Waarom leren & ontwikkelen essentieel is voor medewerkersbetrokkenheid

Als organisatie wil je betrokken medewerkers. Deze zijn immers gemotiveerder, productiever en loyaler en blijven dus langer met hun positieve bijdrage aan boord. Welke werkgever zou dat niet willen op de krappe arbeidsmarkt van vandaag? Maar een goed salaris is allang niet meer genoeg om de medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Vooral leer- en ontwikkelmogelijkheden worden steeds belangrijker. In dit artikel ontdek je waarom.

Wanneer zijn jouw medewerkers betrokken?

Als jouw medewerkers een sterke verbinding voelen met hun werk, zich identificeren met de doelen en waarden van de organisatie en actief bijdragen aan jullie succes, kun je spreken van betrokken medewerkers. Deze betrokkenheid kan zich uiten in verschillende aspecten van het werk:

Veel motivatie

Betrokken medewerkers tonen een hoge mate van motivatie en toewijding. Ze demonstreren een intrinsieke interesse in hun taken en streven naar het leveren van kwaliteit. Bovendien zijn zij ook bereid om een stap extra te zetten als dat nodig is. Ze tonen initiatief, nemen verantwoordelijkheid en zijn proactief bij het identificeren en aanpakken van problemen.

Een positieve houding

Daarnaast hebben betrokken medewerkers een positieve houding en zijn ze collegiaal. Daardoor dragen ze bij aan een goede teamdynamiek, zijn ze ondersteunend naar collega's en delen ze graag hun kennis.

Voldoening en trots

Een betrokken medewerker voelt zich ook gewaardeerd en erkend. Ze hebben een gevoel van trots en voldoening over hun werk en ervaren een positieve relatie met hun leidinggevenden en de organisatie als geheel.

Oog voor de toekomst

Ten slotte tonen betrokken medewerkers een langetermijnperspectief. Ze hebben interesse in de groei en ontwikkeling van zowel henzelf als de organisatie, en zijn bereid om te investeren in hun eigen professionele ontwikkeling.

Redenen genoeg dus om een hoge medewerkersbetrokkenheid na te streven in jouw organisatie; het draagt bij aan een positieve werkomgeving en helpt je organisatie om haar doelen te bereiken. Op korte én lange termijn. Maar hoe bereik je de optimale betrokkenheid?

Welke factoren beïnvloeden medewerkersbetrokkenheid?

Leren & ontwikkelen is een belangrijke factor die de medewerkersbetrokkenheid in jouw organisatie kan verhogen. Het bieden van kansen voor ontwikkeling zorgt er namelijk voor dat medewerkers zich gewaardeerd en gestimuleerd voelen. Daar komt bij dat groei- en ontwikkelmogelijkheden een van de belangrijkste aspecten zijn die met name de jongere generatie werknemers nu zoeken in een werkgever. Als je hen die mogelijkheden tijdens het sollicitatieproces voorspiegelt, maar dit uiteindelijk niet tot zijn recht komt in de realiteit, kan dit leiden tot een lagere motivatie en voortijdig vertrek.

“Het ontwikkelen van medewerkers en leiders is de belangrijkste prioriteit geworden voor HR-leiders in 2023. Geen verrassing, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat een gebrek aan professionele ontwikkeling en carrièremogelijkheden voor het eerst in zo'n 50 jaar de belangrijkste reden is waarom medewerkers organisaties verlaten."

– Prof. Dr. Nick van Dam, Studytube L&D Monitor 2023

Maar leer- en ontwikkelmogelijkheden zijn natuurlijk niet de enige factor die de medewerkersbetrokkenheid beïnvloedt. Andere zaken die een verschil maken, zijn bijvoorbeeld inspirerend leiderschap, open communicatie en de juiste werk-privébalans. Hieronder lichten we er nog een paar toe:

  • Waardering en erkenning: het erkennen en belonen van de inspanningen en prestaties van medewerkers bevordert zowel betrokkenheid als motivatie.
  • Organisatiecultuur: een positieve en ondersteunende organisatiecultuur bevordert samenwerking, diversiteit, inclusie en respect en daarmee de betrokkenheid.
  • Autonomie en besluitvorming: zelfsturing en de mogelijkheid om beslissingen te nemen binnen je werkgebied werkt ook betrokkenheid vergrotend.

