Oprichters en C-suite van Studytube en Springest beklinken overname

Studytube neemt Springest over en haalt $30 miljoen groeikapitaal op

Nederlands online leerplatform wil Europees marktleider worden door strategische overnames

Studytube, een snelgroeiend Nederlands online leerplatform, heeft opleidingsmarktplaats Springest overgenomen van FD Mediagroep. Verder heeft de Nederlandse scale-up een Series B-investeringsronde van $30 miljoen opgehaald, geleid door de strategische investeringsmaatschappij Energy Impact Partners (EIP) en de eerder ingestapte investeerder Verdane. Studytube zal met het groeikapitaal het productontwikkelingsteam verder uitbreiden en verdere groei in Europa versnellen.

Studytube biedt middelgrote - en grote ondernemingen een alles-in-één online leerplatform, inclusief een marktplaats voor leercontent van externe aanbieders. Studytube-klanten kunnen naast het organiseren van leren via deze marktplaats ook geautomatiseerd leerproducten inkopen bij meer dan 1.000 opleiders. 

Homam Karimi, CEO van Studytube: “In 2021 is via Springest en Studytube tezamen voor 50 miljoen euro aan leerproducten via onze marktplaatsen ingekocht. Met de overname van Springest groeit ons portfolio tot meer dan achtduizend opleiders die meer dan 250 duizend online en offline leerproducten beschikbaar hebben. Bovendien zijn we ontzettend blij om alle 60 Springest-teamleden aan ons team toe te voegen, aangezien zij over meer dan tien jaar waardevolle ervaring beschikken op het gebied van learning & development.”

Springest-CEO Ruben Timmerman: “Springest biedt bedrijven en hun medewerkers het meest volledige aanbod van opleidingen in Europa. Door deze database te combineren met het online leerplatform van Studytube kunnen onze klanten niet alleen cursussen zoeken en boeken, maar ze kunnen nu ook alles heel gemakkelijk op één plek organiseren en beheren. Door de krachten van Springest en Studytube te bundelen, ontstaat voor het bedrijfsleven een complete opleidingspartner die klaar is voor de toekomst.”

Studytube voegt met de overname van Springest meer dan 30 grote ondernemingen toe aan haar klantenbestand, waaronder gerenommeerde organisaties zoals T-Mobile, Vattenfall, Aegon, NS, Eneco en STORK. In totaal bedient Studytube nu meer dan 300 middelgrote - tot grote ondernemingen in verschillende sectoren

Met de overname breidt Studytube haar aanwezigheid uit naar Duitsland, België, Scandinavië en Groot Brittannië. Studytube heeft nu meer dan 180 medewerkers, verspreid over kantoren in Amsterdam, Berlijn en Kharkiv. Binnenkort is de opening van een nieuw kantoor in Scandinavië gepland.

Studytube heeft tevens een $30 miljoen Series B-investeringsronde afgerond. Het kapitaal zal onder andere worden aangewend om het team van Studytube uit te breiden van in totaal 180 naar 300 mensen, waarbij met name het productteam fors opgeschaald zal worden: van 60 naar 120 mensen. Daarnaast zal Studytube zich met de hulp van investeerders Energy Impact Partners (EIP) en Verdane verder richten op een uitbreiding van haar activiteiten door middel van strategische overnames in Europa. 

Nazo Moosa, Managing Partner Europe bij EIP legt uit: “De Europese EdTech-markt zit vol met single-point software oplossingen. Studytube is de eerste die een volledig geïntegreerd leerplatform aanbiedt, bestaande uit een Learning Management System, een Learning Experience Platform, een geïntegreerde auteurstool en een marktplaats voor leeraanbod. Dit maakt Studytube het perfecte bedrijf om andere succesvolle single-point software oplossingen te integreren. Dit, in combinatie met Studytube’s sterke focus op productontwikkeling, zorgt ervoor dat wij ervan overtuigd zijn dat Studytube een van de winnaars zal zijn in de Europese EdTech-markt.” 

Iikka Moilanen, Principal bij Verdane: “Studytube is flink gegroeid sinds we in 2020 geïnvesteerd hebben. We zijn verheugd Studytube te blijven ondersteunen bij de verdere groei en zien dat er mooie stappen worden gemaakt om positie in te nemen als een van de erkende Europees marktleiders.”

---

Over Studytube

Studytube is in 2013 opgericht in Amsterdam door CEO Homam Karimi, CPO Gerhard Riphagen, COO Sebastiaan Menheere en CTO Stepan Suvorov. Volgens Studytube is het nu belangrijker dan ooit dat organisaties klaar zijn voor de toekomst. Daarom ontwikkelt Studytube een alles-in-één leerplatform dat organisaties helpt om de ontwikkeling van hun medewerkers zo eenvoudig mogelijk te maken en dat medewerkers bovenal inspireert om het beste uit zichzelf te halen: Studytube is 'Designed with your future in mind'. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en heeft op dit moment 180 mensen in dienst, verspreid over kantoren in Nederland, Duitsland en Oekraïne.

Over Springest

Springest is in 2008 opgericht in Amsterdam door CEO Ruben Timmerman. Springest is een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor trainingen en cursussen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. L&D aanbieders plaatsen hun leerproducten zodat iedereen de ideale cursus, e-learning, coach of opleiding kan bekijken, vergelijken en boeken.

Over Verdane

Verdane is een gespecialiseerde investeringsmaatschappij voor groei-aandelen die samenwerkt met ambitieuze Noord-Europese technologiebedrijven om hen te helpen de volgende fase van internationale groei te bereiken. Verdane was in 2003 een pionier op het gebied van portefeuille-acquisities in Noord-Europa en kondigde in 2018 een aanvullende fondsstrategie aan die volledig gericht was op directe investeringen. Verdane heeft in totaal €3 miljard aan assets en heeft meer dan 120 investeringen gedaan in groeisectoren, waaronder geavanceerde industrie, e-commerce, bedrijfssoftware, energie- en hulpbronnenefficiëntie en financiële diensten. Categorieleiders ondersteund door Verdane zijn Confirmit, Danelec Marine, Dapresy, inRiver, HappyOrNot, Talentech en Smava. De meer dan 100 medewerkers van Verdane, gevestigd in Berlijn, Kopenhagen, Helsinki, Londen, Oslo en Stockholm, zijn toegewijd om de beste groeipartner in Noord-Europa te zijn.

Lees hier meer over Verdane

Over Energy Impact Partners (EIP)

EIP is een wereldwijd investeringsplatform met meer dan $2 miljard aan beheerd vermogen. EIP investeert wereldwijd in venture, groei, krediet en infrastructuur. Investeringen zijn onder meer Ring (overgenomen door Amazon), Greenlots (overgenomen door Shell), Smartrent (NYSE: SMRT), Proterra (NASDAQ: PTRA) en Dragos. EIP heeft een team van meer dan 65 professionals gevestigd in kantoren in New York, San Francisco, Palm Beach, Londen, Keulen en Oslo.

Lees hier meer over Energy Impact Partners (EIP)

L&D Monitor 2022

Maar liefst 63% van de HR-professionals geeft aan dat er (te) veel onbenut potentieel is in hun organisatie. De nodige leermiddelen zijn er vaak wel, maar bij 52% van de bedrijven is ontwikkeling geen topprioriteit. Benieuwd naar meer interessante bevinden uit ons jaarlijkse rapport?

Lees de L&D Monitor 2022

Of meld je hier aan voor onze L&D Monitor nieuwsbrief

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.