor krijg je juist meer zicht op zaken die nu mogelijk nog moeilijk inzichtelijk te krijgen zijn, zoals bestaande interne kennis en specifieke leerbehoeften en -voorkeuren.

Omgekeerde grip

Een fascinerend concept dat ook door AI mogelijk wordt gemaakt, is 'omgekeerde grip'. Dit betekent dat je controle behoudt door medewerkers vertrouwen te geven en commitment te vragen. AI kan professionals namelijk ondersteunen bij het nemen van beslissingen, waardoor ze meer verantwoordelijkheid kunnen nemen en beter presteren.

Conclusie

Bezorgdheid is logisch, en het is goed om kader te stellen, maar wees ook opportunistisch ten aanzien van de nieuwe mogelijkheden die AI biedt. Want wat als AI niet onze banen overneemt, maar ons helpt om beter te presteren? Dan wil jij toch ook bij de groep horen die deze technologie slim weet te omarmen?

Er zijn mogelijkheden genoeg om op een veilige manier uit te proberen welke AI-tools werken voor het optimaliseren van HR en L&D in jouw organisatie. En bij Studytube zullen we deze mogelijkheden continu blijven verkennen om jou nog beter te kunnen ondersteunen bij de organisatie van leren & ontwikkelen.

Meer leren? Meld je dan aan voor ons aankomende webinar ‘AI als co-piloot’.

AI binnen HR en L&D als co-piloot

Reserveer snel je plek!

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.