Wat microlearning zo geschikt maakt voor compliance training

De populariteit van microlearning groeit snel. Bij Studytube zien wij dan ook steeds meer vraag naar de ontwikkeling van korte learning bites voor training op de werkvloer. Handig voor technische instructies bijvoorbeeld. Maar ook voor compliance training. Want juist dat wat ‘moet’, maak je hiermee voor je medewerkers een stuk behapbaarder. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Je ontdekt het in dit artikel.

Continu leren en ontwikkelen is voor vrijwel elke medewerker tegenwoordig van belang. Maar als het in jouw organisatie bedrijfskritisch is dat jouw medewerkers altijd over de juiste certificaten beschikken, zorg je natuurlijk dat de benodigde trainingen hiervoor optimaal toegankelijk zijn.

Veel bedrijven ontwikkelden daarom bijvoorbeeld al diverse e-learningprogramma’s op maat. Zo kunnen hun mensen op elk gewenste moment de meest relevante learning content tot zich nemen. En met microlearning maak je het jouw medewerkers nóg makkelijker.

Wat is microlearning?

Microlearning is een onderwijsmethode die zich richt op het leveren van kleine stukjes informatie in korte sessies. Vaak gebeurt dit in de vorm van korte video's, quizzes, interactieve modules of infographics. Dit maakt microlearning zeer geschikt om digitaal aan te bieden. Je kunt de korte ‘leersnacks’ zo toegankelijk maken op vrijwel elk apparaat.

Wat zijn de grootste voordelen van microlearning?

1. Kort = krachtig

Microlearning is een zeer efficiënte manier van leren omdat het zich richt op specifieke, gerichte informatie. Dit maakt het makkelijker om deze informatie te verwerken én te onthouden. Hoewel een korte leervorm niet altijd uitkomst biedt, zijn kortere leersessies over het algemeen gunstiger dan langere sessies. Studies hebben namelijk aangetoond dat de hersenen beter in staat zijn om nieuwe informatie te verwerken en te onthouden als ze in kortere sessies worden aangeboden in plaats van in één lange sessie. Dit komt doordat de hersenen na verloop van tijd vermoeid kunnen raken, waardoor het moeilijker wordt om informatie te verwerken.

2. Leren op je eigen moment

Flexibiliteit is een ander groot voordeel van microlearning. Microlearning kan overal en altijd worden gebruikt. Onderweg, tussendoor, thuis op de bank? Je kunt altijd wel een moment vinden voor een korte training van een paar minuten. Dit maakt het makkelijker om het te integreren in het dagelijks leven of op te pakken tussen je werkzaamheden door. Het moment én de inhoud kunnen worden afgestemd op individuele leerbehoeften.

3. Makkelijk te herhalen

Vergeten hoe dat ene proces ook alweer precies moest worden uitgevoerd? Met een microlearning heb je snel de juiste kennis weer voor handen. Door informatie in kleine stukjes te presenteren, kunnen onze hersenen het gemakkelijker verwerken en onthouden. Bovendien kun je microlearning-modules herhaaldelijk aanbieden, wat de retentie van de informatie verder verbetert.

4. Eenvoudig te personaliseren

Net als met een e-learning op maat, kun je microlearning hyperrelevant maken voor jouw medewerkers met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. En personalisatie zorgt voor meer betrokkenheid. Microlearning maakt gebruik van verschillende multimediale elementen, zoals video's en quizzen, waardoor de leerervaring boeiender en interactiever wordt. Ook dat kan de betrokkenheid van de studenten bij het leerproces vergroten en de motivatie om te leren verhogen.

Wat maakt microlearning zo geschikt voor compliance training?

1. Microlearning is leuker

De bovengenoemde voordelen zijn op elk type leerinhoud van toepassing, niet alleen voor compliance trainingen. Maar het grote voordeel van het inzetten van microlearning voor verplichte leertrajecten, is dat je het hiermee een stuk makkelijker maakt voor je medewerkers om bij te blijven. Je kennis in korte ‘learning snacks’ opdoen, is een stuk minder zwaar en dus leuker. Dat motiveert wanneer jouw medewerkers eigenlijk niet zo’n zin hadden om die ene training (alweer) te moeten volgen.

2. Microlearning vermindert de tijdsdruk

Het aantal certificaten dat medewerkers in sommige sectoren, zoals in de bouw, zorg, of financiële sector, nodig hebben om hun werkzaamheden te mogen uitvoeren, kan aardig oplopen. Dat maakt dat het leren een flink beslag kan leggen op hun tijd. En juist het vrijmaken van tijd is vaak een uitdaging. Even kort tussendoor leren, is veel beter te managen dan er een dag op locatie voor moeten uittrekken of er urenlang voor achter je computer te moeten zitten.

3. Microlearning is makkelijk te monitoren en sturen

Ten slotte is het ook heel eenvoudig te monitoren wie welke trainingen al heeft afgerond en wie niet. Rapportages zijn ook zo uitgedraaid voor derden. Met de juiste tools kun je zelfs automatische notificaties instellen wanneer het weer tijd is voor een learning bite. Daar kunnen je medewerkers dan gemakkelijk tussendoor mee aan de slag. Want even vijf minuten leren tijdens het commuten of tussen twee afspraken door, is natuurlijk zo gepiept.

Let wel: de optimale leertijd is voor iedereen anders en afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort informatie, de praktische toepasbaarheid ervan en de complexiteit. Sommige mensen kunnen zich beter concentreren tijdens langere sessies, terwijl anderen beter presteren tijdens kortere sessies met meer pauzes. Daarom is het een goed idee om dezelfde leerinhoud van jouw compliance training op verschillende manieren aan te bieden aan jouw medewerkers. Zo kunnen zij zelf kiezen voor de leervorm die het beste bij hen past.

Hoe maak je je eigen microlearning voor compliance?

Met de juiste tools kun je zelf microlearnings ontwikkelen op basis van je eigen bestaande leerinhoud. Je voegt dan in een paar klikken videoboodschappen toe of andere content, zoals korte teksten, interactieve quizzes of beeldmateriaal. Met de Auteurstool van Studytube maak je zo eenvoudig je eigen korte trainingen. Ideaal voor interne beleidstraining, onboardingstrajecten, maar ook voor certificering.

Wil jij ook je eigen microlearnings ontwikkelen voor compliance training? In het e-book ‘Dé handleiding voor het ontwikkelen van jouw eigen microlearning’ ontdek je hoe je dit aanpakt.

Download nu het e-book

Op ons alles-in-één-leerplatform is het aanmaken en delen van je eigen microlearning overigens zo geregeld. Onze learning content specialisten adviseren je graag en nemen waar nodig de ontwikkeling van de content voor je uit handen. Meer weten?
Neem contact op voor een demo.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.