Voor employee engagement heb je dus meer nodig dan de optimale leer- en ontwikkelmogelijkheden. Maar omdat persoonlijke ontwikkeling zo hoog in het vaandel staat van talent en het zo’n grote invloed heeft op de meeste andere beïnvloedende factoren, zoals leiderschap, communicatie en organisatiecultuur, kun je als L&D-professional dus zeker een enorme impact maken op de medewerkersbetrokkenheid in jouw organisatie.

Wat maakt leren & ontwikkelen zo belangrijk voor employee engagement?

Leren & ontwikkelen is essentieel voor het behoud en de optimalisatie van medewerkersbetrokkenheid in een organisatie, omdat dit..:

1. Vaardigheden en kennis vergroot

Wanneer medewerkers nieuwe vaardigheden en kennis opdoen, voelen ze zich meer betrokken bij hun werk, omdat ze het gevoel hebben dat ze waardevoller zijn voor het bedrijf. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen aanmoedigen om meer verantwoordelijkheid te nemen.

2. Carrièremogelijkheden biedt

Medewerkers willen weten dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling in hun carrière. Wanneer ze de mogelijkheid hebben om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te ontwikkelen, vergroten ze hun kansen op promotie en loopbaanontwikkeling.

QTC Recruitment zet hier bijvoorbeeld op in door te zorgen voor sterke kennisdeling en -borging en optimale ontwikkelmogelijkheden via het leerplatform van Studytube. Hester Offerman, Junior HR-Business Partner bij QTC Recruitment: “Omdat we te maken hebben met een jonge workforce, zien wij het ook als plicht als werkgever om ervoor te zorgen dat zij volwassen professionals worden. Wij willen hen daarin echt begeleiden en samen ontdekken van: 'Hé, wat wil je nou, waar wil jij in groeien, wat zijn jouw talenten?' "Daar willen we achter komen en hen daarbij inspireren om daar zelf meer mee aan de slag te gaan.”

3. Zorgt voor behoud van talent

Als medewerkers niet het gevoel hebben dat ze kunnen groeien en zich ontwikkelen in hun rol, kunnen ze gefrustreerd raken en op zoek gaan naar nieuwe kansen elders. Door middel van leren en ontwikkelen kunnen organisaties talent behouden en de kans op verloop verminderen.

4. Motivatie verhoogt

Medewerkers die de kans krijgen om nieuwe vaardigheden te leren en zich te ontwikkelen, zijn vaak gemotiveerder en meer betrokken bij hun werk. Dit kan leiden tot hogere prestaties en betere resultaten voor de organisatie.

Hoe kun je je medewerkers activeren voor hun persoonlijke ontwikkeling?

Als L&D-professional kun je de medewerkerbetrokkenheid dus vergroten door te zorgen voor relevante leer- en ontwikkelmogelijkheden die aansluiten bij de behoeften van de medewerkers. Als je hen wilt activeren in hun ontwikkeling, is het belangrijk om te zorgen voor een goede mix van formele en informele leermogelijkheden, zoals trainingen, workshops, coaching, mentoring en jobrotatie.

Je maakt het leren vervolgens aantrekkelijk en interactief door gebruik te maken van innovatieve leertechnologieën, zoals microlearning, gamification en sociale leerplatforms. Het is belangrijk om een leercultuur te creëren. Dit doe je onder meer door het delen van kennis en ervaringen te stimuleren en door medewerkers aan te moedigen om feedback te geven en te ontvangen.

Jouw relevante leeraanbod kun je makkelijk vindbaar maken in een handig leerplatform, zoals bouwbedrijf Van Wijnen dit met Studytube doet: “Het is mooi om te zien dat op alle niveaus binnen Van Wijnen gebruik wordt gemaakt van het aanbod van Studytube: van onze vakmensen op de bouwplaats tot het kantoorpersoneel. Onze medewerkers vinden het oprecht leuk om e-learnings te volgen! Dat kunnen ze immers doen waar en wanneer ze maar willen,” aldus Danny Buma, Manager Learning & Development bij Van Wijnen.

Ten slotte is het belangrijk om leer- en ontwikkelmogelijkheden te integreren in de bredere strategie van de organisatie en te laten zien hoe deze bijdragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van je medewerkers en aan de groei van de organisatie als geheel. Met deze aanpak kun je als L&D-professional de medewerkersbetrokkenheid in jouw organisatie vergroten en zorgen voor gemotiveerde, betrokken en productieve medewerkers.

Meer leren over hoe je als L&D-professional zorgt voor betrokken, lerende medewerkers? Download dan nu ons e-book 'Activeer je medewerkers en vergroot hun betrokkenheid'.

Activeer je medewerkers - Studytube e-book

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.