Webinar ‘Grip op kwaliteit en kosten bij het inkopen van trainingen’; een verslag

Trainingen zijn essentieel voor de ontwikkeling van je medewerkers, maar het organiseren en inkopen kan een uitdaging zijn. Tijdens ons webinar "Grip op kwaliteit en kosten bij het inkopen van trainingen" bespraken Ruben Smit, Projectmanager Opleidingen bij Timing, en Francisca van Pinxteren, Customer Success Manager bij Studytube, verschillende oplossingen. In dit artikel vatten we de hoogtepunten van het webinar samen en belichten we de voordelen van een gecentraliseerde aanpak voor leveranciersmanagement en inkoop.

Direct terugkijken? Dat kan! Je vindt hier de volledige opname van het webinar.

De belangrijkste uitdagingen bij het inkopen van trainingen

Het inkopen van externe trainingen brengt diverse uitdagingen met zich mee. Zo is de leermarkt ondoorzichtig en versnipperd, met veel overlappend leeraanbod van variërende kwaliteit. En er zijn meer dan genoeg opties, maar het kan lastig zijn om trainingen te vinden die goed aansluiten bij de specifieke behoeften van de organisatie. Uit de poll in het webinar bleek dan ook dat de deelnemende L&D-professionals vooral worstelen met de enorme hoeveelheid aanbod en kwaliteitsproblemen.

Ruben Smit van Timing deelde tijdens het webinar welke oplossingen hij hiervoor heeft gevonden met Studytube. Het Studytube-leerplatform zorgt bij Timing namelijk voor een geautomatiseerde, centrale aanpak van leveranciersmanagement en inkoop, met aanzienlijke kostenbesparingen en verbeterde efficiëntie als resultaat.

Lees ook: “Hoe Timing de duurzame inzetbaarheid van flexkrachten vergroot”

Waar kun je nog kosten op besparen?

Francisca van Pinxteren van Studytube deelde in het webinar enkele best practices van Studytube-klanten om optimaal te profiteren van hun trainingsbudgetten en kosten te besparen. Door gebruik te maken van ons online leerplatform, deelde Francisca, kunnen bedrijven volledige controle behouden over de inkoop van trainingen. En als je al je trainingen op één platform trainingen kunt vergelijken en selecteren, vermindert dit niet alleen de zoek- en boektijd, maar zorgt dit ook voor meer inzicht in het inkoopproces. De centrale inkoop zorgt bovendien ook voor kostenbesparingen door volumevoordeel.

Ruben maakt voor Timing ook gebruik van de faturatieservice van Studytube. Hiermee worden alle losse facturen verzameld en in een keer doorgestuurd. Dit zorgt ook voor besparingen. Zeker in combinatie met automatische accorderingsprocessen. Ruben:

“1300 losse boekingen betekent ook 1300 losse facturen. Daar zit natuurlijk heel veel controle op en verwerking. Wat we nu met ons platform hebben ingericht, is de accorderingsroute. De budgetverantwoordelijke geeft hiermee al vooraf akkoord voor de gemaakte kosten.”

Waarom het juiste trainingsaanbod zo belangrijk is

Van een tekort aan gekwalificeerd personeel tot frequent jobhopping; de huidige arbeidsmarkt kent vele uitdagingen. Opleidingen kunnen een prominente rol spelen bij het oplossen van deze challenges. Maar alleen door relevante en praktijkgerichte opleidingen aan te bieden kun je als organisatie inspelen op de dynamische arbeidsmarktbehoeften en tegelijkertijd de ontwikkeling van je medewerkers bevorderen.

Timing biedt als uitzendorganisatie trainingen aan om verschillende tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken, zoals het opleiden van zonnepaneelmonteurs. Maar uit onderzoek blijkt dat hoewel flexkrachten graag willen leren, zij hier wel begeleiding bij nodig hebben. Daar spelen ze bij Timing nu handig op in met hun leerplatform. Hierop worden namelijk laagdrempelige en modulaire leervormen aangeboden, die precies aansluiten op de behoeften van hun flexwerkers.

Het belang van meten en evalueren van trainingsimpact

Ten slotte is ook het meten en evalueren van de impact van trainingen een belangrijk aspect bij het optimaliseren van je opleidingsprogramma. Daarom benadrukte Francisca dat feedback ophalen van deelnemers ongekend waardevol is. Evenals het meten van prestatieverbeteringen na de training. Ze stelde voor om enquêtes, interviews en evaluaties te gebruiken om de effectiviteit van de training te meten. Dit kun je ook handig via ons leerplatform organiseren.

Maar er zijn natuurlijk nog meer indicatoren van een succesvol opleidingsprogramma. Het behalen van diploma's of certificaten en het behoud van medewerkers bijvoorbeeld. Het leerplatform van Studytube biedt de mogelijkheid om diverse KPI's te meten en zo de impact van trainingen in kaart te brengen.

Nieuwsgierig geworden naar de volledige uitzending? Je kunt de opname hier direct terugkijken!

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.